TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kifulladás jeleit mutatta az amerikai gazdasági növekedés december--január fordulóján, és jelenleg is túlsúlyban vannak a negatív irányba mutató kockázati tényezők -- mondotta a Fed elnöke a keddi szenátusi meghallgatáson.

Alan Greenspan okként a befektetői, az üzleti és fogyasztói bizalom egyidejű csökkenésére utalt, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a felhalmozódott készletek leépítése után ésszerű ütem mellett folytatódik a növekedés.

A szenátus bankügyi bizottsága előtti meghallgatáson a törvényhozók mindenekelőtt az amerikai gazdaság valós állapotáról faggatták a Fed elnökét. Greenspan szerint a növekedés erős, 2--2,75 százalékos sávba való lassulására kell számítani az idén. A folyamat legalább addig tart, amíg leépülnek a felhalmozódott készletek, illetve összhangba kerülnek a termeléssel.

Előfordulhat -- mondotta --, hogy nem lesz sima átmenet a növekedés korábbi gyors üteméről egy mérsékeltebb, majd egy lassú tempóra, főleg akkor, ha marad a fogyasztók, a vállalatvezetők és befektetők körében tapasztalható bizalomvesztés. Arra a kérdésre azonban elhárította a választ, hogy recesszióba esik-e az amerikai gazdaság.

Ilyen fordulatok mindig nehezen jelezhetők előre, mert számolni kell a fogyasztók és az üzleti világ irracionális reakcióival - mondotta Greenspan. A kialakult helyzetet elemezve rámutatott a mostani lassulás azon jellemzőjére, hogy az üzleti világ szokatlanul gyorsan reagált a kereslet lanyhulására.

A vállalatok feladott megrendeléseik csökkentésével, illetve a termelés ütemének mérséklésével meg tudták akadályozni hatalmas készletek felhalmozódását, amivel megelőzhető volt egy a most tapasztaltnál is erősebb, pusztító korrekció. Mindez -- mondotta Greenspan -- a korszerű információs technológiáknak a vállalatok működését teljesen átható alkalmazására vezethető vissza.

Miközben azonban az új technika korábban nem tapasztalt gyorsaságú válaszadást tesz lehetővé, az emberi természet és a szokatlan változásokhoz viszonyulás módja ugyanolyan, mint mindig volt -- mondotta Greenspan. Ez -- hangoztatta - abban nyilvánul meg, hogy vezetők, beosztottak és fogyasztók visszavonulnak az akcióból, elhalasztják a döntéseket, és kivárnak, amíg egy újabb lépéshez szilárd alapokat éreznek. Ezekben a hetekben mindenki óvakodik a kockázatoktól és a kezdeményezéstől -- mondotta a Fed elnöke.

Greenspan szerint különösen kényes dolog a várható fogyasztói magatartás előrejelzése, amelyet gyakorta motivál a félelem. Irracionális reakciók miatt nem csak arról lehet szó, hogy a gazdasági környezet adott mértékű romlására a lakosság hasonló mértékben reagál. Ilyen helyzetekben számítani kell arra, hogy a változások a gátszakadáshoz hasonló módon mennek végbe.

A meghallgatás során demokrata törvényhozók arról faggatták a Fed elnökét, hogy miért tért el korábbi nyilatkozatától, és miért támogatja az új kormányzat adócsökkentési javaslatát. Greenspan korábban maga is sokkal fontosabbnak minősítette az államadósság csökkentését, mint az adóterhek mérséklését. Utóbb azonban -- a növekedés kifulladása láttán -- kijelentette, hogy van értelme a kereslet adócsökkentés általi élénkítésének, amihez a jelentős költségvetési többletek az államadósság egyidejű leépítése mellett is mozgásteret nyújtanak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.