<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Tavaszra megnyílhat a városligeti vidámparki terület egy része, amelyen a műemlék játékok mellett állatsimogatók várják majd a gyerekeket - mondta el Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója a terület átvétele alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a terület és a helyszínen maradó játékok átadásának időpontja 2013 decembere helyett mostanra húzódott, a késedelem és a terület meglehetősen rossz állapota nagyban megnehezíti a munkálatokat. Ennek ellenére a tervek szerint tartható lesz a terület tavaszi nyitása. Idén már üzemelni fog a körhinta, a barlangvasút, a dzsungelvasút, a mesecsónak és jó eséllyel a hullámvasút is, valamint a tükörlabirintus és az elvarázsolt kastély is látogatható lesz.

"Első lépésként arra törekszünk, hogy a játékok használata biztonságos legyen. A hullámvasút esetében például hátra van még az építmény éves műszaki átvizsgálása, amelyet a vidámpark egykori üzemeltetője fog elvégezni. Emellett átköltöznek a területre a tevék, az alpakák, a parasztudvar lakói és a flamingók, valamint az állatsimogató is" - sorolta az igazgató.

Persányi Miklós hozzátette, hogy kifejezetten a vidámparki terület benépesítésére új fajokat is beszereznek. Ilyenek lesznek többek között a különböző szarvasfélék, a malacos vaddisznók, a tülkösszarvúak, a Heck-marhák és a négyszarvú juhok, de a lovagoltató és az állatsimogató is új lakókkal bővül majd.

Az átvett vidámparki játékok és az állatos látnivalók mellett az állatkert több családi játszóhelyet és élményprogramot is kínál majd: lesz például egy Manófalva elnevezésű létesítmény és egy új játszótér is, a nagyobbakat pedig egy kalandpálya várja majd.

Az igazgató elmondta, hogy az egykori Vurstlinak, az Angol Parknak és a Vidám Parknak is emléket kívánnak állítani, így a helyszínen egy múzeum kialakítását is tervezik. Itt a helyszín története mellett a területen maradt emlékeket, feliratokat, tárgyakat tervezik bemutatni.

A jegyárakkal kapcsolatban Persányi Miklós elmondta, hogy az állatkerti belépők érvényesek lesznek az új területre is, de lesz lehetőség külön a szórakoztató parkba is bemenni. Ez a jegy a tervek szerint 500 forintba fog kerülni, a játékokra plusz összegért lehet majd felülni.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a valamivel több mint hat hektárnyi vidámparki terület egészére vonatkozó fejlesztési tervek csak 2018-ra valósulhatnak meg. "A tavasszal megnyíló attrakciók jó része csak ideiglenesen lesz felállítva, hogy a későbbi, nagyobb átalakításokat ne befolyásolják. Azonban nem szeretnénk a területet 2018-ig zárva tartani" - fejtette ki. Hozzátette: az átalakítás második nagy üteme, a Pannon Park projekt munkálatai 2015 végén, 2016 elején kezdődhetnek meg.

A pénzügyi nehézségekkel küzdő Vidám Park megszüntetéséről 2012. november 28-án döntött a Fővárosi Közgyűlés, majd határozott arról is, hogy a területet az állatkert kapja meg. Az egykori vidámparki rész 2013 márciusában már jogilag az állatkerthez került, de annak nagy részén szeptember 30-ig még a Budapesti Vidámpark Zrt. üzemeltette szolgáltatásait. Az elmúlt hónapokban történt meg a játékok értékesítése, illetve leszerelése, így a területet valójában csak ez év februárjában vehette át az állatkert. Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője megjegyezte: szerdától a kert honlapján egy új felületen keresztül a vidámparki terület fejlesztéséről, programjairól is olvashatnak, tájékozódhatnak az érdeklődők.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.