2008. február 8. 07:04

A felzárkózó országokkal foglalkozó londoni elemzők szerint a piaci szereplőket már nem éri meglepetésként a magyar államháztartás egyensúlyi helyzetének javulása, így a csütörtökön közzétett januári adatsornak - amely a várt havi hiány helyet többletet mutat - jó eséllyel nem lesz érezhető piaci hatása.

Aidan Manktelow, az Economist Intelligence Unitnak (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző házának - közép- és kelet-európai közgazdásza az adatismertetés után az MTI-nek Londonban azt mondta: a piac sokkal derűlátóbb a magyarországi költségvetési folyamatokkal - különösen 2008-cal - kapcsolatban, mint korábban, és "jelentős az elfogadottsága" annak, hogy az idén sikerül teljesíteni a hiánycélt.

A januári adatok megerősítik azt a főleg az utóbbi egy évre jellemző folyamatot, hogy a költségvetési számok "rendre kellemes meglepetéseket koznak", és azt a nézetet is, hogy a magyar pénzügyminisztérium meglehetősen konzervatív" előrejelzéseket ad, tette hozzá.

Az EIU térségi elemzője szerint a ház jelenleg 4 százalékos, vagyis  hivatalos céllal megegyező év végi GDP-arányos államháztartási deficitet vár. Manktelow ugyanakkor hozzátette: nem lenne meglepve, ha a tényleges adat ettől elmaradna.

Michal Dybula, a BNP Paribas befektetési ház közép-európai közgazdásza szerint is a piac most már meglehetősen biztos abban, hogy a hiánycsökkentés szempontjából "2008 jó év lesz", és a deficit a kormány által meghatározott 4 százalékos cél környékére fog süllyedni. Ezért a piaci szereplők jó eséllyel csekély, vagy éppen semmilyen figyelmet nem fordítanak a most közölt számokra, amelyeknek csütörtökön "abszolút semmilyen piaci hatásuk nem is volt".

Dybula szerint a magyar piaci mozgásokat most egyértelműen a globális helyzet vezérli. A hazai gazdasági alapmutatókkal kapcsolatban pedig "növekszik a félelem", hogy "egyfajta stagflációs forgatókönyv" valósulhat meg az idén, amelyben a külső kereslet jelentősen szűkül, a belső pedig "továbbra is szélsőségesen nyomott marad", fogalmazott az elemző.

A BNP Paribas szakértője szerint nő annak a kockázata, hogy a magyar gazdaság teljesítménye az idén egy vagy két negyedévben visszaesik.
Más londoni elemzők már korábban arra a következtetésre jutottak, hogy a magyar egyensúlyi helyzet oly mértékben javult, hogy már nem is elsődleges fontosságúak ezek az adatok.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének legutóbbi heti felzárkózó piaci előrejelzése egyenesen a "másodlagos" jelentőségű adatközlések közé sorolta a januári államháztartási mérlegről és a decemberi külkereskedelemről szóló bejelentéseket.

A GS minapi elemzése szerint az, hogy ezek az adatközlések már kevésbé fontosnak számítanak, "több kötetnyit elárul" arról, hogy milyen mértékben javul a magyar költségvetési és a külső fizetési helyzet egyaránt. A ház szerint valószínű, hogy az egész évi államháztartási hiány a GDP-érték 4 százaléka alá csökken 2008-ban a tavalyról várható, "5,7 százalék körüli" szintről.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.