3p

Az FBI szerint a Tesla hamis termelés adatokkal tévesztette meg a befektetőket.

Alighogy megegyezett a tőzsdefelügyelettel, és végre profitot jelentett a Tesla, máris jött az újabb csapás Elon Musk e-autógyártó cégére: a szövetségi nyomozóiroda szerint 2017 elejéig visszamenően hamis adatokat szolgáltatattak a Model 3 szedán gyártására vonatkozóan - írja a Wall Street Journal.

Az FBI nyomozása az elmúlt hetekben erősödött fel, miután a Tesla és a SEC megegyezett a Musk piacbefolyásoló tweetjei miatt indított vizsgálattal kapcsolatban. A cég szeptember 18-án közölte, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium dokumentumokat kért be tőlük - 10 nappal a tőzsdefelügyelettel való megegyezés előtt.

A szeptemberi közleményből azonban nem derült ki, hogy a minisztérium a Model 3 gyártásával kapcsolatos dokumentumokra kíváncsi, egészen 2017 elejéig visszamenően, ahogyan az sem, hogy erősödik a büntetőjogi értékpapír-csalás miatt indított vizsgálat. 

Mostani közleményében a cég annyit mondott, hogy a "minisztérium önkéntes adaszolgáltatást kért a Model 3 gyártószalagjának nyilvános leírásáról", és a cég "együttműködő volt". A Tesla hozzátette más idézést vagy kérést nem kapott, ahogy azt is hangsúlyozta, hogy mindig transzparensen beszámolt a Model 3 gyártásval kapcsolatos nehézségeiről, és arról is, hogy a tervezettnél fél évvel tovább tartott, míg végre elérték a célul kitűzött heti 5000 autó gyártását.

Sem az Igazságügyi Minisztérium, sem a SEC nem kommentálta a híreket.

Szerdán hét veszteséges negyedév után a Tesla végre nyereséget jelentett, ami jótékony hatással volt a cég részvényeire is, tegnap 5,09 százalékos pluszban zárt a cég. Musk rögtön ki is jelentette, hogy a Model 3 képes átalakítani a céget egy szűk réteg luxusautó-gyártójából a világ legnagyobb autógyártónak vetélytársává.

Az elmúlt hetekben FBI-ügynökök keresték meg a Tesla korábbi alkalmazottait, hogy tanúskodjanak a cég ellen indított bűnügyben. A WSJ forrásai szerint a volt alkalmazottak idézéseket kaptak, az FBI nyomozói pedig interjúkat készítettek velük.

2017 februárjában a Tesla agresszív tervet jelentett be, hogy év végére végre elérje a Model 3 gyártókapacitása a heti 5000 autót, ám végül egész évben csak 2700 darabot tudtak gyártani, az utolsó héten 793-at. 

Végre sínre kerül a Model 3?
Végre sínre kerül a Model 3?

Az FBI most a cég közleményeit hasonlítja össze a cég tényleges gyártási teljesítményével, mert azt gyanítják, hogy a Tesla olyan előrejelezéseket tett közzé, amelyekről biztosan tudták, hogy teljesíthetetlenek.

A vállalat végül 2018 júniusának utolsó hetében tudta végre elérni a heti ötezres határt, de azóta csak átlag 4300 darabot képesek gyártani, bár a negyedév utolsó hetében arról számoltak be, hogy 5300 autó gördült le a gyártószalagokról.

A cég részvényei ugyan szépen emelkedtek, de még mindig 17 százalékkal maradnak el a 2017 júniusi csúcstól.

A gyártási adatokra vonatkozó vizsgálatban a SEC nem vesz részt - teszi hozzá a WSJ.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!