2019. január 22. 11:36
mfor.hu

Az egyre közelítő új, szerzői jogokat védő uniós törvény arra kötelezné a céget, hogy minden cikktöredék után, ami csak megjelenik a Google Newson, fizessen a médiakiadóknak. A techóriás ezt nem biztos, hogy lenyeli, bár jelezték: a híraggregátorukat sem szívesen vonultatnák vissza a kontinensen.

Bezárhatja a hírgyűjtő oldalát a Google Európában, miután célegyenesbe ért az Európai Unió új, szerzői jogok védelmével foglalkozó törvénye, írja a Bloomberg.

A véglegesítés előtt álló új EU-s szabályzat lehetőséget ad a médiakiadóknak arra, hogy pénzt kérjenek a Google anyacégétől, az Alphabettől, a Facebooktól és további techcégektől, amennyiben az általuk kiadott cikkek egy kis töredéke feltűnik a netes hírkeresésekben vagy közösségi oldalas megosztásokban.

A fejlemény miatt a Google most azt fontolgatja, hogy kivezeti Európából a Google News híraggregátor szolgáltatást, mondta Jennifer Bernal, a Google Európáért, Közel-Keletért és Afrikáért felelős menedzsere. Hozzátette: több opciójuk is van a probléma megoldására, jelenleg még csak vizsgálgatják ezeket, és egyébként vonakodnának bezárni a szolgáltatást.

A Google korábban azt közölte, hogy a hírgyűjtő oldala nem termel nekik pénzt, így a bezárása önmagában semmiféle bevétel-kieséssel nem járna. Áttételesen viszont mégis: a mobilos felhasználók a hírtalálatok miatt az egyszerű keresésekre is a Google-höz térnek vissza, mely azonban már komoly bevételt hoz a cégnek. Emellett az Apple-nek is van híraggregátor szolgáltatása, és a Facebook egyik legfontosabb funkciója is a hírgyűjtés, így a Google News bezárásával a vállalat hátrányba kerülne a riválisaival szemben.

Az európai törvényhozók egyébként még nem jutottak egyetértésre abban, hogy a médiakiadók tartalmaiban mi számítson tiltható töredéknek, illetve hogy a tervezett törvény akár egyes szavakra is vonatkoztatható legyen-e, mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő uniós forrás. A döntés ezzel együtt egy-két hónapon belül megszülethet, nyilatkozta a Bloombergnek két további forrás, azonban ha az európai parlamenti választásokig nem lesz megegyezés az ügyben, akkor az év során későbbre tolódik a törvény véglegesítése.

Spanyolországban a Google már bezárta a szolgáltatását, miután ott 2014-ben elfogadták a törvényt, hogy a kiadók megsarcolhatják a hírgyűjtőket a cikkeikből származó töredékek megjelentetése után. A Google-től jobban függő kis spanyol kiadók netes forgalma ezzel 13 százalékos csökkenést szenvedett el, ami nagyjából 9 millió euró kiesésének felel meg. A kiadók többsége azonban végül jelentéktelennek ítélte meg a Google News kivonását, mert annak helyébe más, szintén sarcolható aggregátorok nyomultak be.

A Google azzal is megpróbálja jobb belátásra bírni az EU-t, hogy a törvény élesítése után nekik választani kellene a kiadók között: csak a legnagyobbakkal maradhatna meg az együttműködésük, mert szerintük minden kiadót még ők se tudnának kifizetni, ezzel viszont tulajdonképpen vége lenne a szabad versenynek a piacon, hiszen arra kényszerülnének, hogy ők válasszák ki a "győzteseket és a veszteseket."

A szakértők szerint viszont ez csak blöff: Európa túl fontos a Google-nek ahhoz, hogy ilyen, megbuherált eljárással legyen itt jelen, ahhoz meg pláne, hogy bezárjon egy népszerű szolgáltatást.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.