Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Öngyilkosságot követ el a kormány azzal, hogy a tervek szerint megadóztatja az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket, ugyanis a munkáltatók ezt követően valószínűleg nem fogják ezeket fizetni, sőt, a multik révén külföldre vándorolhatnak a pénzek, véli Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) volt elnöke. A befizetések elmaradása miatt akár meg is szűnhetnek ezek a pénztárak, így újra az állam feladata lenne a nyugdíjasokról való gondoskodás.

(Mfor-montázs)

Öngyilkosságot követ el a kormány, ha megadóztatja az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjbefizetéseket – mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde volt elnöke a Stabilitás Pénztárszövetség sajtótájékoztatóján szerdán. Szerinte ugyanis a munkáltatók nagy része a 95,6 százalékos adó- plusz járulékteherrel nem fogja megadni a juttatásokat. Márpedig a válságban a lakossági megtakarításokkal tudjuk megvédeni az állampapír piacunkat, illetve így leszünk képesek megőrizni a hazai fizetőeszköz értékét, hiszen belülről finanszírozhatjuk az államadósságunkat - hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: annak a 70-80 milliárd forintnak a nagy része, amelyet a munkáltatók a nyugdíjrendszerbe beletettek, valószínűleg meg sem fog jelenni a nemzetgazdaságban. Ezt ugyanis a multinacionális cégek kivonhatják az országból osztalék formájában, így a költségvetésnek sem lenne jelentősebb adóbevétele belőle.

Lehetséges, hogy a társasági és osztalékadóból lenne egy minimális bevétel, azonban a következő kormányoknak ennek a többszörösét kellene visszafizetnie, hogy betömje a lyukat, amely a lépés nyomán a nyugdíjrendszeren keletkezhet – vélte a volt BÉT-elnök.

Mi lesz az eddigi megtakarításokkal?

Tóth Márk adótanácsadó szerint az is kérdés, hogy mi lesz a munkavállalók eddigi megtakarításaival, hiszen feltehetőleg a mostani gazdasági helyzetben a dolgozók nagy része nem fogja tovább azt fizetni saját jövedelméből. Így újra az államra hárulhat az a feladat, amelytől eddig éppen meg akartak szabadulni, vagyis a nyugdíjasok ellátása. Ha a munkavállaló mégis úgy dönt, hogy vállalja a befizetéseket, akkor pedig a fogyasztásból von el pénzt, amire most szintén nagy szükség van.

Jelentős problémát okozhat az is, hogy a felhalmozott tagdíjakat – nagyjából 800 milliárd forintot - a pénztárak befektetésekre fordították, 67 százalékban pedig állampapírt vásároltak belőle. Ha a befizetések nem történnek meg, akkor megszűnhetnek a pénztárak, ami az állampapírpiac súlyos zavarát idézheti elő – tette hozzá. Márpedig a szakértők egyetértettek abban, hogy az adóteher versenyképtelenséget szül, ezért ez a fajta juttatás meg fog szűnni.

Egészségesen kell takarékoskodnunk

Dr. Csehák Judit, a Betegjogi, Ellátójogi és Gyermekjogi Közalapítvány elnöke szerint a kormány tervezett intézkedései ellentétesek távlati céljaival, miszerint az öngondoskodást kívánják ösztönözni. Mivel nő az idősek aránya, az egészségügyi kiadások viszont gyorsabban nőnek a GDP-nél, ezért az életminőséget javító intézkedések kikerülnek a társadalombiztosítás finanszírozási köréből – közölte. Ezért szükséges az önkéntes előfinanszírozás - ne csak akkor nyúljunk a zsebünkbe, amikor betegek vagyunk.

Szerinte elhibázott az az érvelés, hogy a jól menő vállalatok olyan jövedelmet nyújtottak a főként középrétegbe tartozó munkavállalóknak, amely után nem kellett adózni. Ugyanis az átlagbefizetés nagyjából ötezer forint körül alakult, ami ugyan nem jelentett jelentős többletjövedelmet, viszont hozzájárulhatott a dolgozók egészségének fenntartásához, illetve elősegíthette az előtakarékosság szemléletét.

Az önkéntes pénztári szektor 21 százalékát tömörítő Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége szintén elfogadhatatlannak tartja a kormány elképzelését, mely szerint a munkáltatói hozzájárulást 2010 januárjától külön adó sújtaná - áll a szövetség közleményében. Felmérésük szerint a tervezett szigorítás esetleges hatályba lépésével a munkáltatók háromnegyed része felfüggesztené az önkéntes pénztárakba teljesített eddigi befizetést.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.