2p

Az íróasztal és környéke nem csupán a munka elvégzésének fizikai helye, hanem egyfajta kreatív műhely is. Amikor minden tárgy a helyén van és a környezet rendszerezett, akkor mi magunk is hatékonyabban tudunk dolgozni.

A rendezett íróasztal segít a fókusz fenntartásában

A rendezett munkakörnyezet hatalmas szerepet játszik a koncentrációban, ugyanis amikor minden a helyén van, kevesebb az inger, amely elterelhetné a figyelmünket. Ha sok minden van az íróasztalon, akkor könnyen kizökkenhetünk a munkából, ezzel rengeteg időt veszíthetünk a nap során. A rendszerezett irodai környezetben az agyunk hatékonyabban képes feldolgozni az információkat, és könnyebben hoz létre új kapcsolatokat a már meglévő ismeretek között.

Az alapvető szabály az, hogy az asztalra csak azok a tárgyak kerüljenek, amit minden nap használunk. Amire minden héten szükségünk van, azt könnyen elérhető helyre rakjuk, például a felső fiókba. Amit pedig csak időnként veszünk elő, az kerüljön az fiókos szekrény alsóbb fakkjaiba, vagy akár egy külön szekrénybe!

Tipp: Minden felesleges dolgot tegyünk le hétfőn reggel az asztal alá a földre. A hét folyamán, amit használunk, azt rakjuk vissza az asztalra. Amihez a hét végéig nem nyúltunk, annak a tárgynak keressünk egy új helyet a fiókban - vagy akár szabaduljon meg tőle.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő világításról se!

A hatékony és koncentrált munkához elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű fényforrás legyen az asztal körül. Az íróasztalt olyan helyre tegyük, ahol elegendő természetes fény van. A természetes fénynek köszönhetően nehezebben alakul ki szemszárazság és fejfájás, ráadásul az ember hangulatára és szellemi frissességére is pozitív hatással van.

Az esti munkaórákhoz vagy a borongós napokhoz pedig fontos a megfelelő mesterséges világítás kialakítása. A lámpák kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a fényük ne legyen túl erős vagy hideg színű, mivel ezek kedvezőtlen hatással lehetnek a koncentrációra és a szem kényelmére.

A rendezettség tehát nem csupán esztétikai szempontból fontos: hatással van a kreativitásra, a fókuszra és a produktivitásra is. Épp ezért érdemes időt szánni az íróasztal rendszerezésére, hiszen néhány változtatással sokkal eredményesebbé válhat a munkavégzés, ezáltal pedig elégedettebbek lehetünk!

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!