7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az Orbán-család ügyvédjeként is ismert fideszes képviselőnek ügyvédi irodája mellett tanácsadó és rendezvényszervező cégei is vannak. Mindkettőnek kimagasló éve volt 2020 gazdasági szempontból. 

Egyáltalán nem panaszkodhat a fideszes országgyűlési képviselő, Bajkai István a cégei 2020-as - Coviddal terhelt - évére. Miközben az egyik társaság gazdálkodása szárnyra kapott, addig a másik egy támogatásnak köszönhetően stabil lábakon tudott állni.

A szituáció pikantériája, hogy mindkét esetben az államhoz vezetnek a szálak. 

Bajkai István 2018-ban lett országgyűlési képviselő, de előtte sem volt ismeretlen a neve, az országos sajtóban az Orbán-család ügyvédjeként nevezték meg őt. Ügyvédi irodája és két másik gazdasági érdekeltség kötődik még közvetlenül a nevéhez, melyekről a képviselői mandátum átvétele után sem mondott le, bár ügyvédi tevékenységét szünetelteti.

A képviselő egyébként rendre előkelő helyen szerepel a vagyonnyilatkozatok alapján rendszeresen elkészített jövedelmi toplistánkon is. Tavaly havi 2,4 milliót keresett (bár ebben az esetben téves adatközlés merült fel), 2019-ben ennek többszörösét, 7,9 millió keresett az ügyvédi irodájának köszönnhetően. 

Cégeire visszatérve azokról nem lehet állítani, hogy nagy méretű gazdálkodást folytatnak, hiszen néhány (tíz)milliós nyereség termelését biztosítják - nem beszélhetünk tehát az ezekben a körökben megszokott több százmilliókról. 

Az egyik, egyben régebbi alapítású cége az Archeon Rendezvényszervező Kft., a 2005-ben létrehozott társaság - mint nevéből is kikövetkeztethető - rendezvényszervezéssel foglalkozik fő tevékenységként. Az elmúlt években rendre 1-2,5 millió forint közötti árbevételt tud realizálni, melyből félmillió és 1,5 millió közötti nyereség marad az üzleti év végére. A céget egyébként fele-fele arányban közösen birtokolja Bajkai István a feleségével, Bonnyai Apolkával, aki nem mellesleg zongorista. Ez az információ később még releváns lesz. 

Értékesítésből származó árbevételként 1,67 millió forintot könyveltek el az előző évi 2,35 millió után. A csökkenést talán magyarázhatjuk a Covid-hatással is, de erre nem tér ki részletesen a kiegészítő melléklet. Arra viszont választ ad a leadott dokumentum, hogy hirtelen honnan jutott egy korábban nem látott mértékű, 90 millió forintos egyéb bevételhez a cég. Ez nem más, mint az "EMMI támogatás bevétele". 

Bajkai István politikusi karrierjét nem szenvedik meg a cégei (Fotó: MTI)
Bajkai István politikusi karrierjét nem szenvedik meg a cégei (Fotó: MTI)

Bár tavaly számolták el bevételként az összeget, valójában egy 2019 év végi történetről van szó - már akkor feltűnt a beszámolóban ez a tétel, csak a passzív időbeli elhatárolások között, mivel - mint jelezték is - pénzügyileg 2020-ban realizálódik majd a bevétel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adott 90 millió forint nem más, mint a kieső TAO-támogatás pótlása volt. Ilyet csak olyan szervezetek igényelhettek, melyek korábban is kaptak TAO-támogatást. A G7 akkori cikke szerint azonban a színházaknak szánt állami pénzekből a fideszes képviselő mellett személyi edző és újságárus is kapott. Az Archeon támogatásában azonban minden bizonnyal jelentős szerepet játszhatott az a tény, hogy Bajkai István felesége előadó-művész. 

Ez a 90 milliós plusz bevétel magával hozta azt is, hogy jócskán többet költött az Archeon Kft. anyag- és személyi jellegű ráfordításokra is. Anyagjellegűként 23,7 milliót könyveltek el, aminek nagy része igénybe vett szolgáltatás volt 22,5 millió forint értékben. A személyi jellegű ráfordítás soron pedig a korábbi 0 forint után 64,5 millió szerepelt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a dolgozói létszámot bővítették volna, az átlagos foglalkoztatotti létszám ugyanúgy 3 fő volt, mint egy évvel korábban. A kiegészítő melléklet szerint bérköltségre 8 milliót fordítottak, ami 1 milliós bérjárulékot vont maga után, a legnagyobb a személyi jellegű kiadásokon belül a személyi jellegű egyéb kifizetés volt, itt 55,4 milliós költséget számoltak el. 

