2002. április 15. 11:00

A vállalatok már nem kapkodnak, a friss diplomások után. Az idei Karrierexpón kiderült, hogy egyre több végzős közgazdász vadászik egyre kevesebb állásra.

Négy-öt évvel ezelőtt a frissen diplomázott közgazdászok még azzal a tudattal látogattak el a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE) tavaszi állásbörzéjére, hogy szerződéssel a zsebükben távozhatnak.
Ma már, a gyors elhelyezkedésről és a több százezer forintos fizetésekről szóló történetek a legendák homályába vesznek.

Az idei Karrierexpón legszembetűnőbb az, hogy lényegesen kevesebb cég képviselteti magát, mint tavaly. A 2001-ben még több mint 80 cég 2500 állását kínáló rendezvényen az idén csupán 60 cég jelent meg, és mindössze 900-1000 betöltésre váró álláshelyet kínáltak.
Sok cég csupán reprezentációs céllal érkezett a rendezvényre, nem pedig konkrét állásajánlattal. A többi vállalat is csupán néhány munkatársat keres, és ritkaságszámba megy az olyan cég, mint az Auchan hipermarketlánc, amely 100-150 állást kínál. Emellett csupán a nagy könyvvizsgáló cégek, mint az Ernst & Young vagy a PricewaterhouseCoopers kerestek 40-50 friss diplomást.
A leglátványosabban a pénzügyi szférában mutatkozik meg a kereslet szűkülése, régebben számos pénzintézet toborozta munkatársait a Közgáz állásbörzéjén, addig az idén csak három bank bérelt magának standot, és ők is csupán 5-7 állást kínálnak.

A jelentkezők csupán kevés aktuálisállásajánlattal találkozhattak, a legtöbb standnál csak a cég adatbázisába kerülhettek be az önéletrajza leadásával és a megfelelő formanyomtatványok kitöltésével. A leggyakrabban elhangzott mondat: majd jelentkezünk, ha lesz valami..

Az érdektelenséget, a világgazdaság lelassulásával magyarázzák a szervezők, mely a friss diplomásoknak ajánlott kezdő fizetésekre is rányomta a bélyegét.
A műegyetemi állásbörze tanúsága szerint a sokkal keresettebb mérnökök bruttó 200-250 ezres kezdőbérre is igényt tarthatnak, viszont a kevésbé kapós pályakezdő közgazdászoknak általában bruttó 170-200 ezret kínál a munkaadó.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.