<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Az energiahatékonyságra és a megújuló erőforrásokra alapozott energiapolitikára van szüksége Magyarországnak, ha meg akarja változtatni jelenlegi kiszolgáltatott helyzetét az energiaellátásban - mondta el Ámon Ada, az Energia Klub igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az igazgató hozzátette: az elmúlt hetek gázválsága világosan megmutatta, hogy a jelenlegi rendszer nem ad biztonságot az ország számára, ezért az energiapolitikában gyökeres változásokra van szükség. A jelenlegi jogszabályi környezet túl bonyolult, és nem támogatja a megújuló energiaforrások kiaknázását.

Az Energia Klub vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: a kormány elsődleges feladata az energiaellátás biztonságának garantálása, azonban az nem, hogy új erőműveket építsen. Fontos, hogy a kormány politikájában a pazarlás helyett az energiahatékonyságot, és a megújuló energiarendszerek elterjedését segítse elő.

Ha bekövetkezne egy pozitív változás az energiapolitikában, akkor a meginduló beruházások új munkahelyeket teremthetnének, valamint a hatékonyabb és tudatosabb energiafelhasználás révén a magyar gazdaság versenyképessége is növekedhet. Ennek a célnak az eléréséhez elsősorban kiszámítható környezetet biztosító jogszabályokra és pénzügyi konstrukciókra van szükség, nem pedig kommunikációs kampányokra - húzta alá Ámon Ada.

"Az újabb atomerőmű építése nem megoldás"

Az utóbbi időben jelentősen felerősödtek azok a hangok, amelyek ismét gigantikus beruházásokkal akarják megoldani a jelenlegi energiabiztonsági helyzetet - jelentette ki Práger András, az Energia Klub projektvezetője, hagyományos energiaforrások területen. Egy újabb atomerőmű, óriási hőerőművek, vagy a Bős-Nagymarosi vízerőmű megépítése nem jelentene megoldást a problémákra, mivel ezek nagyon drágák, szintén függenek energiahordozóktól, valamint nem állna rendelkezésre elég összeg a megépítésükre.

A liberalizált energiapiacon az állam nem vállalhat garanciát egyik óriás-beruházásra sem, a magántőkének pedig túl kockázatos egy atomerőmű megépítése. Emellett az uránbányászat sem fejlődik olyan ütemben ami biztosítékot jelenthetne, hogy 60-80 év múlva is lesz elegendő urán az atomerőművek ellátására. Ezen felül a nagy beruházásokra fordított, kétes megtérülésű összegek a megújuló energiaforrások kiaknázásának finanszírozásától vennék el a lehetőséget.

A szakember kiemelte: 2050-re a kisebb energiablokkok kerülhetnek előtérbe a nagy erőművekkel szemben, sokkal nagyobb lehetőség van a helyi telepítésű megújuló energiatermelésben, mint a más országok energiahordozóitól függő gigantikus termelésben.

Ámon Ada hozzátette: 2020-ra az egyesület számításai szerint, ha javul a jogszabályi környezet 15-16 százalékos lehet a megújuló energiatermelésből származó energia aránya a teljes magyar energiafelhasználásban.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.