5p

Elon Musk az utóbbi időben erősen rombolta korábbi nimbuszát, így a Tesla jövőjével kapcsolatos újabb ígéretet már egyre kevesebben veszik készpénznek.

2017 elején még az új menedzsertípus modelljének tartották sokan Elon Muskot, a Tesla alapító-vezetőjét. Innovatív cégeivel, mint a Space-X vagy az elektromos autókat gyártó Tesla sokak elismerését kiváltotta, emelte a reputációját az is, hogy számos pozitív ügy mellett kiállt, és - szöges ellentétben más cégvezetőkkel - a közösségi médiában is óriási népszerűségnek örvendett, hatalmas követőtáborral.

A cégvezető azonban úgy tűnik, inkább valamiféle rocksztárnak gondolta magát, és sokkal fontosabb lett számára maga a szereplés, mint az, hogy mit közvetít. A szereptévesztését jelezte, amikor egy májusi elemzői konferencián Musk meglehetősen vitriolosan viselkedett. Az egyik elemző ugyanis arra lett volna kíváncsi, hogy mi újság a vállalat új népautónak szánt termékével, a Model 3-mal, amelynek a tavaly nyári bemutatkozása óta folyamatosan gondok vannak a termelésével. Emellett azt is meg szerette volna tudni, hogy a csúszások miatt mennyien mondták vissza az előrendelésüket. Az egyébként teljesen releváns felvetésre Elon Musk annyit reagált, hogy unalmas kérdés, kérem a következőt.

Az elsőre szimpatikus lépés, hogy a cége által fejlesztett mini tengeralattjáróval segít a nyáron egy barlangban rekedt thai gyereken történet is a visszájára sült el. A mentést vezető szakértő ugyanis nem kért Musk ötletéből, amire a Tesla vezér pedofíliával vádolta meg a közösségi médiában őt.

Sokba került a füves vicc

A legnagyobb kudarc Musk számára viszont a közelmúlt történése, ami miatt nem csak pénzt, de a Tesla elnöki posztját is bukta. Musk augusztus 7-én bármilyen előzetes bejelentés nélkül a Twitteren tudatta a nagyvilággal, hogy fontolgatja, hogy 420 dolláros részvényárfolyamon kivonja a vállalatot a tőzsdéről, és ehhez a szükséges forrás is biztosított. Az üzenet hatására a Tesla részvényeinek árfolyama több mint tíz százalékot emelkedett. Pár héttel később bebizonyosodott, hogy sem a tőzsdei kivonás terve nem valós, se a pénz nincs meg rá. A SEC ezért a héten bírósághoz fordult, mert úgy ítélte meg, hogy Musk üzenete minden alapot nélkülözött, és ártott befektetőknek. Musk egyébként utólag azzal magyarázta a twitteres bejegyzést, hogy a párját akarta megnevettetni a marihuána fogyasztók számára kultikus 420-as számmal.

 A SEC és a Tesla között létrejött megállapodás értelmében Musknak 45 napon belül le kell mondania az igazgatótanácsi elnökségéről, és három évig nem választható újra erre a posztra, de ő marad a vállalat vezérigazgatója. Emellett a vállalatnak és Musknak is a vállalat 20-20 millió dollár büntetést kell fizetni.

Nyereséget ígért Musk, de nem először

Az elmúlt hónapok ilyentén történéseinek szempontjából már mindenki óvatosan kezeli Elon Musk kijelentéseit, így nehéz felmérni, hogy a dolgozóknak küldött email mennyiben valós, vagy csupán a botrányok közepette igyekszik az embereiben tartani a lelket. Mindenesetre Musk azt írta a Tesla alkalmazottainak, hogy a vállalat soha nem volt még ilyen közel a nyereséges működéshez. Az előrelépés a levél szerint annak köszönhető, hogy végre sikerült felpörgetni a Model 3 gyártását, ráadásul a Tesla autói iránt töretlen a kereslet, és óriási a rendelésállományuk.

Végre sínre kerül a Model 3?
Végre sínre kerül a Model 3?

Az előzetes várakozások szerint a hétvégén zárult negyedévben 50-55 ezer darab készülhetett a legújabb, és legolcsóbb modelből. Pénteken az Electrek nevű iparági szervezet azt írta ugyanis, hogy a Tesla túllépte az 51 ezres szintet. Meg kell jegyezni, hogy ez még mindig nagyon messze van a tervektől, hiszen a tavaly nyári első darabok átadásakor a hivatalos tervelben az szerepelt, hogy már decemberre elérik a heti 5 ezer darabos termelést, amelyet 2018-ban tovább növelnek majd.

Azt érdemes egyébként megjegyezni, hogy a Tesla járművei iránt óriási a vásárlói érdeklődés, és a vásárlók jelentős része hajlandó hosszú hónapokat várni az áhított autókra. Így, ha valóban sikerül végre stabilizálni és növelni a termelést, akkor valószínűleg nem alaptalan Musk kijelentése a profitábilis működésről. Ugyanakkor az autógyártó számára létkérdés is ez, hiszen az elmúlt években elképesztő összegeket "égettek el", és a folyamatos problémák miatt a friss tőke bevonása egyre nehezebb. Így a Tesla az idővel is versenyt fut, hiszen ha nem tud pozitív számokat felmutatni, könnyen elfogyhat a tőkéje, amit nem biztos, hogy emelni tud a mostani eredmények miatt.

16 százalékos erősödést hozott a kiegyezés

Komolyabbat ugrottak a Tesla-részvények a nyitás előtti kereskedésben, miután biztossá vált: Elon Musk, ha csak félig is, de megmarad a cég élén. Miután a SEC csak az igazgatótanácsi elnökségétől fosztotta meg három évre, ám a vezérigazgatói székében meghagyta "az igazi Vasembert", 16 százalékkal erősödtek az elektromosautó-gyártó részvényei. Volt is honnan: pénteken, miután kiderült, hogy a SEC perbe tervezi fogni Muskot, 14 százalékos zuhanás következett be. Bár a cég a tavalyi csúcshoz képest mostanra meggyengült, a Tesla értékét még mindig 45,2 milliárd dollárra becsülik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!