<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nem sok bíztatót remélnek az idei év turizmusától a hazai szolgáltatók az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet pénteken publikált előrejelzése szerint. A kilátások miatt leginkább a vendéglátással foglalkozó vállalkozások borúlátóak, de a korábbi időszakhoz képest a szállodák is rosszabb üzleti lehetőséggel számolnak.

A Magyar Turizmus Zrt. június eleji tájékoztatója már beharangozta a magyar lakosság csökkenő utazási hajlandóságát az idei évre. Pedig akkor még a kormányzati megszorításoknak csak az előszelét lehetett érezni. A borús kilátást a most napvilágot látott ECOSTAT felmérése is megerősíti.

Beruházások elnapolva

A gazdaságelemző intézet szerint a turizmusban érintett szolgáltatók nem repesnek az örömtől a jövőt illetően. A vendéglátásban érdekelt vállalkozások úgy vélik, hogy ebben az esztendőben sem a népgazdaság egésze, sem a turisztikai ágazat gazdasági teljesítménye nem javul. A megkérdezett cégek egyébként ugyanezt gondolják saját vállalkozásuk esélyeiről is. Ennek köszönhetően a következő fél évben nem lehet komoly beruházásokra számítani a vendéglátásban. A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a vendéglátó-ipari vállalatok majdnem fele új munkaerő felvételét tervezi, és egyelőre senki nem számol elbocsátásokkal.

A szállodák esetében már a leépítések is szóba jönnek, igaz ezt csak 4 százalékuk jelezte. Az ágazat 25 százaléka ezzel szemben elképzelhetőnek tartja az új munkaerő alkalmazását, míg 13 százalék - feltehetően a nyári szezon miatt - munkaerő-kölcsönzéssel oldja majd meg a feladatokat. A szálláshely-szolgáltató szervezetek egyébként szintén nem terveznek jelentős beruházásokat, kivéve azokon a területeken, ahol a korszerűsítés hiánya már a vendégforgalom csökkenéséhez vezetne.

A gazdaság és a saját teljesítményükkel kapcsolatban az előbbiekhez hasonlóan vélekednek az utazásszervező és -közvetítő cégek is. Szerintük a fejlődés üteme jó esetben szinten marad, illetve kis mértékben csökken. Forgalmuk szinten tartását főleg a külföldi vendégek belföldi programjainak szervezésétől, az egészség- és konferenciaturizmus növekvő mértékétől és a belföldi utasok külföldi nyaraltatásától várják. Az utazási irodák a felmérés szerint, jelentős mennyiségű új munkaerőt kívánnak alkalmazni, és nem terveznek elbocsátásokat.

A többség otthon marad

A gazdaságelemző intézet felmérése a lakosság utazási terveire is kitér. Eszerint a többség még mindig nem engedheti meg magának, hogy üdülési álmait valóra váltsa, a családok 54 százaléka ugyanis egyáltalán nem utazik el idén. A háztarások 44 százaléka ugyanakkor jelezte, egy éven belül mindenképpen szeretne valahová eljutni. Az utazást tervezők közül 63 százalék Magyarországon, 37 százalék külföldön kíván nyaralni. A családok a belföldi és külföldi utazásaik esetén egyaránt három fővel számolnak. A tartózkodási idő az előbbi esetben 7,5, az utóbbiban 8,52 nap. A belföldi utat választók döntésüket egyébként főként anyagi okokkal magyarázzák, de kényelmi okokra is hivatkoznak. Az indokok között az üdülési csekkek is szerepet kapnak, amiket itthon lehet beváltani.

A vizsgálat szerint, akik három hónapon belül utaznak el, tízezer és egymillió-ötszázezer forint közötti összeget szánnak nyaralásra személyenként, így átlagosan az egy utazásra költött összeg 171 ezer forint.

Az ECOSTAT anyagából kiderül, hogy a következő három hónapra tervezett hosszabb utazásokon a családok 21 százaléka tölti éjszakáit szállodában vagy panzióban. (Fél évvel ezelőtt az utazók 31 százaléka gondolkodott szállodában, míg 26 százalékuk inkább panzió mellett tette le a voksát.) E két tipikus szállás részesedésének csökkenése mellett a következő félévben az utazók 11 százaléka kempingben, 14 százaléka fizető vendéglátó-helyen száll majd meg. A többiek rokonoknál, barátoknál töltik az éjszakákat.

Kiss Gergely

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.