2012. január 31. 10:25

Ahogy az borítékolható volt, az állami cég nyerte az augusztusban kiírt tendert - derült ki a keddi sajtótájékoztatón. Mfor.hu-tudósítás.

Versenytársak nélkül maradt a Posta

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly augusztus elején hirdette meg a frakvanciatendert, melyre december 8-ig lehetett ajánlatokat beadni. A kiírás szerint az úgynevezett "A" blokk a 900 Mhz-es frekvenciasáv szabad kapacitásait tartalmazta, melyhez a kiírás értelmében lehetett venni sávokat az 1800 és a 2100 Mhz-es sávokban. Ezzel nyílt lehetőség egy negyedik mobilszolgáltató piacra lépésére.

Az már december elején kiderült, hogy a Magyar Posta-MFB-MVM konzorcium mellett a DIGI román tulajdonosa, az RCS & RDS, illetve a vietnámi Viettel Group pályázott az "A" blokkra. Utóbbi két céget azonban az NMHH nem vette nyilvántartásba hiányosságok miatt.

"Az RCS & RDS esetében a jelentkező által irányított piacfelügyeleti díjtartozásra vonatkozó feltétel nem teljesült, míg a Viettel pályázata több olyan alaki hiányosságot tartalmazott, melyeket nem lehetett kezelni. Ilyen volt például a dokumentáció megbonthatatlanságára vonatkozó kitéltel nem teljesült, illetve a képviseleti jogosultság teljeskörűsége" - hangzott el a hatóság keddi sajtótájékoztatóján.

A pályázaton részt vevő cégeknek az NMHH hétfőn postázta a határozatokat, ettől számítva 15 napjuk van fellebbezni, vagyis a két kizárt cég is megtámadhatja a hatóság döntését.

Végül ahogy várható volt, a Magyar Posta által vezetett konzorcium nyerte el az "A" blokkot, míg a fennmaradó kapacitásokat felosztják a három jelenlegi szereplő között.

Összesen 44 milliárdos bevétel

A négy nyertes szolgáltató összesen 43,9 milliárd forintot fizet az államnak a frekvenciákért, ebből 10 milliárdot az állami konzorcium, 33,9 milliárdot pedig a meglévő három cég. Az NMHH szakemberei újságírói kérdésre elárulták: szándékosan volt ennyire aránytalan az elosztás, hiszen nem lehet ugyanannyit kérni egy új szolgáltatótól a nagy beruházási igény miatt.

A Magyar Posta 10 milliárd forintja mellett a Vodafone 15,7 milliárd forintot, a Magyar Telekom 10,9 milliárdot, a Telenor pedig 7,3 milliárdot fizet be az államkasszába - hangzott el a sajtótájékoztatón.  A fenti összeget a nyertes pályázóknak 15 napon belül kell átutalni.

"Az árverés célja az volt, hogy a verseny erősödjön, ennek lehetősége megterentődött a negyedik szolgáltató piacra lépésével" - mondta a sajtótájékoztatón Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója.

A főigazgató hozzátette: nem a bevételek maximálása volt a kizárólagos cél, nem titkolt célja volt a hatóságnak, hogy egy negyedik mobilszolgáltató is a piacra léphessen. "Úgy gondoltuk, hogy ezek a célok egy árverési folyamatban érhetők el" - emelte ki.

A sajtótájékoztatón azt is kiemelték, hogy a nyertes konzorciumnak idén év végéig a budapesti belvárost teljes egészében le kell fednie saját hálózattal, illetve 2014 végéig minden 30 ezernél nagyobb települést le kell fednie.

Amíg a cég nem építi ki saját hálózatát, addig pedig a meglévő szolgáltatókkal kell úgynevezett roamingszerződést kötnie, melynek értelmében az ő hálózatukat használja majd.

"A nyertes konzorcium 2014 végéig nem adhatja el a most elnyert frekvenciasávot és azt követően is csak egyben" - emelte ki Némethné Börcs Janka. Ugyanakkor azt megerősítette újságírói kérdésre, hogy a konzorcium tagjai elvileg értékesíthetik abban lévő részesedésüket.

Beke Károly

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.