2018. október 27. 12:17
mfor.hu

Az FBI szerint a Tesla hamis termelés adatokkal tévesztette meg a befektetőket.

Alighogy megegyezett a tőzsdefelügyelettel, és végre profitot jelentett a Tesla, máris jött az újabb csapás Elon Musk e-autógyártó cégére: a szövetségi nyomozóiroda szerint 2017 elejéig visszamenően hamis adatokat szolgáltatattak a Model 3 szedán gyártására vonatkozóan - írja a Wall Street Journal.

Az FBI nyomozása az elmúlt hetekben erősödött fel, miután a Tesla és a SEC megegyezett a Musk piacbefolyásoló tweetjei miatt indított vizsgálattal kapcsolatban. A cég szeptember 18-án közölte, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium dokumentumokat kért be tőlük - 10 nappal a tőzsdefelügyelettel való megegyezés előtt.

A szeptemberi közleményből azonban nem derült ki, hogy a minisztérium a Model 3 gyártásával kapcsolatos dokumentumokra kíváncsi, egészen 2017 elejéig visszamenően, ahogyan az sem, hogy erősödik a büntetőjogi értékpapír-csalás miatt indított vizsgálat. 

Mostani közleményében a cég annyit mondott, hogy a "minisztérium önkéntes adaszolgáltatást kért a Model 3 gyártószalagjának nyilvános leírásáról", és a cég "együttműködő volt". A Tesla hozzátette más idézést vagy kérést nem kapott, ahogy azt is hangsúlyozta, hogy mindig transzparensen beszámolt a Model 3 gyártásval kapcsolatos nehézségeiről, és arról is, hogy a tervezettnél fél évvel tovább tartott, míg végre elérték a célul kitűzött heti 5000 autó gyártását.

Sem az Igazságügyi Minisztérium, sem a SEC nem kommentálta a híreket.

Szerdán hét veszteséges negyedév után a Tesla végre nyereséget jelentett, ami jótékony hatással volt a cég részvényeire is, tegnap 5,09 százalékos pluszban zárt a cég. Musk rögtön ki is jelentette, hogy a Model 3 képes átalakítani a céget egy szűk réteg luxusautó-gyártójából a világ legnagyobb autógyártónak vetélytársává.

Az elmúlt hetekben FBI-ügynökök keresték meg a Tesla korábbi alkalmazottait, hogy tanúskodjanak a cég ellen indított bűnügyben. A WSJ forrásai szerint a volt alkalmazottak idézéseket kaptak, az FBI nyomozói pedig interjúkat készítettek velük.

2017 februárjában a Tesla agresszív tervet jelentett be, hogy év végére végre elérje a Model 3 gyártókapacitása a heti 5000 autót, ám végül egész évben csak 2700 darabot tudtak gyártani, az utolsó héten 793-at. 

Végre sínre kerül a Model 3? Végre sínre kerül a Model 3?

Az FBI most a cég közleményeit hasonlítja össze a cég tényleges gyártási teljesítményével, mert azt gyanítják, hogy a Tesla olyan előrejelezéseket tett közzé, amelyekről biztosan tudták, hogy teljesíthetetlenek.

A vállalat végül 2018 júniusának utolsó hetében tudta végre elérni a heti ötezres határt, de azóta csak átlag 4300 darabot képesek gyártani, bár a negyedév utolsó hetében arról számoltak be, hogy 5300 autó gördült le a gyártószalagokról.

A cég részvényei ugyan szépen emelkedtek, de még mindig 17 százalékkal maradnak el a 2017 júniusi csúcstól.

A gyártási adatokra vonatkozó vizsgálatban a SEC nem vesz részt - teszi hozzá a WSJ.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.