<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A munkabaleset olyan baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzéskor vagy azzal összefüggésben, munka közben éri. Ezekbe nem tartoznak bele a munkába menet közben bekövetkezett sérülések. Az ilyesfajta munkabalesetek megelőzéséért a munkaadó és a munkavállaló közösen felelnek - megelőzésük nem csak az egyik, vagy csak a másik feladata. A munkavédelem célja, hogy a szervezett körülmények között dolgozó személyek munkavégző képességét meg tudják óvni.

A munkavállalónak minden esetben be kell tartania a számára előírt szabályokat, illetve használnia kell a megfelelő eszközöket, a munkaáltatónak pedig minden esetben törekednie kell arra, hogy a legbiztonságosabb munkakörnyezetet biztosítsák a munkavállalóik számára minimum a vonatkozó törvényi előírások szerint. A legtöbb munkaterületen a megfelelő munkabiztonság csak így garantálható.

2022 első félévében, csaknem 9776 munkabaleset történt a már feldolgozott munkahelyi jegyzőkönyvek alapján. Ez 3,5%-kal több, mint az ezt megelőző félévben történt balesetek. Ebből pedig 38 halálos kimenetelű és 224 súlyos kimenetelű baleset történt. Ez a szám magába foglalja a csonkolásos kimenetelű baleseteket is. Az ezt követő intézkedésekkel hatalmas összegű pénzbírságokat szabtak ki az elmulasztott munkavédelmi intézkedésekért. Az elmúlt években Magyarországon, minden évre jutott nagyjából 80 halálos eset, amelyek nagyrésze megelőzhető lett volna a megfelelő eszközök beszerzésével és a munkavédelmi utasítások betartásával. 2013 óta a munkahelyi balesetek száma emelkedő tendenciát mutat. Ezek csökkenése előidézhető a megfelelő biztonsági intézkedések bevezetésével.

A LOTO (Lockout/Tagout) egy egyszerű és biztonságos eljárás, amely segít ezen balesetek visszaszorításában. Ezek az eszközök megakadályozzák a baleseteket, azzal, hogy nem engedik a munkavállaló testi épségére veszélyes energia felszabadulását. A karbantartások, szervizelések idejére lehetetlenné teszik a gépek véletlenszerű indítását. Amerikában már viszonylag elterjedtnek számít és előírás a LOTO eszközök használata, így ott, az elmúlt évtizedekben visszaszorultak az ilyesféle balesetek, de még mindig vannak helyek a világon, ahol egyáltalán nem alkalmazzák ezt az eljárást kellő körültekintéssel. Napjainkban már Európában is egyre elterjedtebbnek mondható, és itt az ideje, hogy Magyarország is felvegye a lépést a körülöttünk lévő országokkal.

Sokszor nem is számítunk rá, hogy akár egy egyszerűbbnek mondható munkaterület is mennyi veszélyt rejt magában. A munkavédelem alapjait törvényekben rögzítik és ezek betartásának elmulasztása önmagában is súlyos következményeket vonhat maga után - legfőképpen akkor, ha az ilyesféle mulasztások miatt az adott munkaterületen még baleset is történik. A véletlen gépindítások következtében előforduló balesetek megelőzéséhez lehet segítségükre a kialakított LOTO rendszer.

Ahogyan a közvetlen környezetünk tárgyai, a LOTO eszközök is folyamatosan fejlődnek. Napjainkra már megbízható, kiforrott eszközpark áll rendelkezésünkre, kezdve a legegyszerűbb munkavédelmi lakatoktól az összetettebb LOTO rendszerekig. A biztonsági LOTO lakatok sok területen már önmagukban is használhatóak a balesetek megelőzéséhez, ezért ezeket az eszközöket nevezzük a LOTO rendszerek alapjának, amelyek a különböző kiegészítőkkel kombinált alkalmazásukkal még biztonságosabbá tehetik a munkavégzés folyamatát. A veszélyes energiák minden fajtájának kontrollálására, a legkülönbözőbb energiaforrások leválasztására megtalálható a megfelelő LOTO eszköz és erre a célra nem csak a LOTO lakatok, hanem egészen speciális termékek is kaphatóak. Legyen szó akár a kismegszakítók kizárására alkalmas, akár a szelepek biztonságos rögzítéséhez tervezett vagy a speciális helyekhez alkalmazható kábeles kizárókról - a LOTO rendszer minden felhasználónak a saját, egyedi igényére szabható. A LOTO nem csupán gyárak és gyártó cégek kiváltsága, hanem építkezések, raktárak és irodaházak biztonságosabbá tételében is segítségükre lehet.

Ha jobban megvizsgáljuk ezen eszközöket láthatjuk, hogy több gyártó, többféle, ám azonos feladatra alkalmazható, különböző kialakítású és különböző árszabású eszközei közül választhatjuk ki a számunkra megfelelőket, azt azonban mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy lehetőség szerint ne csak eszközökben, hanem rendszerben gondolkodjuk. Tartsuk meg a LOTO rendszerünk szükség esetén történő bővítésének lehetőségét. Magyarországon a LOTO használatának elterjedését segíti, hogy a multinacionális gyártó vállalatok a munkabiztonsági kultúrájukat is igyekeznek meghonosítani hazánkban - így a más országokban már sok éve rutinszerű LOTO alkalmazását megkövetelik a magyar gyáregységeknél is.

A Next Evolution Kft. elkötelezetten támogatja - elsősorban a hazánkban és környező országokban tevékenykedő - ipari felhasználókat; segítik a zökkenőmentes termelést, támogatják a munkabiztonságot és kedvező árú termékekkel igyekeznek a lehetőségeikhez mérten az elszabadult árak mellett is kordában tartani a költségeket, amelyhez remek opciót kínálnak a Next Choice (NECH) márkanéven forgalomba hozott termékeikkel. A Next Evolution ipari felhasználóknak fejlesztett webáruházában sok más ipari terméken és eszközön kívül megtalálhatóak a legkülönfélébb területek kizárásához alkalmas LOTO lakatok, kizáró eszközök, tárolók és készletek, ezzel pedig a LOTO eszköz kínálatuk teljes mértékben megfelel a legspeciálisabb területeken tevékenykedő ipari felhasználók számára is. Egy teljes, mindent átfogó rendszer kiépítéséhez szükséges eszközök beszerzése akár néhány kattintással is megejthető. A cég gyorsan, precízen, és minden specifikációnak eleget téve teljesíti a hozzájuk beérkező rendeléseket, ennek bizonyítéka a folyamatosan növekvő termékportfólió és az ügyfelek visszajelzései.