2015. december 10. 06:13

Évek óta milliárdos nagyságrendben kapja a TAO-pénzeket a felcsúti fociakadémia, ez idén sem lesz másként a friss adatok alapján. Összesen így már több mint 11 milliárd forintot kapott az alapítvány.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A 2015/2016-ös idényre a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 1,73 milliárd forintos támogatást hagyott jóvá A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) számára - derül ki a szövetség honlapján elérhető adatbázisból. Igaz, ezt még le is kell hívni, vagyis ténylegesen el is kell költeni, ám a korábbi évek tapasztalatai alapján ez az utolsó fillérig sikerülni fog. Mindenesetre ezzel együtt a Felcsút már egy hajszállal több mint 11 milliárd forintot "kalapozott" össze a TAO-rendszer 2011-es indulása óta.

A mostani 1,73 milliárd noha soknak tűnik, közel sem ez a legnagyobb összeg, amit egy évben kaptak. A rendszer indulásának évében 2,8, utána 2,6 milliárd forint folyt be az alapítvány kasszájába, sőt 2014-ben is 2,2 milliárd támogatásban részesültek.

Az akadémia holnapján egyelőre csak az MLSZ által kiadott TAO határozat érhető el, mely szerint

  • 103,5 millió forint személyi jellegű ráfordításokra,
  • 64,8 millió előfinanszírozott nem ingatlan jellegű tárgyi eszköz beruházásra, felújításra,
  • 1,36 milliárd forint utófinanszírozott ingatlan beruházására, felújításra,
  • 206 millió forint pedig az utánpótlás-nevelés feladatainak ellátására megy el.

Mindehhez összesen a felcsúti alapítványnak 736,4 millió forintos önrészt kell hozzátennie, melyre bőven meglehet a fedezet, hiszen csak 2014-ben több mint 4 milliárd forintos nyeresége keletkezett az akadémiának.

A határozat szerint még annyi biztos, hogy az utófinanszírozott ingatlanberuházás egy sportcsarnok építését jelenti, melynek I. ütemét fedezik a most jóváhagyott 1,3 milliárdos TAO-ból. Emellett 36,7 millió forintért vesznek egy "Multikár M27C" típusú takarítógépet, 10 és 11 milliót pedig két Antian Carraro traktorra költenek el.

Multicar M27C takarítógép

A Felcsút mögött a második legnagyobb jóváhagyott TAO támogatási összeg változatlanul a Várda Sport Egyesületnél szerepel, 1,2 milliárd forint. A dobogó harmadik fokára viszont feljött az Aramis Sport Egyesület, melynek az MLSZ 517 milliót hagyott jóvá. Az egyesület 2014-ben még csak 30 milliót kapott. Elérhető sportfejlesztési program hiányában csak a honlapjukon található információkra támaszkodhatunk. Korábbi hírek szerint így minden bizonnyal egy sportcsarnok építését finanszírozhatják ebből az összegből.

A TOP 10-ben új szereplőként tűnt fel az elsőosztályban játszó Videotont működtető gazdasági társaság, a Fehérvár F.C, melynek a tavalyi 142 millió után idén 216,2 milliót hagytak jóvá. Az utolsó, 10. helyre pedig a Szolnoki MÁV Utánpótlás Kft. jutott fel, miután az MLSZ 192,4 milliót hagyott jóvá az előző évi 758 milliót követően. A drasztikus zuhanás talán összefüggésben lehet az idei év elején kirobbant Simicska-Orbán párharccal. A Szolnoki MÁV Utánpótlás ugyanis a milliárdos vállalkozó üzlettársaként ismertté vált Nyerges Zsolt tulajdonában van. Ráadásul év elején a "megváltozott üzleti körülményekre" hivatkozva a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. is felbontotta a névszponzorációs szerződést a futballklubokat működtető gazdasági társaságokkal.

Székely Sarolta
mfor.hu