3p

Varga Mihály szerint folynak az egyeztetések erről a kamarával.

A Pénzügyminisztérium tárgyal a gazdasági érdekképviseletekkel, a kamarával arról, hogy a KATA alá tartozó vállalkozások a jövőben egész évre vonatkozóan szerezzenek nyugdíjjogosultságot - hangzott el a pénzügyi tárca mai sajtótájékoztatóján az mfor.hu kérdésére.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Varga Mihály pénzügyminiszter

A pénzügyminiszter, Varga Mihály azért tartotta a tájékoztatót, hogy ismertesse a kisadózó vállalkozások tételes adóját érintő idei jogszabályi változásokat. Ezek közül kiemelkedik, hogy 2019-től már évi 12 millió forintig választhatják az alanyi áfamentességet a vállalkozások, vagyis tekintettel arra, hogy a KATA bevételi értékhatára - amely alatt havi a főállásban dolgozó 50, illetve 75 ezer forint adó megfizetésével minden közterhet le lehet tudni - is ennyi, az így adózó vállalkozások jól ki tudják használni az adótörvények nyújtotta lehetőségeket.

A minisztertől megkérdeztük, hogy a KATA vitathatatlan előnyei (egyszerűség, alacsony adó) és népszerűsége (már több mint 315 ezer vállalkozó adózik ebben a formában, vagyis a ténylegesen működő vállalkozások meghatározó része) mellett mi vár ezekre az emberekre nyugdíjba vonulásuk idején, és a kormánynak mi ezzel kapcsolatban a terve. A szabályok szerint ugyanis a KATA szerint adózók nem jogosultak teljes ellátásra, csak tört részt állapítanak meg nekik. Jelenleg 50 ezer forint adó megfizetése esetén 94 400 forint az ellátások számításának alapja. Több mint 300 ezer ember tehát azzal néz szembe, hogy kevés lesz az állami nyugdíja (másokat most nem említve).

A miniszter a válaszában elmondta, hogy egyeztetést folytatnak egyebek mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával arról, hogyan lehet adott esetben egész évre kiterjesztetten elismerni a nyugdíjjogosultságot ebben a körben. Lapunk tavaly nyáron kérdezte ez ügyben Parragh Lászlót, a kamara elnökét, aki akkor elmondta, a kétségbeejtő nyugdíjkilátások miatt javaslatot tettek a KATA emelésére, ami egyúttal a járulékalap emelkedését is magával hozza. A közlése alapján úgy számoltunk, hogy általánosan 75 ezer forintra kellene emelni a KATA összegét ahhoz, hogy teljesüljenek a kamara elvárásai (ekkora összeget egyébként jelenleg is lehet vállalni, ha magasabb ellátási alapot akar szerezni a vállalkozó, de ez lehetne a jövőben az általános alap).

 

Szintén a témához kapcsolódva szóba hoztuk, hogy az idén bevezetésre kerülő nyugdíjcélú államkötvény jelenthet-e megoldást a KATÁ-sok számára. A miniszter elmondta, hogy felelősen gondolkodó felnőtt emberekről van szó, akik maguk döntenek arról, milyen megtakarítási formák igénybevételével készülnek fel a nyugdíjas éveikre. Ezek sorában megemlítette a nyugdíjcélú államkötvényt, amelynek a bevezetésére még idén az első félévben sor kerül. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések, előkészítő munka a végéhez közeledik, a fontos döntések megszülettek, eldőlt, hogy az állam a piacra lép ezzel a termékkel - derült ki a tájékoztatón.

A miniszter elmondása szerint nem más hasonló célú termékek helyett, hanem azokkal versenyezve akarnak megjelenni a piacon, és ennek megfelelően fogják megállapítani a kamatozást is. Vagyis vélhetően a piacinál kedvezőbb, magasabb kamatokkal vezetik majd be a nyugdíjcélú államkötvényt hamarosan. Ahhoz egyébként nincs szükség kormánydöntésre, pénzügyminisztériumi hatáskörben hozzák meg a döntéseket - mondta lapunknak Varga Mihály.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!