<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ukrajna hajlandó ötmilliárd köbméterrel több földgázt vásárolni Oroszországtól, hogy biztosítsa Európa gázellátásának biztonságát, de cserébe annak hozzávetőleges árának megfelelő, 2 milliárd dollár (450 milliárd forint) kamatmentes hitelt követel Moszkvától - írta kedden a Kommerszant-Ukrajina című lap.

Az ukrán gazdasági minisztérium és a Gazprom orosz állami vállalat két magas rangú tisztségviselőjére hivatkozva közölte az újság, hogy megkezdődtek a két ország közötti tárgyalások az ukrajnai gáztározók feltöltéséről. Ukrajna idén eredetileg csak 14 milliárd köbméter Oroszországból származó földgázt tervezett a tárolóiba átszivattyúzni, ám a Gazprom vállalat az európai uniós államokba irányuló gázszállítások akadálymentessége érdekében megkövetelte, hogy a mennyiséget 19 milliárd köbméterre növelje.

"Nem akarjuk, hogy megismétlődjön az, ami 2009-ben és 2011-ben történt, amikor is azzal vádoltak meg bennünket, hogy az EU nem kapta meg tőlünk a teljes orosz gázmennyiséget. Valójában a Gazprom csökkentette a szállítmányt, de ezt nem tudtuk bizonyítani. A gáztranzitrendszerünk még mindig nincs mindenütt felszerelve mérőberendezésekkel, amelyek alapján bizonyítható, mennyi földgáz érkezett Oroszországból" - magyarázta a lapnak az ukrán energetikai minisztérium tisztségviselője.

Az orosz gázóriás illetékese megerősítette a lapnak, hogy jelenleg vizsgálják a 2 milliárd dolláros kamatmentes hitellel kapcsolatos ukrán igényt. Az újság információi szerint tavaly a Gazprombank adott a Naftohaz ukrán állami gázvállalatnak 2 milliárd dollárt, de 8,5 százalékos éves kamattal és június 24-i visszafizetési határidővel. Később a bank beleegyezett a határidő meghosszabbításába azzal a feltétellel, hogy az ukrán állam további garanciákat vállal.

hirdetés

A múlt héten az ukrán Razumkov intézet egyik szakértője arra figyelmeztetett, hogy Oroszország ősszel leállíthatja a gázszállítást Ukrajnába, amiért Kijev nem fizette ki azt a 7 milliárd dollárt, amelyet az általa tavaly nem megvásárolt földgázért a 2009-ben megkötött, máig érvényben lévő gázmegállapodásban foglalt "take-or-pay" elvre hivatkozva követel tőle Moszkva. (A megállapodásban rögzítettek egy minimum mennyiséget, amelynek árát akkor is ki kell fizetnie Kijevnek, ha annál végül  kevesebbet vesz át.)

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.