<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A szabályozások csak idén tavasszal változtak, de a Mollal kötött szerződésben már tavaly nyáron garantálták a koncesszió jövedelmezőségét.

Július elsejétől egy 35 éves koncesszió keretében a Mol, illetve MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) fogja kezelni a Magyarországon keletkező hulladék nagy részét. Amikor a koncesszióra kiírták a pályázatot, sokan nem értették, miért érheti meg bárkinek is egységesen üzemeltetnie a lakossági- és iparihulladék-piacot. Míg előbbi veszteséges, utóbbi nyereséges, viszont a kettő eredménye sem kecsegtetett hatalmas profittal. A pályázaton végül egyetlen jelentkező indult el, a Mol Nyrt.

Mint Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) korrupcióellenes civil szervezet jogi igazgatója a Szabad Európának elmondta, a Mol nem véletlenül indult el a pályázaton.

„Már a tavaly nyáron megkötött szerződésbe be volt építve egy törvényileg garantált jövedelmezőség”

- fogalmazott Ligeti, aki betekinthetett a hulladékgazdálkodási koncesszió szerződésébe, valamint annak néhány mellékletét is átnézhette.

Idén tavasszal előbb a a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) működésének szabályai jelentek meg március közepén, majd az április 6-i Magyar Közlönyben látott napvilágot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének rendelete, amelyek alapján világossá vált, hogy a kormány egy olyan új díjat vezet be, amely brutális bevételt biztosít a koncessziós társaság számára.

„Azzal, hogy a kormány jogszabállyal megváltoztatta az eddigi termékdíjas rendszert, a nem lakossági hulladékkezelés jövedelmezőségét dobta meg. Az iratbetekintés során kiderült, hogy a koncesszor számára törvényileg garantált jövedelmezőség biztosítása előre meg volt tervezve”

– mondta Ligeti Miklós.

A korábbi termékdíjhoz képest az EPR-díjból származó bevételek nagyjából háromszor annyit hozhatnak a konyhára, éves szinten 242 milliárd forintot irányoz elő a rendelet.

Ligeti szerint a kormány ezzel a manőverrel akarja egyszezrre fenntartani a rezsicsökkentett lakosságihulladék-szállítást, miközben bevételt biztosít a Mol cégének.