4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Mintegy 355 ezer négyzetméter üres iroda van jelenleg a budapesti irodapiacon a Futureal csoport saját piackutatása szerint, ez további 245 ezer négyzetméterrel bővül az idei átadású épületekkel, s konzervatív becslésük azt mutatja, hogy 2010-ben újabb 120 ezer négyzetméterrel nő a kapacitás. A másfél év alatt 720 ezer négyzetmétert elérő pluszkínálat együtt járhat az üresen kongó szellemházak megjelenésével, írja a Napi Gazdaság.

A jelenlegi irodafejlesztéseket és a már piacra került házakban lévő üres területeket figyelembe véve 460 ezer négyzetméternyi új igénynek kellene jelentkeznie a bérirodapiacon ahhoz, hogy az üresedési mutató ne emelkedjen a mostani 16 százalék fölé - foglalta össze sajtótájékoztatón az irodapiaci folyamatokat Tatár Tibor, a Futureal Development Zrt. vezérigazgatója. Erre gyakorlatilag nincs esély, hiszen a válságtól függetlenül sincs ilyen méretű új kereslet, a Futureal saját piackutatása szerint az utóbbi években évente mintegy 120 ezer négyzetmétert szívtak fel az új piacra lépők, vagyis ez a potenciál 3-3,5 év új keresletét fedheti le. Mindez azt jelenti, emelte ki a vezérigazgató, hogy nagyon nehéz helyzetben lesznek azok az irodafejlesztők, akik most fognak hozzá az építéshez. Az új területtel megjelenők számára nyíló piaci rés fokozatosan zsugorodik, hiszen ennek a keresleti oldalát az expanzióban lévő cégek - ilyenek jelenleg egyáltalán nincsenek - és az új betelepülők - számuk minimális - adják, a korábbi trend, mely szerint a B kategóriából magasabb minőségű irodák felé orientálódnak a bérlők, pillanatnyilag megállt, sőt nagyon komoly minőségi kompromisszumokat kötnek az alacsonyabb bérleti díj érdekében.

A kínálat hihetetlenül felduzzadt, az elemzés szerint jelenleg 355 ezer négyzetméter üres iroda van a piacon, ez további 245 ezer négyzetméterrel bővül az idei átadású épületek eredményeképpen, s nagyon konzervatív becslés szerint újabb 120 ezer négyzetméterrel bővül 2010-re, így nagyjából 720 ezer négyzetméteres új kínálattal lehet számolni a következő másfél évben. Mindez a válság előtti hitelezési gyakorlat következménye, amely lehetővé tette. hogy egy átlagos, 12 eurós bérleti díjjal, 10 százalékos saját tőkével és 6-6,5 százalékos hozammal kalkulált 3 éves projekt akár 50 százalékos megtérüléssel kecsegtessen a saját tőkére vetítve. Azok a fejlesztők, akiket egy ilyen konstrukció megvalósulása közben ért el a válság, a 15 százalék fölé emelkedett üresedéssel és a 100 bázisponttal megnövelt hozammal azt vehetik észre, hogy nullszaldóssá válik a projektjük legjobb esetben. Ezért elképzelhetetlen, hogy valaki 25 százalékkal a normál piaci árszint alá vigye a bérleti díjakat - utalt Tatár a közelmúlt 9 eurós akciós ajánlatára, hiszen ez azonnali 25 százalékos veszteséget jelent. A vezérigazgató mindazonáltal nem tagadta, előfordulhatnak az elfogadott bérletidíj-szint alatti tranzakciók, amelyekre leginkább a veszteségek minimalizálása végett kerülhet sor. Más esetben a fejlesztő inkább alternatív engedményekkel próbálja megtartani vagy megszerezni a bérlőt, a piaci szintű bérleti díj mellett engedményt ad a bevezető időszakban, vagy az irodakialakítási, költözési költségekből nagyobb részt vállal. Ez hosszabb távon mindenképpen eredményesebb - véli Tatár, mint egy ötéves szerződéssel hosszú távra leértékelni az épületet.

A feltételek változása - 30 százalékos önerőigény, 30 százalék előbérlet - mindenképpen trendváltáshoz kell hogy vezessen, vagyis az üzleti tervek már csak magasabb bérleti díjjal állnak meg, más kérdés, hogy minderre csak a készletek felszívása, az üresedés csökkenése után kerülhet sor - tette hozzá a vezérigazgató, aki arra számít, 2010-ben magához tér a projektfinanszírozás, és a befektetők is visszatérnek. A Futureal is folyamatosan vizsgálja a megvásárlásra felkínált projekteket, ám egyelőre az árak még nem süllyedtek elég vonzó szintre, kényszerértékesítésekre pedig nem került sor - mondta a cég vezetője. Mindenképpen van még növekedési potenciál a budapesti irodapiacban, az európai összehasonlításokra azonban a közeli Bécs nem jó példa, az ottani 8-10 millió négyzetméter kihasználásában jelentős szerep jut az osztrák fővárosban megtelepedett nemzetközi szervezetek sokaságának - hangsúlyozta Tatár Tibor. Ugyanakkor Lisszabon több szempontból hasonlít a budapesti piachoz, s az ottani 4,3 millió négyzetméter A kategóriás bériroda-terület egyértelműen a növekedés lehetőségét mutatja, írja a Napi Gazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!