<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A kezdő makettezők fejében gyakran felmerül a kérdés, hogy mit is érdemes tudni a különféle lakkokról, és mi ennek a szerepe? Hogyan érdemes belefogni? Az alábbi cikkel igyekszünk segítséget nyújtani, hogy könnyebb legyen eligazodni, és még szebb eredmények szülessenek.

Amit a lakkok típusairól tudni érdemes!

A különböző lakkok feladata tulajdonképpen, hogy megóvja az elkészült felületet az őt érő behatásoktól, fizikaitól és kémiaitól egyaránt. Ugyanakkor a mintapéldány “fénye” is beállítható általuk. A beszerzésük szerencsére egyszerűen megoldható, méghozzá a Modellfutár ragasztók és lakkok termékköréből. 

Nézzük meg egy kicsit a típusait, és azok főbb jellemzőit!

Megkülönböztethetők a fényük szerint: ez alapján fényes, félfényes selyem, matt, és ultra matt csoportokba sorolhatók. A jelentőségük abban rejlik, hogy befolyásolják a visszavert fény mennyiségét annak függvényében, hogy milyen mikroszkopikus felület jellemzi őket. 

A fényesnek szinte teljesen sík a felülete, ezáltal jóval több fény verődik vissza, mint például matt esetében. 

A legfontosabb szabály, melyet érdemes megfogadni, hogy fényes lakkra bármilyen típusú lakkot felvihetünk. A fényvisszaverő tulajdonság nem változik meg számottevően. Például a fényesre mattot fújva, matt eredménnyel számolhatunk. Viszont, ha matt változatra viszünk fel fényeset, az már nem fog fényes eredményt adni. 

A fényeset köztes lakként érdemes használni, illetve matricázás előtt! Az egyenes, sima felület alkalmasabb a matricák felhelyezéséhez és a mozgatásukhoz. 

Mire való a félfényes selyem és a matt lakk?

Leginkább a makettek fényének beállításához szokták alkalmazni a félfényeset, illetve a későbbi koszolásokhoz, például sár megjelenítéséhez. Szinte minden olyan folyamatot elvégezhetünk vele, mint a fényes társával. A pöttyözős-olajos-fakítós technika kivitelezéséhez viszont nem alkalmas. Tökéletes a selymes, csillogó felületekhez. 

A matt típust záró alapanyagként szokás felhasználni. Az egyedi effektek, és környezeti behatások megjelenítésénél is nagy hasznát vehetjük, a pigmentek ugynanis sokkal jobban tapadnak rajta. 


A tulajdonságaik határozzák meg a felhasználást

A Lacquer festékek például nem használhatók zárórétegként, hiszen megmarják az alattuk lévőt. Az akrillal történő koszolásnál viszont a víz nem oldja vissza a már megkötött réteget, ez esetben az enamel lakk nyugodtan bevethető. Kicsit ugyan bonyolultnak tűnhet, de gyakorlás és tanulás a kulcsa az egésznek.

A makettezés egyesek szerint már művészet, és ha belegondolunk, hogy milyen alapos koncentrációt igényel, és végül milyen varázslatos példányok születnek, egyet is érthetünk velük. 

Érdemes minél többféle technikát kitapasztalni, és más-más alapanyagokat megismerni, az inkompatibilitások figyelembevételével, idővel pedig még élethűbb miniatűrök születnek.