TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Amazon gyakorlatilag saját versenytársainak nyújt kereskedési platformot, így fontos adatokat is szerez tevékenységükről - Németországban azt vizsgálják, tisztességtelenül használja-e a többi kereskedőről meglévő információit, esetleg lekoppintja-e termékeiket is.

A német trösztellenes hatóság vizsgálni kezdte, hogy az Amazon hátráltatja-e a tisztességes versenyt az ország online vásárterén – írja a CNBC. A Bundeskartellamt (azaz a német szövetségi versenyhivatal) azt közölte: rengeteg panaszt kaptak, emiatt megvizsgálják, hogy tisztességtelenül használja-e piaci pozícióját a társaság, hátrányba hozva ezzel az eladókat a piactéren. Megemlítenek néhány olyan gyakorlatot, ami felveti a tisztességtelenség gyanúját: az Amazon visszatartja az egyes eladóknak járó kifizetéseket, magyarázat nélkül blokkol eladói oldalakat és saját céljaira használja fel a piactéren szereplő eladók által gyűjtött adatokat.

A hivatal azt is vizsgálja, hogy az Amazon dominanciája hátráltatja-e más online kereskedők tevékenyégét, és hogy a kereskedők értékesítései mennyire függenek az Amazontól.

Az Európai Unió versenybizottsága már folytat egy vizsgálatot az Amazon adathasználati gyakorlata miatt. A bizottság vezetője, Margrete Vestager azok miatt az aggályok miatt világítja át az Amazont, melyek szerint a társaság a sikeres rivális kereskedők adatait felhasználva olcsóbb másolatokat visz a piacra. A fő probléma ugyanis éppen ez: az Amazon két szerepkörben is jelen van az online piacon. Egyrészt biztosítja a kereskedőket és vásárlókat összekötő online piacteret, másrészt maga is megjelenik ezen a felületen online szereplőként – így közvetlen versenytársainak tevékenységére, értékesítésére tökéletes rálátással bír.

Bár a most indult németországi vizsgálat az Amazon német kereskedőire gyakorolt hatásokra koncentrál, a két párhuzamosan futó ügyben természetesen támogatják egymást a felek.

Az Amazon szóvivője a CNBC-nek a borítékolható választ adta: teljes mértékben együttműködnek a Bundeskartellamttal a vizsgálat során, és továbbra is keményen dolgoznak azon, hogy támogassák a kis- és középvállalkozásokat. Hozzátették: több tízezer német kkv használja az Amazon.de platformot, 70 százalékuk pedig exportál is, azaz világszerte szolgál ki vásárlókat.

Arról nincs elérhető statisztika, hogy hány magyar eladó kínálja termékeit az Amazon.de-n keresztül. A magyar vásárlók mindenesetre másfél éven keresztül szerethették nagyon a platformot: 2016 ősze és 2018 tavasza között a 39 eurót (bő 12 ezer forintot) meghaladó értékű vásárlásoknál elérhető volt az ingyenes kiszállítás lehetősége – ez Európában már csak a cseh, a dán, a svéd és a finn kiszállításokhoz érhető el.

Az Amazon részvényei idén elképesztő utat járnak be: szakadatlan emelkedéssel ősz elejére 2000 dollár fölé emelkedett az árfolyam, hogy aztán több lépcsőben nagyot zuhanjon: novemberben már 1500 alatt is lehetett Amazon-részvényt venni. A háttérről a Privátbankár.hu írt bővebben >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.