2018. szeptember 18. 05:45
mfor.hu

A tévés nézettségi piac királya lett az RTL sorozata, A mi kis falunk, a műsor azonban nem tudott a milliós szint felett maradni.

Egy héttel ezelőtt azt írtuk, hogy már az első rész után is látszott, hogy mindent visz A mi kis falunk. A vígjátéksorozat második része pedig a manapság már kiugróan jónak számító  1 millió feletti nézőszámmal büszkélkedhetett. A szédítő magasságot úgy tűnik, csak egy hétig tudta tartani az RTL Klub legnépszerűbb programja, hiszen szombaton a harmadik részt nagyjából 130 ezerrel kevesebben nézték. A mi kis falunk ezúttal 880 ezer néző alatt maradt, ami a tévék előtt ülők 21,3 százaléka volt. A 18-49 év közöttiek ennél nagyobb arányban nézték, ott minden negyedik ember választotta a vígjátékot.

Más kérdés, hogy akár a teljes népességet, akár a kereskedelmi célcsoportot nézzük, esélye sincs más programnak arra, hogy megszorítsa a pajkaszegiek kalandjait feldolgozó sorozatot. A teljes népességben dobogóra kerülő Barátok közt és Nyerő páros ugyanis 710 ezer körüli nézőszámot ért el. A kereskedelmi célcsoportban is hasonló arányú, 20 százalékot meghaladó volt a második és a harmadik helyezett filmek (Jurassic World, Másnaposok 3) lemaradása a sorozathoz képest.

Érdekes lesz viszont a helyzet október 6-tól. Ekkor ugyanis elstartol az X-Faktor 2018-as évada az RTL Klubon, a csatorna közleménye szerint ettől kezdve minden szombat este 20:00-tól látható a tehetségkutató. Ez viszont pont az a műsorsáv, ahol A mi kis falunk is fut. Mivel a szeptember 1-i indulással ekkor még csak az ötödik résznél tart majd a sorozat, két lehetséges verziót tudunk elképzelni. Vagy az X-Faktor után 21:30-ra kerülnek majd a vígjáték további részei, látva azonban a sikerét, ez elég nagy luxus lenne, hiszen valószínűleg a szombati nézettségi versenyt a tehetségkutató révén is nyerni tudnák. Így logikusabb lépés lenne, ha átkerülne egy másik napra a műsor. A mi kis falunk iránti érdeklődést látva a vasárnap jöhet szóba, ahol valószínűleg erős ellenfele lenne, hiszen valamikor akkor indulhat el a Sztárban sztár új évada is. A sorozat viszont akár a showműsorral is felvehetné a versenyt, ebben az esetben pedig a TV2 legerősebb műsorát támadnák meg.

Az RTL és A mi kis falunk lehetséges időpontváltozása azért is lehet aktuális, mert az erősen gagyira sikeredett Szenzációs négyes az első hét után lejtőre került, és a nézők a harmadik adásra sem tértek vissza jelentősebb számban. Így a viccesnek és szórakoztatónak szánt - ám valójában ettől nagyon messsze álló - program helyett valami ütősebbel állhatna elő az RTL. A csatorna a Szenzciós négyes gyengébb számai miatt egyébként ezúttal is elbukta a nézettségi versenyben a vasárnap estét.

Ha az RTL jelentősen tudna erősíteni vasárnaponként, az már csak azért is érzékenyen érintené a konkurenciát, mert a TV2 őszi műsorrendje nem hozott növekedést a nézettségben. Ahogy arról a korábbi hetekben írtunk, úgy tűnik nem volt túl jó ötlet azt várni, hogy a nézők majd találgatni fognak milyen műsorok lesznek, ennek megfelelően nem is várták a képernyők előtt izgalommal az új évad indulását. Ehelyett a konkrét műsorainak promóciójára energiát fektető RTL Klub már az augusztus végi induláskor elvitte a nézőket, és a TV2 "azóta is csak keresi őket".

A visszaesés ellenére is verhetetlen a műsor A visszaesés ellenére is verhetetlen a műsor

A csatorna ugyan probálkozott egy kis változással, megcserélték ugyanis a Piramis, illetve a Masterchef VIP kezdését. Míg az őszi időszak kezdetén a Tényeket még Stohl András vetélkedője követte, addig a múlt héten már a gasztrovetélkedőt nézhették este 7-től az emberek. Más kérdés, hogy ez a módosítás nem hozott áttörést a 18-49-es korcsoportban, sőt a Piramist így talán még kevesebben követték nyomon, mint amikor még a Nyerő párossal kellett megküzdenie. Bár ebben, ahogy a múlt héten jeleztük, az is közrejátszik, hogy a két nagy csatorna műsorai közötti különbség már a hírblokk alatt megvan, és ez az egyes programokkal tovább növekszik. Így tehát nem a Piramis "lett még rosszabb", hanem a nézők lemorzsolódása történik óráról órára.

Mivel a programok első változása szeptember végén várható, ezért az augusztusi hendikeppet addig a TV2 biztosan görgetni fogja. Rossz hír számukra, hogy az esti időszakban piacvezető konkurensük már most elkezdte promótálni a Nyerő páros utáni programját, amely szintén erősnek ígérkezik. Az RTL Klubon ugyanis szeotember 24-én visszatér a világ legnépszerűbb valóságshowja, A Survivor, amely legutóbb napi műsorokkal jelentkezve nagyon jó számokat produkált. Más kérdés, hogy egy korábbi erős évad nem garancia a hasonlóan jó folytatásra, amire épp a sokat emlegetett Piramis című gameshow az egyik legjobb példa. Ahhoz azonban, hogy az RTL túlélő versenyét megtörjék majd a TV2-nek erős programokkal kellene jelentkeznie, ezeket pedig már most erősebben hirdetniük kellene.

A 37. héten a kereskedelmi célcsoportban főműsoridőben (19-23 óra között) hét estéből hatot tehát az RTL nyert meg, míg a vasárnap - ahogy fent jeleztük - a TV2 győzelmével zárult. A piacvezetőt átlagosan a képernyők előtt ülők 17 százaléka követte. A TV2 ismét visszaesett, a csatorna ezúttal csak 8 százalékot ért el. Minimálisan áltozott az RTL népszerűbb kábelcsatornája, a F+ közönségaránya, ez 5,6 százalékot ért el. Javított a Cool (3,8 SHR), amely tovább növelte előnyét a Viasat 3-mal szemben (1,8% SHR). A Duna TV most is az egy százalékos szint (1,1% SHR) felett zárt.

 

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.