2p

A szabályozások csak idén tavasszal változtak, de a Mollal kötött szerződésben már tavaly nyáron garantálták a koncesszió jövedelmezőségét.

Július elsejétől egy 35 éves koncesszió keretében a Mol, illetve MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) fogja kezelni a Magyarországon keletkező hulladék nagy részét. Amikor a koncesszióra kiírták a pályázatot, sokan nem értették, miért érheti meg bárkinek is egységesen üzemeltetnie a lakossági- és iparihulladék-piacot. Míg előbbi veszteséges, utóbbi nyereséges, viszont a kettő eredménye sem kecsegtetett hatalmas profittal. A pályázaton végül egyetlen jelentkező indult el, a Mol Nyrt.

Mint Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) korrupcióellenes civil szervezet jogi igazgatója a Szabad Európának elmondta, a Mol nem véletlenül indult el a pályázaton.

„Már a tavaly nyáron megkötött szerződésbe be volt építve egy törvényileg garantált jövedelmezőség”

- fogalmazott Ligeti, aki betekinthetett a hulladékgazdálkodási koncesszió szerződésébe, valamint annak néhány mellékletét is átnézhette.

Idén tavasszal előbb a a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) működésének szabályai jelentek meg március közepén, majd az április 6-i Magyar Közlönyben látott napvilágot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének rendelete, amelyek alapján világossá vált, hogy a kormány egy olyan új díjat vezet be, amely brutális bevételt biztosít a koncessziós társaság számára.

„Azzal, hogy a kormány jogszabállyal megváltoztatta az eddigi termékdíjas rendszert, a nem lakossági hulladékkezelés jövedelmezőségét dobta meg. Az iratbetekintés során kiderült, hogy a koncesszor számára törvényileg garantált jövedelmezőség biztosítása előre meg volt tervezve”

– mondta Ligeti Miklós.

A korábbi termékdíjhoz képest az EPR-díjból származó bevételek nagyjából háromszor annyit hozhatnak a konyhára, éves szinten 242 milliárd forintot irányoz elő a rendelet.

Ligeti szerint a kormány ezzel a manőverrel akarja egyszezrre fenntartani a rezsicsökkentett lakosságihulladék-szállítást, miközben bevételt biztosít a Mol cégének.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!