2019. február 22. 14:55
mfor.hu

Az Ynsect Amiens-be álmodta meg az ízeltlábú-farmot, mely az ígéretek szerint évi 20 ezer tonna fehérjét állít majd elő a rovarokból.

Nagyszabású tervet jelentett be a francia Ynsect haleledel- és szervestrágya-gyár: megépítik a világ legnagyobb rovargyárát. A komplexumot az észak-franciaországi Amiens közelében húzzák fel, az első kapavágás 2019-ben csattan majd el, és a gyár az ígéretek szerint lisztkukacokból évi 20 ezer tonna fehérjét állít majd elő.

Lisztkukacok az Ynsect gyárában. Lisztkukacok az Ynsect gyárában.

Az Ynsect 125 millió dollárnyi támogatást gyűjtött össze a terv megvalósítására, és közlésük szerint ebből egy új, észak-amerikai üzem is kijöhet. Az biztos, hogy munkásokra nem nagyon kell majd költeniük, mert a vállalatnál a rovargyártás teljes folyamatát gépek végzik.

Bár a nyugati kultúrákban idegenkedve figyeljük a rovarevést, élettanilag nagyon hasznos, mert az ízeltlábúak fehérje- és vitamintartalma magas. Ami még óriási előnyük, hogy tenyésztésük sokkal kevésbé terheli meg a bolygót, mint a hagyományos állattenyésztés. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint egységnyi tücsök hatodannyi élelmet pusztít el, mint az ugyanannyi fehérjét tartalmazó szarvasmarha. Ráadásul a tücsök nem ereget metánt, így a klímaváltozáshoz sem járul hozzá, a maradéka pedig jól komposztálható.

(CNBC)

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 234 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,75 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,80 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 762 forintos törlesztőrészlettel és 2,90 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 075 forintos induló törlesztőrészlet és 3,39 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!