<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Gazdasági Versenyhivatal nem talált vizsgálatra okot adó körülményt annak kapcsán, hogy a Mészáros Lőrinc és a Keszthelyi Holding Zrt. által fele-fele arányban tulajdonolt Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. megpróbálja bekebelezni a már most is a közel 33 százalékos tulajdonában lévő CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-t.

A Gazdasági Versenyhivatal a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-nek a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. feletti közvetlen egyedüli irányításszerzésével megvalósuló összefonódás tárgyában a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény alapján igazolja, hogy az összefonódás-bejelentés alapján a törvény szerint vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn – tette közzé a GVH.

Még tart a papírmunka. Fotó: MTIMég tart a papírmunka. Fotó: MTI

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. egy hete, július 7-én jelentette be a Versenyhivatalnak, hogy közvetlen egyedüli irányítást szerezne a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. felett.

A Hungarikum jelenleg a CIG 32,9 százalékos tulajdonosa, s június 19-én nyilvános vételi ajánlatot tett a biztosító még nála nem lévő többi részvényére. 327 forintot adnának a papírért, amely ma a Budapesti Értéktőzsdén 317 forintos árfolyamon zárt. A tájékoztatás szerint a CIG papírjainak 3 havi súlyozott átlagára 326,5378 forint volt, míg az egy részvényre jutó saját tőke 147,21 forintot tett ki. A törvény szerint az ajánlati árnak e két összeg magasabbikát meg kell haladnia, így határozták meg a 327 forintot.

A Hungarikum Kft. felét Mészáros Lőrinc, a másik felét a Keszthelyi Holding Zrt. birtokolja, utóbbi egyedüli tulajdonosa a névadó, Keszthelyi Erik. A Hungarikum 2020. szeptember 24-én állapodott meg az ugyancsak Mészáros érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt.-vel, hogy utóbbitól megvásárolja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. alaptőkéjének 24,85 százalékát megtestesítő 23 466 020 darab részvényt. Ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyezte is, amire azért volt szükség, mert a Hungarikum átlépni készült a törvényben nevesített 20 százalékos határértéket.

A Hungarikum az utóbbi években egyre nagyobb teret nyert a hazai független biztosítási ügynökök piacán, azon közel 6,5 milliárd forintos nettó árbevételével immár a második legnagyobb hazai szereplő. Közel 4 milliárdos adózott nyereségéből 3 milliárd forintot osztalékként kivettek a tulajdonosok, akikre tehát fejenként 1,5-1,5 milliárd jutott.

A CIG feletti teljes irányítás megszerzése ahhoz lenne fontos a Hungarikumnak, hogy a 2023 közepéig egyesülő három nagybankot, a Budapest Bankot, az MKB Bankot és a Takarékbankot összefogó Magyar Bankholding – amelynek legnagyobb tulajdonosa ugyancsak Mészáros – tetemes, mintegy 1,9 milliós, zömében lakossági ügyfélköréből minél többnek tudjon CIG-es biztosítást értékesíteni.

Az idén az első negyedévben a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. adózott eredménye 383 millió forintra nőtt a tavalyi év azonos időszakában mért 243 millió forint nyereség után. A csoport teljes átfogó jövedelme 67 millió forint veszteség volt január-márciusban az egy évvel korábbi 1,18 milliárdos mínusszal szemben. A saját tőkéje a 2020 végi 13,894 milliárd forintról 13,795 milliárd forintra csökkent az első negyedévben. A saját tőke változását a teljes átfogó jövedelem 67 millió forintos veszteségének elszámolása és a visszavásárolt saját részvények összege (mínusz 32 millió forint) okozta.

Azért volt szükség arra, hogy a Hungarikum bejelentse a CIG-gel tervezett összefonódását a GVH-nál, mert "a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. és vállalkozáscsoportja a biztosításközvetítői piacon aktív, míg a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és általa irányított vállalkozás széles körben kínálnak élet és nem élet ági biztosítási termékeket magánszemélyek és vállalati ügyfelek részére" – olvasható a Versenyhivatal honlapjára egy hete feltett hivatalos indoklásban.

A CIG bekebelezéséhez azonban még az MNB áldása is szükséges, mivel a jegybank a nyilvános vételi ajánlattételt június 29-én felfüggesztette – hívta fel a figyelmet laptársunk, a Privátbankár.hu. Márpedig ez a felfüggesztés még mindig érvényes – közölte a GVH mai döntését a Budapesti Értéktőzsde honlapján ismertető közleményében a CIG igazgatósága. Egyúttal üzent is az MNB-nek, miszerint "a GVH ma megkapott döntésének közlése mellett az Ajánlatra vonatkozó tájékoztatásával hozzájárulhat az Ajánlat és az abban foglalt egyes feltételek egyenszilárdságú részvényesi megértéséhez".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.