TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Elon Musk az utóbbi időben erősen rombolta korábbi nimbuszát, így a Tesla jövőjével kapcsolatos újabb ígéretet már egyre kevesebben veszik készpénznek.

2017 elején még az új menedzsertípus modelljének tartották sokan Elon Muskot, a Tesla alapító-vezetőjét. Innovatív cégeivel, mint a Space-X vagy az elektromos autókat gyártó Tesla sokak elismerését kiváltotta, emelte a reputációját az is, hogy számos pozitív ügy mellett kiállt, és - szöges ellentétben más cégvezetőkkel - a közösségi médiában is óriási népszerűségnek örvendett, hatalmas követőtáborral.

A cégvezető azonban úgy tűnik, inkább valamiféle rocksztárnak gondolta magát, és sokkal fontosabb lett számára maga a szereplés, mint az, hogy mit közvetít. A szereptévesztését jelezte, amikor egy májusi elemzői konferencián Musk meglehetősen vitriolosan viselkedett. Az egyik elemző ugyanis arra lett volna kíváncsi, hogy mi újság a vállalat új népautónak szánt termékével, a Model 3-mal, amelynek a tavaly nyári bemutatkozása óta folyamatosan gondok vannak a termelésével. Emellett azt is meg szerette volna tudni, hogy a csúszások miatt mennyien mondták vissza az előrendelésüket. Az egyébként teljesen releváns felvetésre Elon Musk annyit reagált, hogy unalmas kérdés, kérem a következőt.

Az elsőre szimpatikus lépés, hogy a cége által fejlesztett mini tengeralattjáróval segít a nyáron egy barlangban rekedt thai gyereken történet is a visszájára sült el. A mentést vezető szakértő ugyanis nem kért Musk ötletéből, amire a Tesla vezér pedofíliával vádolta meg a közösségi médiában őt.

Sokba került a füves vicc

A legnagyobb kudarc Musk számára viszont a közelmúlt történése, ami miatt nem csak pénzt, de a Tesla elnöki posztját is bukta. Musk augusztus 7-én bármilyen előzetes bejelentés nélkül a Twitteren tudatta a nagyvilággal, hogy fontolgatja, hogy 420 dolláros részvényárfolyamon kivonja a vállalatot a tőzsdéről, és ehhez a szükséges forrás is biztosított. Az üzenet hatására a Tesla részvényeinek árfolyama több mint tíz százalékot emelkedett. Pár héttel később bebizonyosodott, hogy sem a tőzsdei kivonás terve nem valós, se a pénz nincs meg rá. A SEC ezért a héten bírósághoz fordult, mert úgy ítélte meg, hogy Musk üzenete minden alapot nélkülözött, és ártott befektetőknek. Musk egyébként utólag azzal magyarázta a twitteres bejegyzést, hogy a párját akarta megnevettetni a marihuána fogyasztók számára kultikus 420-as számmal.

 A SEC és a Tesla között létrejött megállapodás értelmében Musknak 45 napon belül le kell mondania az igazgatótanácsi elnökségéről, és három évig nem választható újra erre a posztra, de ő marad a vállalat vezérigazgatója. Emellett a vállalatnak és Musknak is a vállalat 20-20 millió dollár büntetést kell fizetni.

Nyereséget ígért Musk, de nem először

Az elmúlt hónapok ilyentén történéseinek szempontjából már mindenki óvatosan kezeli Elon Musk kijelentéseit, így nehéz felmérni, hogy a dolgozóknak küldött email mennyiben valós, vagy csupán a botrányok közepette igyekszik az embereiben tartani a lelket. Mindenesetre Musk azt írta a Tesla alkalmazottainak, hogy a vállalat soha nem volt még ilyen közel a nyereséges működéshez. Az előrelépés a levél szerint annak köszönhető, hogy végre sikerült felpörgetni a Model 3 gyártását, ráadásul a Tesla autói iránt töretlen a kereslet, és óriási a rendelésállományuk.

Végre sínre kerül a Model 3? Végre sínre kerül a Model 3?

Az előzetes várakozások szerint a hétvégén zárult negyedévben 50-55 ezer darab készülhetett a legújabb, és legolcsóbb modelből. Pénteken az Electrek nevű iparági szervezet azt írta ugyanis, hogy a Tesla túllépte az 51 ezres szintet. Meg kell jegyezni, hogy ez még mindig nagyon messze van a tervektől, hiszen a tavaly nyári első darabok átadásakor a hivatalos tervelben az szerepelt, hogy már decemberre elérik a heti 5 ezer darabos termelést, amelyet 2018-ban tovább növelnek majd.

Azt érdemes egyébként megjegyezni, hogy a Tesla járművei iránt óriási a vásárlói érdeklődés, és a vásárlók jelentős része hajlandó hosszú hónapokat várni az áhított autókra. Így, ha valóban sikerül végre stabilizálni és növelni a termelést, akkor valószínűleg nem alaptalan Musk kijelentése a profitábilis működésről. Ugyanakkor az autógyártó számára létkérdés is ez, hiszen az elmúlt években elképesztő összegeket "égettek el", és a folyamatos problémák miatt a friss tőke bevonása egyre nehezebb. Így a Tesla az idővel is versenyt fut, hiszen ha nem tud pozitív számokat felmutatni, könnyen elfogyhat a tőkéje, amit nem biztos, hogy emelni tud a mostani eredmények miatt.

16 százalékos erősödést hozott a kiegyezés

Komolyabbat ugrottak a Tesla-részvények a nyitás előtti kereskedésben, miután biztossá vált: Elon Musk, ha csak félig is, de megmarad a cég élén. Miután a SEC csak az igazgatótanácsi elnökségétől fosztotta meg három évre, ám a vezérigazgatói székében meghagyta "az igazi Vasembert", 16 százalékkal erősödtek az elektromosautó-gyártó részvényei. Volt is honnan: pénteken, miután kiderült, hogy a SEC perbe tervezi fogni Muskot, 14 százalékos zuhanás következett be. Bár a cég a tavalyi csúcshoz képest mostanra meggyengült, a Tesla értékét még mindig 45,2 milliárd dollárra becsülik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.