4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Energetikai együttműködésről állapodtak meg a magyar-macedón gazdasági vegyes bizottság szerdai budapesti ülésén - jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az ülést követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elmondta, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. számára lehetőség nyílik a macedón villamosenergia-rendszerben való részvételre, a társaságcsoport benyújtja a pályázatát több olyan tenderre is, amely a macedón villamosenergia-rendszer irányítására, fenntartására és karbantartására irányul.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter és Valon Saraqini macedón gazdasági miniszter aláírta a vegyes bizottsági ülés jegyzőkönyvét, Biljana Dodevska Stojanovska, a macedón gazdasági minisztérium főtanácsadója, valamint Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára turisztikai megállapodást kötött.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a két ország a közlekedés területen is együttműködik a jövőben, pénteken a szerb társelnököt arra fogja kérni Belgrádban, hogy Szerbia gyorsítsa fel a 10-es közlekedési folyosó dél-szerbiai építkezési munkáit. A két ország hatóságai is együttműködnek a Koszovó feletti légtér megnyitásában is - tette hozzá.

A két ország fővárosai között jelenleg hiányzik a közvetlen légi összeköttetés, ezért arra kérték a Wizz Airt, számolja ki, milyen kondíciók mellett nyílna lehetőség a Budapest-Szkopje légi összeköttetés újraindítására. Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy macedón fővárosban jelentős infrastrukturális beruházások vannak a Szkopje 2014 programban. A macedón főváros több projektre is kiírt már pályázatot, magyar vállalatoknak minden bizonnyal lehetőségük lesz részt venni például alagútépítésben.

Annak érdekében, hogy a magyar cégek minél eredményesebben pályázhassanak az infrastruktúra-fejlesztésekre, az Eximbank tárgyalásokat kezdett macedón partnerével 5-10 millió euró értékű hitelkeret megnyitásáról a magyar cégek versenyképessé tételére a macedón piacon - emelte ki az államtitkár.

Szijjártó Péter jelezte: Macedóniában 50 millió euró értékben írnak ki vízügyi pályázatokat vízközművek üzemeltetésére, tervezésére, hálózatok működtetésére. A szektor 13 legfontosabb vállalatát tömörítő magyar vízipari klaszter részt vesz ezeken a pályázatokon, ezenkívül a két ország határozott célja, hogy jelentősen növeljék a turistaforgalmat, a jelenlegi többszörösére.

Magyarország külgazdasági és külügyi stratégiájában a keleti nyitás keretében egyik legfontosabb kitűzése, hogy a Nyugat-Balkánon megőrizze a jelenlegi vezető befektetői és beruházási pozícióját, és ebben egyik legfontosabb partnere Macedónia. A két ország közötti kereskedelmi kapcsolat dinamikusan bővül, tavaly az első tizenegy hónapban elérte a 120 millió eurót, és a gazdasági kapcsolatok jelentősen bővítésében a kis- és középvállalkozások egyre nagyobb szerepet kapnak - mondta az államtitkár.

Valon Szaracsini macedón gazdasági miniszter reményét fejezte ki, hogy a két ország vállalatai között intenzívebbé válnak a gazdasági kapcsolatok, A magyar cégek részt vehetnek majd a macedón beruházások megvalósításában, a turisztikai megállapodás révén pedig jelentősen növekszik a turisták száma a két ország között. Valon Szaracsini szólt arról, hogy országukban 60 új, geológiai feltárásra váró területet tendereztettek, a pályázatokon magyar vállalatok is indulhatnak. A macedón gazdasági miniszter kitért arra, hogy lehetőséget lát az oktatás területén is az együttműködésre, valamint bízik abban, a két ország vállalatai közösen tudnak fellépni harmadik ország piacán is.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) adatai szerint 2011-ben a magyar export Macedóniába 2,4 százalékkal nőtt és 105,5 millió eurót tett ki, a magyar import 8,6 százalékkal bővült, és 6,8 millió eurót ért el. 2012 első 11 hónapjában a magyar export dinamikája erősödött, a magyar kivitel 12 százalékkal 111,8 millió euróra emelkedett, a magyar import 30 százalékkal nőtt, és 8,2 millió eurót tett ki.

A külgazdasági hivatal összeállítása szerint az MNB kimutatása alapján a magyar működőtőke állománya 2011 végén 334 millió eurót tett ki Macedóniában, az ottani befektetői rangsorban ezzel az ötödik helyen áll. A legjelentősebb magyar működőtőke-beruházások a telekommunikáció, élelmiszeripar és mezőgazdaság, feldolgozóipar és gépipar ágazatokhoz kapcsolódnak.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!