2015. december 17. 06:13

A Sportkomplexum néven futó projekt keretén belül nemzetközi színvonalú konferencia központot épített volna a felcsúti fociakadémia - derül ki a PFLA honlapján közzétett sportfejlesztési programból.

A napokban került fel a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia honlapjára a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 2015-2016-os szezonra vonatkozó sportfejlesztési programja, melyből pontosan kiderül, mire is szerettek volna közpénznek nem minősülő közpénzt, vagyis TAO-t költeni.

A dokumentum szerint 2015-re összesen 4,5 milliárd forintos bevételt terveztek látvány-csapatsport támogatás (TAO) címén, ebből viszont - ahogy azt múlt héten megírtuk - "mindössze" 1,7 milliárdot hagyott jóvá a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ). Mindenesetre ahogy az a korábbi években megszokott volt, még így is a legnagyobb szeletet hasítja a felcsúti fociakadémia a TAO-tortájából idén.

És akárcsak tavaly, úgy a mostani szezonra összeállított sportfejlesztési program is nagyívű célokat fogalmazott meg. 2014-ben Makovecz-stílusú kazánházhoz kaptak milliárdokat, míg idén a Sportkomplexum nevű projektet álmodta meg az Orbán Viktor által létrehozott alapítvány. Ezt az MLSZ viszont nem támogatta. A Sportkomplexum egy három ütemű projektet takar, amely egy fedett sportlétesítményt és konferencia központot is magába foglal. Előbbi funkciója két kispályás labdarúgó pálya, egyik parketta burkolattal, a másik pedig műfüves borítással, futópályával, bokszringgel és fixen telepített kondicionáló gépekkel. Ehhez a tervek szerint készült volna még szertár, edzői irodák, teakonyha, tárgyalók. Sőt, az iskolai labdajátékokhoz is alkalmas lett volna a pálya 6-700 fős lelátóval.

A fedett csarnokot tehát úgy szerették volna kialakítani, hogy nemcsak a labdarúgás, de más látványsport célra is használhassák egész évben az utánpótlás korú gyerekek.

Így néz ki a stadion a kert végében!

Ennél viszont sokkal érdekesebb a konferencia központ terve, hiszen már önmagában is megdöbbentő, bár kérdés, hogy a kazánházak és a TAO-ból Orbánék kertje végében felhúzott stadion után bárkit is meg tud-e lepni a dolog. A sportfejlesztési program szerint a konferencia központ nemzetközi színvonalú lenne, egy nagy és egy kis előadóteremből, tárgyalóból és előcsarnokból állna, ezt vizesblokk, melegítőkonyha, büfé, raktárak, öltözők, technikai helyiségek kialakításával üzemeltetnék.

A PFLA honlapján elérhető dokumentum szerint

"az egész sportkomplexum azt a célt szolgálja, hogy gazdasági és turisztikai és egészségügyi szempontból egyre jobban fejlődjön a térség, mindig több funkciót lásson el egy helyen, kedvező adottságai, történelmi nevezetességei, híres növényvilága és számos sok más érdekeltségei miatt vonzó sport mellett elkötelezett emberek számára ugyanúgy, mint a turisztikát kedvelő, kortól és nemtől függetlenül".

Kiemelkedő bérek a Felcsútnál

A sportfejlesztési program a személyi jellegű ráfordításokat is részletesen kifejti, melyre az MLSZ 103 millió forintnyi TAO-pénzt hagyott jóvá. A dokumentum szerint egy hónapra kicsivel több mint 29 millió forint bruttó bért számolnak el az alapítványnál.

A legtöbbet az akadémiai igazgató keresi, havi bruttó 1 millió forint (nettó 655 ezer) a fizetése, mögötte 650 ezer forinttal (nettó 425 750 forint) az archívum igazgató szerepel.

Ez a pozíció azért szükséges, mert

"az Akadémia minden idők egyik legnagyobb futballistájának, Puskás Ferencnek a nevét vehette fel. Az archívumban megtalálható a Puskás hagyaték, futball ereklyék, melyek példát mutatnak, motivációt adnak az utánpótlás korú gyermekek számára".

Mögöttük szintén havi bruttó 600 ezernél magasabb fizetéssel szerepel a gazdasági vezető (bruttó 644 ezer forint), az iskolai igazgató (bruttó 643,9 ezer) és a rehabilitációs vezető (611 ezer forint).

És ha már a topfizetések említésre kerültek, érdemes kitérni a legalacsonyabb fizetésekre is. A dokumentum szerint bruttó 78 és 85,7 ezer forintot keres a műszaki vezető és az irodai asszisztens, bár gyanúnk szerint ezek részmunkaidős pozíciók lehetnek. Rajtuk kívül találtunk bruttó 100 ezerért dolgozó edzőt (szerintünk részmunkaidős), olyat, aki bruttó 136 ezerért (nettó 89 080) dolgozik, sőt bruttó 150 ezres (nettó 98 250 forint) bérrel is szerepel edző a listában. A portás bruttó 136 ezer forintért látja el a munkáját, a konyhai dolgozók és takarítók pedig 146 ezerérét.

Székely Sarolta
mfor.hu