2001. február 13. 11:00

A kifulladás jeleit mutatta az amerikai gazdasági növekedés december--január fordulóján, és jelenleg is túlsúlyban vannak a negatív irányba mutató kockázati tényezők -- mondotta a Fed elnöke a keddi szenátusi meghallgatáson.

Alan Greenspan okként a befektetői, az üzleti és fogyasztói bizalom egyidejű csökkenésére utalt, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a felhalmozódott készletek leépítése után ésszerű ütem mellett folytatódik a növekedés.

A szenátus bankügyi bizottsága előtti meghallgatáson a törvényhozók mindenekelőtt az amerikai gazdaság valós állapotáról faggatták a Fed elnökét. Greenspan szerint a növekedés erős, 2--2,75 százalékos sávba való lassulására kell számítani az idén. A folyamat legalább addig tart, amíg leépülnek a felhalmozódott készletek, illetve összhangba kerülnek a termeléssel.

Előfordulhat -- mondotta --, hogy nem lesz sima átmenet a növekedés korábbi gyors üteméről egy mérsékeltebb, majd egy lassú tempóra, főleg akkor, ha marad a fogyasztók, a vállalatvezetők és befektetők körében tapasztalható bizalomvesztés. Arra a kérdésre azonban elhárította a választ, hogy recesszióba esik-e az amerikai gazdaság.

Ilyen fordulatok mindig nehezen jelezhetők előre, mert számolni kell a fogyasztók és az üzleti világ irracionális reakcióival - mondotta Greenspan. A kialakult helyzetet elemezve rámutatott a mostani lassulás azon jellemzőjére, hogy az üzleti világ szokatlanul gyorsan reagált a kereslet lanyhulására.

A vállalatok feladott megrendeléseik csökkentésével, illetve a termelés ütemének mérséklésével meg tudták akadályozni hatalmas készletek felhalmozódását, amivel megelőzhető volt egy a most tapasztaltnál is erősebb, pusztító korrekció. Mindez -- mondotta Greenspan -- a korszerű információs technológiáknak a vállalatok működését teljesen átható alkalmazására vezethető vissza.

Miközben azonban az új technika korábban nem tapasztalt gyorsaságú válaszadást tesz lehetővé, az emberi természet és a szokatlan változásokhoz viszonyulás módja ugyanolyan, mint mindig volt -- mondotta Greenspan. Ez -- hangoztatta - abban nyilvánul meg, hogy vezetők, beosztottak és fogyasztók visszavonulnak az akcióból, elhalasztják a döntéseket, és kivárnak, amíg egy újabb lépéshez szilárd alapokat éreznek. Ezekben a hetekben mindenki óvakodik a kockázatoktól és a kezdeményezéstől -- mondotta a Fed elnöke.

Greenspan szerint különösen kényes dolog a várható fogyasztói magatartás előrejelzése, amelyet gyakorta motivál a félelem. Irracionális reakciók miatt nem csak arról lehet szó, hogy a gazdasági környezet adott mértékű romlására a lakosság hasonló mértékben reagál. Ilyen helyzetekben számítani kell arra, hogy a változások a gátszakadáshoz hasonló módon mennek végbe.

A meghallgatás során demokrata törvényhozók arról faggatták a Fed elnökét, hogy miért tért el korábbi nyilatkozatától, és miért támogatja az új kormányzat adócsökkentési javaslatát. Greenspan korábban maga is sokkal fontosabbnak minősítette az államadósság csökkentését, mint az adóterhek mérséklését. Utóbb azonban -- a növekedés kifulladása láttán -- kijelentette, hogy van értelme a kereslet adócsökkentés általi élénkítésének, amihez a jelentős költségvetési többletek az államadósság egyidejű leépítése mellett is mozgásteret nyújtanak.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!