Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az emberek naivitására játszanak az internetes csalók, miután a banki rendszerek gyakorlatilag feltörhetetlenek. Ugyan a hiszékenység ellen nincs "mechanikus védelem", ám a megfelelő programok használatával a kezdő felhasználók elkerülhetik az ilyen veszélyhelyzeteket, állítják a szakértők.

Szerdán újabb levél landolt az internetes postafiókokban, amelyben csalók arra próbálják meg rávenni a Raffeisen Bank ügyfeleit, hogy egy hiba esetleg őket is érinthette, ezért ellenőrizzék számlájukat. Amennyiben a gyanútlan számlatulajdonos valóban belép, máris az adathalászok kezére juttatja jelszavait, kitéve magát annak a veszélynek, hogy eltüntetik a számláján lévő összeget.

A szakértők a tavaly kezdődött csalássorozat kapcsán többször hangsúlyozták, hogy a bankok mindent megtesznek az ügyfelek védelmében, de ha ők illetéktelen kezekbe adják adataikat akkor nem tudnak 100 százalékos biztonságot garantálni. A pénzintézetek mellett a vírusirtó cégek is azon vannak, hogy a csalók elé akadályokat gördítsenek: ma már elérhető például a piacon olyan program, amely nem csupán spamként, hanem phisingként, azaz adathalászatként jelöli a támadást, így figyelmeztetve kiemelten a felhasználót, hogy a levél minden bizonnyal egy csalási kísérlet eszköze.

Az internetes fenyegetések száma világviszonylatban mára meghaladta a százhetvenezres nagyságrendet. Napjaink károkozóinak már nem az a céljuk, hogy minél gyorsabban, minél több gépet fertőzzenek meg, hanem hogy információt és pénzt szerezzenek a támadások által, így jellemzőjükké vált a rejtőzködés. A rejtőzködés új technológiát is igényel: a csendes támadást dedikáltan, akár a potenciális áldozatra szabva juttatják el a felhasználókhoz, ahogy ez most is történt - mondta Sándor Zsolt, a Panda Software Hungary ügyvezető igazgatója.

Ma már nem a megfelelő biztonsági rendszerrel ellátott nagy cégek az elsődleges célpontok, mint ahogy a közelmúlt példái is mutatják: a támadások nem a bankok ellen irányultak, a bűnözők a gyanútlan ügyfeleket szemelték ki, akik nem értenek kellőképpen a biztonságtechnikához, figyelmetlenek, és gondolkodás nélkül megadják jelszavukat, hívta fel a figyelmet Sándor Zsolt. "Lassan mindannyian megtanuljuk, hogy védekezni kell a vírusok ellen, de a fertőzés veszélyét senki sem veszi komolyan, míg azt nem a saját gépén tapasztalja. Azt javasoljuk, hogy mindenki vértezze fel magát: megfelelő vírusvédelem és kellő óvatosság - mindkettő elengedhetetlen napjaink virtuális terében" - tette hozzá az igazgató.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.