<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 A MET bekebelezheti a Tigázt.

Alig egy hét elég volt a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy jóváhagyja a magyar energiapiac egyik legnagyobb üzletét, így a MET bekebelezheti a Tigázt. Az erről szóló versenyhivatali döntést április 23-án tette közzé a GVH.

Garancsi István és Orbán Viktor a páholyban
Garancsi István és Orbán Viktor a páholyban

A sajtóban csak az a hír látott eddig napvilágot, hogy a MET bejelentést tett a GVH-nak a tervezett összefonódás versenyhivatali vizsgálatára. Erre pár nappal korábban, áprlis 17-én került sor. Az összefonódás-bejelentés szerint a MET Holding AG közvetlen irányítást szerez a TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. felett. A MET a társaság részvényeinek 98,99 százalékát vásárolja fel a korábbi tulajdonos olasz ENI S.p.a-tól.

A svájci központú MET-csoport valójában magyar és orosz üzletemberek és cégek birtokában volt, de mára a magyar tulajdon vált meghatározóvá. A cégben érdekelt a MOL, valamint végső tulajdonosként olyan ismert üzletemberek állnak a társaság mögött, mint Garancsi István és Nagy György. Garancsi nevét sűrűn kötik össze Orbán Viktoréval, ismeretségük nem pusztán politikai alapú, olykor együtt tűnnek fel a felcsúti Pancho Aréna lelátóján is.

A GVH szerint tehát nem áll fenn okot adó körülmény a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény szerinti vizsgálat elrendelésére, vagyis szabad az út az energetikai összefonódás előtt.

A MET-csoport robbanásszerű karriert futott be a magyar energetikai piacon. Terjeszkedését egyebek mellett egy olyan üzlet alapozta meg, ami máig vitatott szakmai körökben: évekkel ezelőtt az MVM közreműködésével az osztrák-magyar határon átadott-átvett gázszállítmányon értek el feltűnően nagy nyereséget. A szakmai és ellenzéki politikai kritikák szerint a magyar állam jobban járt volna egy másik üzleti struktúra esetén.

A GVH által most jóváhagyott ügylet a TIGÁZ északkeleti országrészben végzett földgáz-elosztói tevékenységre vonatkozik. A TIGÁz egyetemes gázszolgáltatási tevékenységét még 2016 októberében vonta vissza - a cég kérésére - a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Az eladó ENI a világ egyik vezető multinacionális olaj- és gázvállalata, 73 országban vannak jelen, nagyjából 33 ezer embernek adnak munkát - derül ki a TIGÁZ honlapjáról. Az ENI kezében lévő több mint 98 százalékon felüli tulajdonrészt egyéb részvényesek birtokolják.