2019. február 22. 14:55
mfor.hu

Az Ynsect Amiens-be álmodta meg az ízeltlábú-farmot, mely az ígéretek szerint évi 20 ezer tonna fehérjét állít majd elő a rovarokból.

Nagyszabású tervet jelentett be a francia Ynsect haleledel- és szervestrágya-gyár: megépítik a világ legnagyobb rovargyárát. A komplexumot az észak-franciaországi Amiens közelében húzzák fel, az első kapavágás 2019-ben csattan majd el, és a gyár az ígéretek szerint lisztkukacokból évi 20 ezer tonna fehérjét állít majd elő.

Lisztkukacok az Ynsect gyárában. Lisztkukacok az Ynsect gyárában.

Az Ynsect 125 millió dollárnyi támogatást gyűjtött össze a terv megvalósítására, és közlésük szerint ebből egy új, észak-amerikai üzem is kijöhet. Az biztos, hogy munkásokra nem nagyon kell majd költeniük, mert a vállalatnál a rovargyártás teljes folyamatát gépek végzik.

Bár a nyugati kultúrákban idegenkedve figyeljük a rovarevést, élettanilag nagyon hasznos, mert az ízeltlábúak fehérje- és vitamintartalma magas. Ami még óriási előnyük, hogy tenyésztésük sokkal kevésbé terheli meg a bolygót, mint a hagyományos állattenyésztés. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint egységnyi tücsök hatodannyi élelmet pusztít el, mint az ugyanannyi fehérjét tartalmazó szarvasmarha. Ráadásul a tücsök nem ereget metánt, így a klímaváltozáshoz sem járul hozzá, a maradéka pedig jól komposztálható.

(CNBC)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.