2p

A befektetői ingatlanpiac a várható 400 millió eurós idei forgalmával a 2003 előtti szintre esik vissza a hitelválság hatására Magyarországon - áll a Colliers International elemzésében.

A tavalyi rekord évben 1,8 milliárd euró volt a befektetési célú ingatlanforgalom, de az elemzők az év vége felé már figyelmeztettek arra, hogy 2008-ban nem lesz újabb csúcs a forgalmat tekintve. A Colliers az idei első féléves 113 millió eurós forgalomból arra következtet, hogy ez év végéig 400 millió euró lehet az értékesített  befektetői ingatlanok összesített értéke Magyarországon.

A 113 millió eurónak 36 százaléka jut a kereskedelmi, 35 százaléka az ipari és 29 százaléka a B-kategóriás irodákra. Idén eddig egyetlen egy A-kategóriás irodaház sem cserélt gazdát.

A megtorpanás fő oka a hitelválság fokozódó hatása - állítja az elemzés. A kamat magasabb és a bankok szigorúbbak a hitelbírálatkor, mint korábban, ha kölcsön felvételére kerül sor. A likviditási válsággal komoly mértékben sújtott piacokon (USA, Írország és Spanyolország) élő külföldi vásárlók azt az "utasítást kapják", hogy ne vásároljanak.

A befektetőknek, különösen a magyaroknak, vannak más befektetési lehetőségeik is. Amíg egy 10 éves magyar államkötvény 8,56 százalékos hozamot kínál, a magyar ingatlanalapok nem tudják igazolni egy "A" osztályú irodaház megvásárlását, ami valószínűleg átlagosan 7-7,5 százalékot hozna.

Az elemzés szerint az A-kategóriás irodaházak tulajdonosait semmi sem kényszeríti arra, hogy elsiessék az eladást. A bérlők megtöltik az irodákat, az üresedési ráta nem romlik, így az épületek cash flow-ja, azaz a bérletekkel kapcsolatos pénzforgalom fedezi a tulajdonosok kamatköltségeit. Nem kell tehát attól tartaniuk, hogy egy eladási hullám "leveri" az árakat.

Az elemzés arra a következtetésre jut, hogy a tulajdonosok ki tudják várni a jobb pillanatot. Az értékesítés jövőre talán fellendülhet, amikor várhatóan esni kezdenek a kamatok - olvasható az elemzésben.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!