5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A digitális média és marketing fogalmát lassan már senki nem tudja kikerülni. Kezd közhellyé válni, hogy a tévének egyenrangú versenytársa a net, a hagyományos marketinget pedig felváltja, de legalábbis egyre gyakrabban kiegészíti a gerilla marketing. Az új világ szabályait mindenki még csak tanulja. Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy szexszel, furcsaságokkal, cukiságokkal, humorral és Kiszel Tündével egyelőre mindent el lehet adni. Az, hogy mindez hosszú távon milyen hatással van a márkákra még nem tudni. Mfor.hu háttér.

A lényeg a képernyő

A "Reklámhét" vége felé egyre egyértelműbb, hogy már a hirdetők is kapizsgálják, nem elég csak a hagyományos tévészpotokkal ringbe szállni, muszáj a gerilla felé is nyitni, és az internetbe is érdemes jobban beletanulni, mert a hagyományos banner-technika is kezd a hatékonysági lista aljára csúszni. Azoké a jövő, akik be mernek vállalni új technikákat, és stílusokat.

Legszemléletesebb példa az Uniqa Biztosító kampánya. A kötelező-biztosítási piac sajátossága, hogy körülbelül tizenkét biztosító verseng többszázezer kötelezőbiztosítást váltani akaró potenciális ügyfélért, és kommunikációjukat kénytelenek egy hónapba besűríteni. Ennek eredménye egy hatalmas reklámzaj, amiből még a szokásosnál is nehezebb kitűnni. A viszonylag olcsó büdzséjű, egyszerű de nagyszerű ötletek olyanok ilyen esetben, mint amikor a rögbijátékos kimászik a labdával az őt csépelő játékosok kupaca alól, és elfut.

Így tett az Uniqa is: nem szállt be a "nagyok" versenyébe, letért az ösvényről és a gerilla marketing eszközeivel élt: olyan kisfilmeket forgatott, melyekben celebeket ért kisebb autóbaleset. A filmek egyik vonzereje maga a főszerelő volt, másik pedig a sztorit övező találgatások: senki nem tudta elsőre megmondani, hogy reklámot, vagy valóban megtörtént eseményt lát. A letöltések, és a szerződések száma alapján a kampányt sikeresnek minősítette a cég.

Minél mocskosabb, annál jobb

Fabricius Gábor, a Rebublic of Art ügyvezetője nagy híve a neten terjedő vírus-reklámfilmeknek, az Uniqa biztosító kampányát is ők csinálták. Tapasztalata szerint mindent szívesen fogyasztanak a netezők, ami kicsit is izgalmas, ebben az esetben pedig az sem baj, ha reklámról van szó. Az izgalmas kategória viszont elég behatárolható: a pornó, a "mocsok", a humor, és a "furaságok" keltik fel a nézők figyelmét. Ha pedig mindez celebekkel történik, az már a non plus ultra.

Kiszel Tünde az aduász

Kiszel Tünde valószínűleg ezerszer tehetségesebb, mint gondolnánk. Pusztán azzal, hogy hozza szokásos formáját, dekoltázsát és szemöldökét, emberek százezreit tudja megmozgatni. Az Uniqa Biztosító is a "Kiszel brandre" kapta a legtöbb találatot, de ugyanerről számoltak be a webes videótartalmakat szerkesztő szakemberek is. Tehát a régi kérdésre, miszerint akkor is Mónika Showt és társait néznék-e a nézők, ha egy fél fokkal színvonalasabb lenne a kínálat, kezd kikristályosodni a válasz.

A lényeg, hogy legyen egy doboz, amit nézünk

A jövő abba az irányba mutat, hogy már nem a csatornán lesz a hangsúly, hanem a tartalmon. Az, hogy az adott tartalmat egy televízió képernyőn vagy egy számítógép monitorján nézzük-e, lassan kezd mindeggyé válni. Ez a folyamat viszont együtt jár a netes tartalmak fejlesztésével, aminek kezdete szinte hónapokban mérhető. Az Index és [origo] videós tartalomszerkesztői is szinte most tanulják ezt az ágazatot, most ismerkednek a felhasználói szokásokkal.

Az nyilvánvaló, hogy a pornó a legvonzóbb tartalom, abban viszont van még mit tanulni, hogy milyen formában érdemes hirdetni ezeken a platformokon. Az látszik, hogy a videóra kíváncsi nézők elutasítóak a felbukkanó bannerekkel szemben. Azt sem szeretik, ha a film előtt vagy után szembesülniük kell egy hirdetéssel. A legelegánsabb módszer jelenleg a logózott képernyő, illetve vannak olyan szoftverek, amivel ügyesen oda lehet csempészni a reklámokat, ezekre azonban még nem érett meg a közönség – mondta Komáromi Csilla (Origo). A jövő a kereskedelmi osztályok, és a szerkesztőségek összefonódása, és olyan közös produkciók létrehozása, melybe erőteljesen be lehet vonni a fogyasztót.

Minél kevesebb energia, annál jobb

Bazsó Gábor (Indavidea) szerint a szerkesztett videótartalmak létjogosultságát az adja, hogy az emberek minél kevesebb energiából gazdálkodva szeretnének szórakozni. Igazából ezért nehéz még mindig versenyezni a televízióval, hiszen a távirányító gombjainak nyomogatásánál kevés tevékenység igényel minimálisabb energiát. A szerkesztett videótartalom azonban már kezdi megütni ezt a szintet: csak kattintgatni kell az egérrel ahhoz, hogy egyből nézhessük, amit szeretnénk, és ha ezt valaki előre össze is szedi nekünk, úgy még egyszerűbbé válik a történet. Azonban nem minden műfajban versenyképes a videótartalom: például a hírműfajban általában még inkább cikket olvasnak az emberek, mert az gyorsabb, mint egy 5-10 perces riport végignézése, de ez is alakul. Tehát most, a szemünk láttára alakul a webes fogyasztás, nézők, salesek, hirdetők, és szerkesztők mind most tanuljuk, hogyan fog működni ez a világ néhány éven belül.

GF

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!