2002. április 15. 11:00

A vállalatok már nem kapkodnak, a friss diplomások után. Az idei Karrierexpón kiderült, hogy egyre több végzős közgazdász vadászik egyre kevesebb állásra.

Négy-öt évvel ezelőtt a frissen diplomázott közgazdászok még azzal a tudattal látogattak el a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE) tavaszi állásbörzéjére, hogy szerződéssel a zsebükben távozhatnak.
Ma már, a gyors elhelyezkedésről és a több százezer forintos fizetésekről szóló történetek a legendák homályába vesznek.

Az idei Karrierexpón legszembetűnőbb az, hogy lényegesen kevesebb cég képviselteti magát, mint tavaly. A 2001-ben még több mint 80 cég 2500 állását kínáló rendezvényen az idén csupán 60 cég jelent meg, és mindössze 900-1000 betöltésre váró álláshelyet kínáltak.
Sok cég csupán reprezentációs céllal érkezett a rendezvényre, nem pedig konkrét állásajánlattal. A többi vállalat is csupán néhány munkatársat keres, és ritkaságszámba megy az olyan cég, mint az Auchan hipermarketlánc, amely 100-150 állást kínál. Emellett csupán a nagy könyvvizsgáló cégek, mint az Ernst & Young vagy a PricewaterhouseCoopers kerestek 40-50 friss diplomást.
A leglátványosabban a pénzügyi szférában mutatkozik meg a kereslet szűkülése, régebben számos pénzintézet toborozta munkatársait a Közgáz állásbörzéjén, addig az idén csak három bank bérelt magának standot, és ők is csupán 5-7 állást kínálnak.

A jelentkezők csupán kevés aktuálisállásajánlattal találkozhattak, a legtöbb standnál csak a cég adatbázisába kerülhettek be az önéletrajza leadásával és a megfelelő formanyomtatványok kitöltésével. A leggyakrabban elhangzott mondat: majd jelentkezünk, ha lesz valami..

Az érdektelenséget, a világgazdaság lelassulásával magyarázzák a szervezők, mely a friss diplomásoknak ajánlott kezdő fizetésekre is rányomta a bélyegét.
A műegyetemi állásbörze tanúsága szerint a sokkal keresettebb mérnökök bruttó 200-250 ezres kezdőbérre is igényt tarthatnak, viszont a kevésbé kapós pályakezdő közgazdászoknak általában bruttó 170-200 ezret kínál a munkaadó.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.