2p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi időben csökkent az élelmiszer okozta megbetegedések száma, de így is évente több mint kétezer esetben állapítható meg élelmiszer okozta mérgezés vagy fertőzés. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) idén eddigi vizsgálatai során 122 terméket vont ki a forgalomból és több mint 35 millió forint bírságot szabott ki - tudta meg a Napi Gazdaság.

Javában tart az ÁNTSZ karácsonyi élelmiszer-ellenőrzése. A szervezet eddig több mint kétezer kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységet ellenőrzött: mintegy 35 ezer tételt vizsgált meg.

Az ÁNTSZ álláspontja szerint annak ellenére, hogy egyre többször hallani élelmiszerbotrányokról, ételmérgezésekről, a helyzet nem rossz. Sőt, az utóbbi években csökkent az élelmiszer okozta megbetegedések száma, ami többek között a vendéglátásban és az élelmiszer-kereskedelemben bevezetett, úgynevezett HACCP rendszernek köszönhető. Az esetek száma csökken, de még így is évente több mint kétezren esnek ágynak bizonyítottan nem megfelelő minőségű élelmiszerek fogyasztásától, és a betegek 10-20 százaléka rendszerint kórházi kezelésre is szorul.

Napjaink vezető kórokozója a szalmonella, amely elsősorban a nyers tojásban és a baromfihúsban fordul elő. Hányingert, hányást, hasmenést, hasi és ízületi fájdalmat okozhat, hőemelkedés, illetve láz kíséretében. Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő calicivírus által okozott megbetegedés. Ezeket a kórokozókat többnyire az alkalmazottak viszik fel az élelmiszerekre, ahol a vírus nem szaporodik, ám rendkívül erősen fertőz.

Az élelmiszer-kereskedelem jóval ritkábban közvetít ételfertőzést, a kórokozókat a statisztikai adatok alapján legtöbbször a vendéglátó-ipari egységekben, illetve a közétkeztetésekben lehet összeszedni. Ám a kereskedelemben előforduló esetek nagyobb publicitást kapnak, mert egy kiskereskedelemi egység - helyzetéből adódóan - több fogyasztót ér el, mint egy étterem vagy közétkeztetési vállalat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!