TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A faktoring rég bevált módja a forgalmi tőke előterem-térének a világ nagyobbik részén. Magyarországon egyelőre még kevesen ismerik és alkalmazzák, holott ezrével küszködnek kis- és középvállalkozások, mert kellő önerő és hitel híján képtelen élni kínálkozó piaci lehetőségeikkel.

Előfordulhatnak alkalmi ügyletek is, ám a faktorálás lényege épp a folyamatosság, amelyre ezért - bevett szokás szerint hosszabb időre szóló keretszerződést kötnek. A feltételeinek igazodniuk kell a követeléseket eladó cég arculatához, figyelembe véve annak termelési, szolgáltatási és szállítási sajátosságait. Magánéletből vett párhuzammal élve a faktoring megállapodás "házassághoz" hasonlít, nem "flörthöz", amely meghatározott tartalmú és idejű ügyletre korlátozódik, mint mondjuk egy részletvásárlási vagy lízing konstrukció. Nagyobb, stagnáló cégeknek is jól jöhet a faktorálás, mert általa legalább a megbízható, komoly vevőik felé teljesített, visszaigazolt szállításaik után mégiscsak nyomban előfinanszírozáshoz juthatnak.

Bankhitel és faktoring - nem zárja ki egymást. Inkább kiegészítheti egyik a másikat, mintsem versengenének egyazon üzletért. A faktoring merőben másfajta szemléletet követel meg, mint a klasszikus hitelezési gyakorlat. "Kakukkfióka”, amit fejlett gazdaságokban a bankok önálló üzletágként kezelnek, általában saját faktorcég alakjában. A fiókvezetők, kapcsolattartók oda irányítják a faktoring "eseteket". A faktorcég így katalizátor szerepet játszik abban, hogy a bank nagyobb biztonsággal, több pénzt helyezhessen ki. Itthon e fejlődési szakasz előtt állunk: a piac legnagyobb szereplője faktorcég ugyan, ami inkább kivétel a szabály alól, mert e területtel döntően továbbra is a pénzintézeteken belül foglalkoznak.

A faktoring gyorsabb térnyerése sok tekintetben attól függ, hogy a kis- és középvállalati jelleg sokkal inkább méretet, mintsem vállalkozási érettséget jellemezzen. A kisvállalkozásoknak nemcsak a faktorálás fontosságát volna jó egyre szélesebb körben felismerniük, hanem képessé is válniuk az előnyei kihasználására. A vállalkozás keretén kívül magas szakmai színvonalon végzett feladatok és a bevont külső források együttesen megsokszorozzák a cég erejét és hatékonyságát, és ezzel együtt a növekedési potenciálját.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.