3p

Pár éven belül 30 százalékra csökken az adóék - ígéri az ITM államtitkára.

A következő években 30 százalékra csökken a kis- és közepes vállalkozások adóéke - derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére a minap tartott pódiumbeszélgetésen, ahol a kormány képviseletében György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért szabályozásért felelős államtitkára beszélt a kkv-król, melyet a kamaraonline.hu idézett.

Pillanatkép az eseményről
Pillanatkép az eseményről

Szerinte a téves ideológiáktól vezetett, elhibázott szerkezetváltás a rendszerváltást követően ellehetetlenítette a magyar vállalkozásokat, miközben a világban mindenhol a hazai hozzáadott értékre épülnek a sikeres gazdaságpolitikák. Ezzel összfüggésben hozta szóba a kkv-k 52 százalék körüli általános adóterhelését, ami sok vállalkozást a szürkezónába lökött.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 után a kormány fokozatosan 36 százalék körüli szintre csökkentette ezt a szintet, eközben a 2014-2020 közötti fejlesztési forrásokat a lehetőségekhez mérten a hazai kkv-k felé csoportosította át. Ezt azért is nevezte fontosnak, mert a mintegy 600 ezer budapesti vállalkozásból csupán 36 ezer a tíz fő feletti cég, míg a katás vállalkozók száma 300 ezer.Ők bevételüktől függően csupán 5-20 százalék adót fizetnek - közölte az államtitkár, aki szerint a döntések eredményeként 2010 után 30 százalékkal bővült a magyar gazdaság, és ugyanilyen arányban növekedtek a kkv-k is.

György László beszélt a tervekről is, ezek szerint 2022-2023 tájára 30 százalékra csökken az előbb említett adóék, miközben az egyetemek mellett innovációs ökoszisztémákat hoznak létre, melyek egyrészt "a multik megoldandó k+f problémáit vonzanák", másrészt lehetőséget adnának a kisebb cégek számára is a fejlesztésekre. Ezekben a tudományos-technológiai parkokban prototípusgyártást, mérőeszközöket, szervezetfejlesztési tanácsadást vehetnének igénybe az érdeklődők.

mfor-vélemény: Az adóék csökkentését két úton lehet elérni. Mivel a katás vállalkozások fix, jellemzően havi 50 ezer forint adót fizetnek, így esetükben az átlagos éves bevétel emelkedése hozná el az adóék csökkentését. A másik mód, hogy a közteher mértékét mérsékli a kormány. Ez a kata esetében kérdőjeles, mivel a jelenleg biztosított alacsony nyugellátás emelése miatt valamilyen lépésre szükség lesz, ez pedig inkább az adó emelése irányába hat. Az államtitkár által elmondottak tehát inkább a katás körön kívüli, nagyobb, több embert foglalkoztató kkv-k terheinek könnyítésére vonatkozhattak.

 

Nagy Elek, a kamara elnöke arról beszélt, hogy a célja, hogy a BKIK visszanyerje az 1800-as évek második felében élvezett presztízsét, amihez pontosan ilyen fórumokra van szükség.

A sorozat ötletgazdái, Zsabka Zsolt, a kamara Ipari Tagozatának elnöke és Nánásy Csaba tagozati alelnök azt a célt tűzte ki, hogy a beszélgetéseken kijelöljék Magyarország és a magyar vállalkozások helyét a változó világban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!