<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Amikor viszont egy friss felmérés szembesítette őket a jelenséggel, kiderült, hogy többségükről nagyon pontos, és hatékonyan targetálható profilt állított össze a közösségi oldal.

Az amerikai Facebook-felhasználók 74 százaléka nem tud arról, hogy a cég begyűjti az adatait annak érdekében, hogy targetált reklámokkkal bombázhassa, derül ki a Pew Research friss felméréséből, mely azt vizsgálta, hogy viszonyulnak az emberek a közösségi oldal adatgyűjtési gyakorlatához. A felmérést közel ezer amerikai felnőtt körében végezték el 2018 szeptember elejétől október elejéig, tehát néhány hónappal a Cambridge Analytica-botrány kirobbanása után.

A Facebook különösebben nem csinál titkot abból, hogy hirdetési céllal rögzíti az érdeklődési köreinket. Az oldalon külön alszájt érhető el a "Beállítások"-on belül a "Hirdetések" menüpont alatt, ahol folyamatosan bővülő listán látható, mi mindent tanult meg rólunk a Facebook, mely segítségével személyre szabottabb reklámokkal traktálhat minket.

A kutatás szerint a felhasználók 74 százaléka viszont nem is tudott a lista létezéséről. Miután szembesültek a listával, az emberek 88 százaléka találta azt, hogy a Facebook külön neki célzott tartalmat gyártott ezen az oldalon. 59 százalékuk szerint a lista pontosan lefedte az érdeklődési köreiket, és hűen tükrözte, kik ők valójában, 27 százalék szerint viszont nem volt túl pontos a lista.

A kutatás paradox viselkedést tárt fel: az amerikaiak azt mondják, fontos tudni erről a jelenségről, de közben úgy viselkednek, ami azt sugallja, valójában mégsem érdekli őket, hogy az oldal kereskedelmi céllal adatokat gyűjt róluk. Ezt húzza alá az is, hogy amint a felhasználóknak lehetősége nyílt megnézni a listát, csupán 51 százalékuk vallotta azt, hogy ez kényelmetlenül érinti.

A Facebook a felhasználók 51 százalékát beosztotta a politikai néztei szerint is, konzervatívként, liberálisként vagy mérsékeltként. Ez a mezőny 73 százaléka szerint valamennyire vagy egészen pontos volt, és csak 27 százaléka szerint nem volt az. 

21 százaléknyi felhasználót a Facebook úgynevezett "multikulturális érdeklődés" címkével is ellátott: közülük 43 százalék az afroamerikai, 43 százalék a latin-, 10 százalék pedig az ázsiai-amerikai kultúrában lett érdekelt az oldal szerint. Itt változó sikerrel tudták kitapintani az igazságot: 60 százalék pontosnak ítélte a bélyeget (közülük 57 százalék nem csak érdeklődött az adott kultúrkör iránt, de származási alapon a tagjának is vallotta magát) 37 százalék viszont nem kötődött hozzá szorosan, 39 százalék pedig nem tartotta magát adott csoport tagjának.

A Facebook közleményben reagált a kutatásra, melyben azt írták, az eredmények csak kihangsúlyozzák, mennyre fontos az iparágban az átláthatóság és a felhasználók okítása az adathozzáférés kontrolljáról. Hozzátették, idén több olyan eseményt rendeznek, ahol a facebookos magánélet védelméről tartanak majd előadásokat, és könnyíteni fognak a reklámadatos oldal használhatóságán is.

(Washington Post)