<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Jelentős növekedést ért el 2016-ban a magyar lízingpiac: a finanszírozott összeg 518 milliárd forintra rúgott, ami 9 százalékkal magasabb az előző évi adatnál és meghaladja a lízingpiaci szakértők által 2016-ra becsült 5 százalékos növekedést is - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az idén folytatódhat a növekedés, elsősorban az alacsony kamatkörnyezet és a vállalkozások fokozódó eszközfinanszírozási igényei miatt.

Folytatódott a bővülés a magyar lízingpiacon. A finanszírozott összeg 518 milliárd forintot tett ki, ami 9 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest, egyúttal jóval meghaladja a Magyar Lízingszövetség 5 százalékos bővüléssel kalkuláló korábbi előrejelzését. A múlt év sorozatban a harmadik év volt, amikor a finanszírozott összeg nőtt: a tavalyi 518 milliárd forintos finanszírozott összeg a 2013-hoz képest 63 százalékos növekedésnek felel meg - ismertette a tavalyi eredményeket a Magyar Lízingszövetség. A szervezet utal arra is, hogy bár a múlt év negyedik negyedévében a finanszírozott összeg elmaradt az előző év azonos időszakában elért kiugró eredménytől. 2015 utolsó három hónapjában ugyanis a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának második szakaszának zárása miatt jelentősen megnőtt az új kihelyezések összege. 
 
 

Trendforduló

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke a 2016-os eredményekről azt mondta: “Amellett, hogy a finanszírozott összeg látványosan emelkedett, örömteli az is, hogy nőtt a lízingcégek tőkekintlévősége. 2015-höz képest 6 százalékkal 66 milliárd forinttal 1138 milliárd forintra emelkedett”. Legutóbb 2010-ben volt példa arra, hogy a lízingcégek tőkekintlévősége az előző évhez képest többlettel zárjon. Az elnök hozzátette, bár a tavalyi 1138 milliárd forintos érték bőven elmarad a válság előtt 2000 milliárd feletti szintektől, a növekedés egyértelműen trendfordulóra utal. 

A múlt évben a járműfinanszírozás volt a lízingpiac motorja, a személyautók finanszírozása 9 százalékkal bővült, a kis- és nagyteherautóknál még ennél is jelentősebb, 19% volt a növekedés, de a flottapiac is bővült 16 százalékkal. A termelőeszközöknél 6,5 százalékkal nőtt a finanszírozott összeg. Bár ez a növekedési tempó elmarad a lízingpiac teljes bővülésétől, a Magyar Lízingszövetség szerint a fejlődés örömteli. “Egyrészt azért, mert a tagvállalatok ezen a területen nem vártak lényeges növekedést. Másrészt annak fényében is jó eredmény, hogy a beruházások a múlt év első kilenc hónapjában 14 százalékkal csökkentek” - tette hozzá az elnök. 

Nyikos Katalin szerint az eszközfinanszírozásban elért növekedés azért is kedvező, mert a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP) segítségével sok vállalkozás már a korábbi években lebonyolította a szükséges eszközbeszerzését, mégis megmaradt a kereslet az eszközfinanszírozás iránt. A múlt évben bár fontos szerepet kapott az NHP, de csökkent az aránya az előző évhez képest. A jegybanki hitelprogram adta a finanszírozott összeg 17 százalékát, ami lényeges csökkenést jelent 2015-höz képest, amikor 26 százalékos volt a részesedése. Az összes eszközkategóriában összesen 26 százalékot ért el a hitelprogram aránya (tehát némiképp csökkent a súlya az előző évi 29 százalékhoz képest).


Univerzális finanszírozás és középtávú lehetőség

A Magyar Lízingszövetség szerint a piaci szereplők összességében elégedettek a tavalyi eredményekkel és az idén is növekedésre számítanak. A 2016-os forgatókönyvhöz hasonlóan a járműfinanszírozás lehet a piac egyik motorja, emellett, ha a teljes gazdaságban megindul a beruházások növekedése, akkor az eszközfinanszírozásban is bővülés várható. Nyikos Katalin a Lízingszövetség várakozásairól azt mondta, hogy a 2017-ben és 2018-ban a gazdaságba áramló uniós források a gépberuházásoknak, ezen keresztül pedig a gépfinanszírozásnak lökést adhatnak. “Igaz, a jelenlegi pályázati rendszer a közbeszerzésekkel megnehezíti a forrásokhoz elérését. Nyikos Katalin elmondta, azt egyelőre nem lehet biztosan látni, hogy mikor indulnak növekedésnek a beruházások, ezért most még korai lenne konkrét növekedési előrejelzést adni a lízingpiac 2017-es teljesítményére. 

A Magyar Lízingszövetség összességében arra számít, hogy a finanszírozott összeg az idén növekedni fog 2016-hoz képest.


Lehetőséget nyújt a technológiai forradalom

A lízingcégeknek az egyik legfontosabb célja, hogy univerzális finanszírozók legyenek, azaz nem csak a járművekhez, hanem bármilyen szükséges eszközhöz rugalmas és költséghatékony finanszírozást nyújtsanak. 

Nyikos Katalin szerint a technológiai forradalom és az igények változása növekedési potenciált biztosít a lízingcégek számára, mégpedig azért, mert a lakosság és a vállalkozások is egyre kevésbé szeretnének tulajdonolni egy-egy eszközt, pusztán használni akarják, márpedig ehhez az egyik legjobb pénzügyi megoldást a lízingkonstrukciók jelentik.
 
mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.