Definíció szerint ide tartozik minden olyan tétel, amit a munkaadó jogszabályi előírás vagy saját elhatározása alapján a munkavállalónak a bérköltségen felül juttat. Vagyis többek között 

  • a betegszabadság díja, 
  • a munkába járással kapcsolatos költségtérítés, 
  • a lakhatási költségtérítés, 
  • a kiküldetés napidíja, 
  • a reprezentációs költségek, 
  • az étkezési hozzájárulás, 
  • a végkielégítés, 
  • a munkavállaló részére kötött biztosítás díja.  

Hogy ezek közül mi áll az 55,4 milliós kifizetés hátterében, nem derül ki a dokumentumból. Megkérdeztük Bajkai Istvánt és a céget is ennek részleteiről, illetve arról is, hogy mi a véleménye arról, hogy kormánypárti képviselőként működtetett cége állami támogatást kap. Bár ezt semmilyen jogszabály nem tiltja, véleményünk szerint mégsem biztos, hogy elegáns megoldás. Cikkünk megjelenésig azonban nem érkezett válasz megkeresésünkre.

Jó üzletnek tűnik a Rogánék ügynökségének megrendelése

A képviselő másik érdekeltsége az Aponius Kft., melyet nem is annyira rég, 2017-ben hozott létre üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás főtevékenységgel. Megalapítása óta bár felfutóban van a cég gazdálkodása (első évben 19, aztán 71, majd 2019-ben már 96 milliós bevétel), az igazán nagy előrelépést a 2020-as év hozta meg. Tavaly ugyanis a korábbi 96 millió után 576,8 millió forint árbevételt könyvelhetett el a társaság. Eme látványos megugrás okára a kiegészítő melléklet nem világít rá, de könnyen kideríthető, mi állhat a növekedés hátterében. 

A 24.hu számolt be róla még tavaly év elején, hogy az Aponius Kft. január végén közbeszerzési tanácsadásra kötött keretszerződést a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-vel amely Rogán Antal, illetve a Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá tartozik. A szerződésből kiderült, hogy a cég 25 ezer forintos óradíjért vállalta a munkát, a 36 hónapos keretszerződés teljes összege azonban nem derült ki a dokumentumból. 

A bevételek megugrása a kiadások jelentős növekedésével is együtt járt. Anyagjellegűként a korábbi 31 millió után 453,6 milliót könyveltek el, aminek nagy része közvetített és igénybe vett szolgáltatás volt. A személyi jellegű kiadások azonban úgy stagnáltak gyakorlatilag, hogy az átlagos dolgozói létszám bővült. 49,4 milliót számoltak el ezen a jogcímen a korábbi 50,3 millió után úgy, hogy tavaly már 9-en voltak alkalmazásban az előző évi 6 fő után. 

A bérköltség alapján az átlagos havi bruttó bér tavaly 372 ezer forint volt a korábbi 548 ezer forint után. 

Az eddig részletezettek fényében üzemi szinten hatalmasat javult a cég nyereségessége, 5,3 millió forint után 62,5 milliót mutattak ki, amin már csak az adófizetési kötelezettség változtatott, 

így végeredményben tizenegyszer nagyobb, 58,4 milliós profittal zárta a 2020-as évet az Aponius Kft. az előző évi 5,1 millió után. 

Hogy a profitnak mi a sorsa, arra megint nem ad választ a leadott dokumentum, az alapítói határozatban ugyanis csak elfogadják a 2020-as év gazdálkodásának eredményeit, arról nincs szó, hogy osztalékfizetés történik-e. 

Bajkai István harmadik érdekeltsége is kapott állami pénzt

Arról pedig tavaly év végén már lapunk számolt be, hogy Bajkai István ügyvédi irodája (az SBGK Ügyvédi Iroda) résztulajdonában lévő SBGK Kft. 9 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott balatonfüredi szálláshelyek fejlesztésére a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. 

Ebből 6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott az SBGK apartman fejlesztésére, valamint 3 millió forintot a balatonfüredi Kosztolányi társasüdülőre. 

A cég leadott éves beszámolója alapján stabil lábakon álltak 2020-ban is. A bevételek 227 millióról csupán 206 millióra csökkentek, a költségek mérséklődése azonban ennél nagyobb mértékű volt, minek eredményeként a 2019-es 6,4 millió után tavaly 15,6 milliós nyereséget könyvelhettek el. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!