Az ÁNTSZ álláspontja szerint annak ellenére, hogy egyre többször hallani élelmiszerbotrányokról, ételmérgezésekről, a helyzet nem rossz. Sőt, az utóbbi években csökkent az élelmiszer okozta megbetegedések száma, ami többek között a vendéglátásban és az élelmiszer-kereskedelemben bevezetett, úgynevezett HACCP rendszernek köszönhető. Az esetek száma csökken, de még így is évente több mint kétezren esnek ágynak bizonyítottan nem megfelelő minőségű élelmiszerek fogyasztásától, és a betegek 10-20 százaléka rendszerint kórházi kezelésre is szorul.
Napjaink vezető kórokozója a szalmonella, amely elsősorban a nyers tojásban és a baromfihúsban fordul elő. Hányingert, hányást, hasmenést, hasi és ízületi fájdalmat okozhat, hőemelkedés, illetve láz kíséretében. Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő calicivírus által okozott megbetegedés. Ezeket a kórokozókat többnyire az alkalmazottak viszik fel az élelmiszerekre, ahol a vírus nem szaporodik, ám rendkívül erősen fertőz.
Az élelmiszer-kereskedelem jóval ritkábban közvetít ételfertőzést, a kórokozókat a statisztikai adatok alapján legtöbbször a vendéglátó-ipari egységekben, illetve a közétkeztetésekben lehet összeszedni. Ám a kereskedelemben előforduló esetek nagyobb publicitást kapnak, mert egy kiskereskedelemi egység - helyzetéből adódóan - több fogyasztót ér el, mint egy étterem vagy közétkeztetési vállalat.