TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Az elmúlt tíz évben 20 százalékról 25 százalékra nőtt a rövidlátók aránya Magyarországon, és hasonló az arány Európa egészét nézve is. De miért egyre gyakoribb ez a fénytörési hiba? Szakértők szerint az okos eszközök elterjedése nagyban hozzájárul ehhez a tendenciához. 

Az egészséges szem működésének lényege, hogy bármilyen távolságban lévő tárgyat nézünk, az erről visszaverődő fénysugarak a retinán egyesülnek képpontokká. Így a látóideg éles képet továbbít az agyunknak, a gyakorlatban pedig ez azt jelenti, hogy tisztán látunk. Ha azonban a szem tengelye hosszabb, vagy a szaruhártya túlságosan domború, akkor a fénysugarak a retina síkja előtt találkoznak. Ennek következtében a távolban elhelyezkedő tárgyakról csak homályos képeket tud közvetíteni a látóideg, miközben a közelieket továbbra is élesen látjuk. Ezt a jelenséget nevezzük rövidlátásnak. 

Az okos eszközöktől romlik a szem?

A szem ilyen jellegű fénytörési hibája már eddig is a leggyakoribb látásprobléma volt, ám előfordulása folyamatosan nő. Míg korábban minden tizedik embert érintett, jelenleg minden negyediknél figyelhető meg, de egyes ázsiai országokban akár 75% is lehet a rövidlátók aránya. Szemorvosok pedig arra figyelmeztetnek, hogy a fejlett államokban világszerte ugrásszerűen emelkedik majd a rövidlátás gyakorisága. Ennek oka pedig nagyrészt a modern eszközök, okos tévék és érintőképernyős eszközök népszerűségében keresendő. David Allamby szemsebész például egy kutatásában arra világított rá, hogy mióta 1997-ben piacra dobták az első okostlelefont, 35 %-kall nőtt a rövidlátással küzdők száma. 

Az okos eszközök nézése nem csak kiszárítja, de ronthatja is a szemet

Az okostelefonok és tabletek használata hasonlóan hat a szemünkre, mintha könyvet olvasnánk, azzal a nagy különbséggel, hogy itt még közelebbre kell fókuszálnia. A kisebb méretű eszközök képernyőjét ugyanis hajlamosak vagyunk jóval közelebb (akár 18-20 centire) tartani az arcunkhoz, mint egy papírra nyomtatott regényt vagy újságot. Ráadásul modern világunkban, ahogy egyre több időt szánunk a különféle kütyükre, egyre kevesebb időt töltünk a természetben, ahol a leginkább lehetőségünk volna távolabbi (tőlünk legalább 5 méterre lévő) tárgyakban gyönyörködni. Ennek a kettősségnek a hatása, az okoseszközök duplán hozzájárulnak a rövidlátás kialakulásához. 

Mit tehetünk szemünk egészségéért? 

Évente érdemes szemvizsgálatra járni, ahol látás élességen kívül a szem egyéb betegségeit is ku tudják zárni

Megelőzés szempontjából a legfontosabb, hogy korlátozzuk a képernyő előtt töltött időnket, kisgyerekeknek pedig egyáltalán ne engedélyezzük a mobilozást és tabletezést. Ha munkánk miatt kénytelenek vagyunk sokat számítógéppel vagy okostelefonnal dolgozni, akkor tartsunk óránként 5 perc szünetet, amikor kinézünk az ablakon, és a messzi tájban gyönyörködünk. Igyekezzünk továbbá minél több szabadtéri programot szervezni: ezért nem csak a szemünk lesz hálás!

Mit tegyünk, ha már mi is tapasztaljuk a problémát?

A lézeres szemműtét ma már egy biztonságos, rutin kezelésnek számít

Ha már mi is a távoli tárgyakat elmosódva érzékeljük, akkor bizony nekünk is szembe kell néznünk a rövidlátás problémájával. Szemtornával sajnos nem lehet változtatni ezen az állapoton, ám ha nem foglalkozunk vele, fokozatosan tovább romolhat a látásunk. Megfelelő dioptriás szemüveggel vagy kontaktlencsével ugyan újra visszakaphatjuk éles látásunkat, ám ezek az eszközök sok odafigyeléssel és kényelmetlenséggel járnak. Ezeknél már létezik egy lényegesen korszerűbb megoldás: a lézeres szemműtét. A technológia fejlődésének hála a beavatkozás fájdalommentes, a kezelés után akár egy nap pihenés után visszatérhetünk a munkába, vezethetünk autót, olvashatunk, bevásárolhatunk. A lézeres szemműtétek ára egy szemre nézve körülbelül 149 000Ft-tól kezdődik. Ha jobban utánaszámolunk ez az egyszeri költség akár 3 év alatt is megtérülhet, tekintettel a magas kontaktlencse és szemüveg árakra. Sose felejtsük el, mit kapunk cserébe: éles látás szabadságát akár egy életre. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.