3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Új parkettalakkozó és megmunkáló üzemmel bővítette kecskeméti gyárát a magyar tulajdonú Graboplast, a 640 millió forint összegű beruházás hivatalos átadását kedden tartották.

Szikora Levente, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöki tanácsadója az átadó ünnepségen elmondta: az előző századforduló magyar kormányai jelentős mértékben támogatták az ipari vállalkozások létrejöttét, beruházások megvalósulását. A 110 éve alapított Graboplast azóta kiállta a történelem viharait, a világháborúkat, átvészelte az államosítást, a gazdasági világválságokat és politikai viszontagságokat.

Szikora Levente szerint a cég sikere a piaci kihívásokra adott gyors reagálásban, valamint a folyamatos technológiai fejlesztésben, az innovációban rejlik. Hangsúlyozta: a magyar kormány elemi érdeke, gazdaságfejlesztési stratégiájának része, hogy minden eszközzel támogassa a Magyarországot választó, külföldi tulajdonú nagyvállalatok beruházásait. Ennél azonban már csak a hazai tulajdonú vállalatok segítése és támogatása fontosabb - tette hozzá.

Kakuszi László, a Graboplast kecskeméti gyárának igazgatója elmondta, a 760 négyzetméteres üzem építésekor infrastruktúrára, épületfejlesztésre 175 millió forintot, míg a technológiai fejlesztésre 465 millió forintot fordítottak. A gyáregység kialakításának köszönhetően 50-nel bővült a dolgozói létszám, így jelenleg már 200 munkavállalójuk van.

Az üzemben a parkettakészítés során a korszerű technológia mellett a környezetvédelemre is kiemelt figyelmet fordítanak. A kecskeméti gyárban csak fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa alapanyagot használnak.     Kakuszi László elmondta: a termelés felfutását követően mintegy tíz százalékos árbevétel-növekedésre számítanak a kecskeméti üzemben.     

Kiemelte: a Graboplast telephelyein 2001 óta összesen több mint 12 milliárd forintot fordított fejlesztésre. A most átadott kecskeméti beruházás pedig része annak a 8,7 milliárd forintból megvalósuló, hároméves fejlesztési programnak, amihez a magyar kormány egyedi kormánydöntés (EKD) keretében 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott.
    
Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta: örömmel látja, hogy Magyarország két kiemelkedő gazdasági központja, Győr és Kecskemét között már nemcsak az autóipar területén alakul ki egyfajta együttműködés. Megnyugtató látni, hogy a régi vállalatok ma is megtalálják helyüket és szerepüket a város gazdasági életében - fogalmazott. Hozzátette, bár a közlekedés és az infrastruktúra területén van még teendő Kecskeméten, a foglalkoztatásban - az oktatásszervezésnek köszönhetően - szakképzett munkaerővel már most is a helyi vállalatok segítségére lehet a város.
    
A magyar tulajdonban lévő Graboplast vállalatcsoport három telephelyen - Győrben, Kecskeméten és Tatabányán - négy gyárral rendelkezik. A közel 700 embert alkalmazó vállalat öt kontinens közel 100 országába szállítja termékeit. A vállalat a lakosság számára előállított padlók mellett olyan saját fejlesztésű, speciális padlóburkolatokra koncentrál, mint például a sportban és a járműiparban használt padlók.
    
A győri székhelyű vállalat 2014-ben 17,1 milliárd forint, míg 2015-ben 18 milliárd forint árbevételt ért el. Ennek több mint 90 százaléka exportból származik.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!