2016. március 10. 18:10

Közzétette a tavalyi év második felére vonatkozó felmérését a Médiahatóság. Ezek szerint a reggeli műsorok és a TV2 időjárás jelentése a legnépszerűbb a támogatók között.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Féléves összesítésben a vizsgált televíziók 1 053 660 percnyi műsoridejében 1 056 szponzorcég 87 410 támogatói üzenetét azonosította az NMHH. A 2015 második félévét felölelő analízis állandó szereplői a legnagyobb eléréssel rendelkező országos kereskedelmi (RTL Klub, TV2) televíziók illetve a közszolgálati Duna Televízió voltak. A vizsgálati minta kiegészült továbbá - nézettség és penetráció alapján - az  ATV, Life Network, m4, Sport1, Viasat3 és Viva televíziókkal, amelyeket egy-egy hónapig monitorozta a hatóság.

A támogatói üzenetbe csomagolt kereskedelmi kommunikáció – igazodva a szezonális hatásokhoz - októberben érte el a maximumát (17 133 db), míg a legkevesebb augusztusban (11.769 db) fordult elő. Az országos kereskedelmi televíziók közül támogatási szempontból vitán felül a TV2 bizonyult a vizsgált időszak favoritjának, hiszen az RTL Klubbal azonos (4416 óra vs. 4416 óra) műsoridőben 8 767 támogatói üzenettel többet (42 017 db vs. 33 250 db) vonultatott fel, mint legfőbb vetélytársa.

A támogatói üzenetek hossza 1-14 másodperc között alakult, átlagos időtartamuk pedig 5 másodpercet tett ki. (Érdekes adalék, hogy egy reklámszpot átlagos időtartama 2015-ben 25-27 másodperc hosszúságú volt).

A szolgáltatások a legnépszerűbbek

2015. második felében a szponzorációra legtöbbet költő szektorok közül a szolgáltatás emelkedett ki, melynek sikerét a vendéglátóhelyek által felajánlott voucherek és a nyereményként felbukkanó, sokféle kulturális eseményre szóló jegyfelajánlások alapozták meg. Csakúgy, mint az első félévben, ebben az időszakban is a HUF-BAU építőpontok szpotját azonosította az NMHH be a legtöbbször (1403 eset), illetve a TV2 Időjárás jelentés c. műsorszáma számított a legtöbb (10 636 db) támogatói kontaktussal érintett programnak.

Néhai sztárok, akik még mindig milliókat keresnek

A TV2 vezető szerepét támasztja alá a műsoridőre vetített támogatói üzenetek teljes időtartama is, mely az RTL Klub esetében 1,01 százalékot, a TV2-nél 1,23 százalékot, míg a Duna TV-nél csupán 0,16 százalékot ért el. Az egy-egy hónap erejéig szemlézett televízióknál számottevő szponzorációs aktivitást nem lehetett visszaigazolni, hiszen esetükben a támogatói kommunikáció műsoridőre vetített aránya 0,06 és 0,27 százalék között változott.

Féléves összesítésben 1554 féle szponzorüzenetet azonosított az NMHH. E hirdetői kommunikáció 13,5 százaléka (211 db) csupán egy-két alkalommal került a műsorkínálatba, a másik végletet pedig az az öt szpot képviselte, amelyek ezernél is több esetben tűntek fel.

A többféle szponzor szpottal hirdető cégek közül a vizsgált időszak „győztesének” a Telecom számított, melynek nyolcféle támogatói üzenetét különböztethettük meg. Mellette a Lifestars hét, a Nestlé, a Mediwel Kft. és az OTP hat-hat, a Hajdú fitt sajt, a Mol, a Solanie, az Unicredit és Whirlpool pedig öt-öt féle üzenettel volt jelen.

Reggeli műsorokban pörögtek legjobban a támogatók

A legtöbb támogatót vonzó műsorszám az RTL Klub esetében a 8:08 – Minden reggel, míg a TV2-nél a Mokka című reggeli szolgáltató magazin volt, köszönhetően a hétköznaponkénti rendszeres megjelenésnek, illetve a számos tematikus rovatnak.

A mezőnyből kimagaslott a TV2 Időjárás jelentése, hiszen a naponta akár tíz alakalommal is jelentkező programelemhez 28 cég félszázat is meghaladó támogatói üzenettel kapcsolódott.

Az 1056 támogató cég közül a Magyar Telekomé lett az elsőség, hiszen féléves összesítésben 87 műsorcím mellett 3271 alkalommal mutathatta be valamely szponzorüzenetét. Mellette további tizenegy cég 1000-1600 megjelenése számított erőteljesnek , velük szemben azonban 131 cég csupán egy-két, további 215 cég pedig tíznél is kevesebb megjelenést abszolvált.

A legtöbb műsoridőt vásárló támogatók tekintetében is a Magyar Telekom Nyrt. végzett az élen , hiszen a cég különböző kereskedelmi üzenetei féléves szinten 5 óra 3 percet birtokoltak a vizsgált televíziók műsoridejéből. A távközlési céget a Fundamenta követette 3 óra 49 perccel, majd a Pannon Pharma következett a sorban 2 óra 12 perccel.

mfor.hu