2p

 A MET bekebelezheti a Tigázt.

Alig egy hét elég volt a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy jóváhagyja a magyar energiapiac egyik legnagyobb üzletét, így a MET bekebelezheti a Tigázt. Az erről szóló versenyhivatali döntést április 23-án tette közzé a GVH.

Garancsi István és Orbán Viktor a páholyban
Garancsi István és Orbán Viktor a páholyban

A sajtóban csak az a hír látott eddig napvilágot, hogy a MET bejelentést tett a GVH-nak a tervezett összefonódás versenyhivatali vizsgálatára. Erre pár nappal korábban, áprlis 17-én került sor. Az összefonódás-bejelentés szerint a MET Holding AG közvetlen irányítást szerez a TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. felett. A MET a társaság részvényeinek 98,99 százalékát vásárolja fel a korábbi tulajdonos olasz ENI S.p.a-tól.

A svájci központú MET-csoport valójában magyar és orosz üzletemberek és cégek birtokában volt, de mára a magyar tulajdon vált meghatározóvá. A cégben érdekelt a MOL, valamint végső tulajdonosként olyan ismert üzletemberek állnak a társaság mögött, mint Garancsi István és Nagy György. Garancsi nevét sűrűn kötik össze Orbán Viktoréval, ismeretségük nem pusztán politikai alapú, olykor együtt tűnnek fel a felcsúti Pancho Aréna lelátóján is.

A GVH szerint tehát nem áll fenn okot adó körülmény a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény szerinti vizsgálat elrendelésére, vagyis szabad az út az energetikai összefonódás előtt.

A MET-csoport robbanásszerű karriert futott be a magyar energetikai piacon. Terjeszkedését egyebek mellett egy olyan üzlet alapozta meg, ami máig vitatott szakmai körökben: évekkel ezelőtt az MVM közreműködésével az osztrák-magyar határon átadott-átvett gázszállítmányon értek el feltűnően nagy nyereséget. A szakmai és ellenzéki politikai kritikák szerint a magyar állam jobban járt volna egy másik üzleti struktúra esetén.

A GVH által most jóváhagyott ügylet a TIGÁZ északkeleti országrészben végzett földgáz-elosztói tevékenységre vonatkozik. A TIGÁz egyetemes gázszolgáltatási tevékenységét még 2016 októberében vonta vissza - a cég kérésére - a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Az eladó ENI a világ egyik vezető multinacionális olaj- és gázvállalata, 73 országban vannak jelen, nagyjából 33 ezer embernek adnak munkát - derül ki a TIGÁZ honlapjáról. Az ENI kezében lévő több mint 98 százalékon felüli tulajdonrészt egyéb részvényesek birtokolják. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!