TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A befektetői ingatlanpiac a várható 400 millió eurós idei forgalmával a 2003 előtti szintre esik vissza a hitelválság hatására Magyarországon - áll a Colliers International elemzésében.

A tavalyi rekord évben 1,8 milliárd euró volt a befektetési célú ingatlanforgalom, de az elemzők az év vége felé már figyelmeztettek arra, hogy 2008-ban nem lesz újabb csúcs a forgalmat tekintve. A Colliers az idei első féléves 113 millió eurós forgalomból arra következtet, hogy ez év végéig 400 millió euró lehet az értékesített  befektetői ingatlanok összesített értéke Magyarországon.

A 113 millió eurónak 36 százaléka jut a kereskedelmi, 35 százaléka az ipari és 29 százaléka a B-kategóriás irodákra. Idén eddig egyetlen egy A-kategóriás irodaház sem cserélt gazdát.

A megtorpanás fő oka a hitelválság fokozódó hatása - állítja az elemzés. A kamat magasabb és a bankok szigorúbbak a hitelbírálatkor, mint korábban, ha kölcsön felvételére kerül sor. A likviditási válsággal komoly mértékben sújtott piacokon (USA, Írország és Spanyolország) élő külföldi vásárlók azt az "utasítást kapják", hogy ne vásároljanak.

A befektetőknek, különösen a magyaroknak, vannak más befektetési lehetőségeik is. Amíg egy 10 éves magyar államkötvény 8,56 százalékos hozamot kínál, a magyar ingatlanalapok nem tudják igazolni egy "A" osztályú irodaház megvásárlását, ami valószínűleg átlagosan 7-7,5 százalékot hozna.

Az elemzés szerint az A-kategóriás irodaházak tulajdonosait semmi sem kényszeríti arra, hogy elsiessék az eladást. A bérlők megtöltik az irodákat, az üresedési ráta nem romlik, így az épületek cash flow-ja, azaz a bérletekkel kapcsolatos pénzforgalom fedezi a tulajdonosok kamatköltségeit. Nem kell tehát attól tartaniuk, hogy egy eladási hullám "leveri" az árakat.

Az elemzés arra a következtetésre jut, hogy a tulajdonosok ki tudják várni a jobb pillanatot. Az értékesítés jövőre talán fellendülhet, amikor várhatóan esni kezdenek a kamatok - olvasható az elemzésben.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.