<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Óriási üzlet keretében 6,6 milliárd dollárért vesz részt a dél-koreai Samsung az amerikai 5G hálózat kiépítésében. A vállalat az egyik nagy mobilcég, a Verizon révén azért kapott lehetőséget, mert az amerikai kormányzat különböző szankciókkal távol tartja a kínai Huaweit.

Az amerikai-kínai vetélkedés egyik fontos területe lett az utóbbi időben az 5G hálózat építése. Az Egyesült Államokban a szélessávú kábeles internet elsősorban a nagyvárosokra koncentrálódik, így a nagysebességű adatátvitel szempontjából Washington számára is fontos lenne, hogy kiépüljön országszerte az 5G hálózat, amely mobilinterneten biztosítana a korábbinál sokkal nagyobb sávszélességet.

A helyzetet viszont erősen bonyolítja, hogy az 5G hálózatépítés meglehetősen koncentrált piac. Ennek elsőszámú szereplője korábban a kínai Huawei volt, amely a világ számos országában közreműködött a rendszer kiépítésében. A kínai cég mellett két észak-európai vállalatról mondták korábban a szakértők, hogy komoly esélyt kaptak az amerikai tiltások miatt. Az egyik a finn Nokia, amely a 2000-es években még a mobilkészülékek királya volt, ám az okostelefonok térhódítása miatt gyorsan süllyesztőbe került. A finn cég némi "küszködés után" el is adta ezt az üzletágát a Microsoftnak, és a hálózati piacon igyekezett megtalálni a számítását. A tálcán kínált lehetőséggel azonban a korábbi vezetés nem igazán tudott élni, így a közelmúltban új menedzsment vette kezébe az irányítást, amely előtt komoly kihívások tornyosulnak. (A közelmúltban írtunk átfogó anyagot a Nokiáról, amelyet itt érhet el.)

Forradalmat indít az 5G? (Forrás: samsung.com)Forradalmat indít az 5G? (Forrás: samsung.com)

Sokkal jobban reagált a mobilpiac egy másik régi motorosa, a svéd Ericsson, amely világszerte eredményesen tudott az 5G hálózatépítési lehetőségekbe. Ez részben annak is köszönhető, hogy a cég az 5G kutatás-fejlesztés terén a kezdetektől szoros, stratégiai együttműködést folytat a vezető távközlési szolgáltatókkal. Ennek köszönhetően az első 5G partnerségi megállapodását 2014-ben jelentette be, majd évről-évre nőtt a szerződéseik száma. Egy hónapja pedig az Ericsson mérföldkőhöz érkezett az 5G hálózatok elindítása terén, aláírta ugyanis a századik távközlési szolgáltatóval kötött kereskedelmi 5G szerződését. A 100 megkötött szerződés között 56 már üzemelő 5G hálózat található. A társaság a századik szerződést a szlovén Telekom Slovenije távközlési szolgáltatóval írta alá. A svéd vállalat Magyarországon is kötött már hasonló megállapodást, a Magyar Telekom kereskedelmi 5G hálózata az Ericsson harmincadik élő hálózatindítása volt a világon.

Miután a Huawei nemkívánatos lett az Egyesült Államokban, mindkét fent említett vállalat számára óriási lehetőség nyílt meg az ottani piacon. Úgy tűnik azonban, hogy nevető harmadikként a Samsung is zsíros megbízást kapott.

A dél-koreai vállalat hétfőn azt közölte, hogy 6,6 milliárdos szerződést írt alá a Verizonnal vezeték nélküli távközlési berendezések szállításáról. A megállapodás keretében az amerikai szolgáltató számára 2025 végéig biztosítja a megrendelt eszközöket.

A Samsung közleménye ugyan nem említi, de a szakértők szerint ilyen a megállapodás volumenére tekintettel biztos, hogy a Verizon 5G telekommunikációs szolgáltatásaihoz használják majd a Samsung eszközeit.

A bejelentést követően Kim Young-woo, az SK Securities elemzője a Financial Timesnak azzal indokolta az elsőre meglepő tranzakciót, hogy kevés piaci szereplő van az 5G hálózatoknál. A Huawei az amerikai korlátozások miatt nem jön számításba, míg a Nokia kapcsán minőségi problémákról lehetett hallani a szakértő szerint. Így azok a vállalatok, amelyek szeretnének versenyhelyzetet a beszállítók között, az Ericsson mellett a Samsunghoz tudnak fordulni. Ezek alapján nem lenne meglepő, ha a jövőben még több társaság kötne szerződést a Samsunggal. Az elemző arra számít, hogy az Egyesült Államokban, Európában és a Közel-Keleten is több szolgáltatóval fog megállapodást kötni a jövőben, amivel kihasználja a Huawei elleni intézkedést.

A másik oldalról viszont vannak kérdőjelek is a Samsung körül. A vállalat ugyan a készülékek piacán az egyik legnagyobb szereplőnek számít, ám a hálózati eszközök terén "kishal".

Még az ellene hozott korlátozások ellenére is a Huawei ebben a szegmensben 28 százalékos részesedéssel bír, a Nokia 16-tal, míg az Ericsson 14 százalékossal. Ezzel szemben a Samsung a piacnak csak a 3 százalékát viszi.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Hozzá kell azonban tenni, hogy a Samsung nagyon nagy lehetőségeket lát az 5G piacban, illetve azon belül is a hálózati eszközökben, ez a technológia ugyanis olyan sávszélességet kínál, ami a mobiltelefónián kívül más szektorokat is forradalmasíthat. Ennek megfelelően a dél-koreai cég akvizíciós politikáját is ennek vetette alá, és az utóbbi egy évben több felvásárlást is végrehajtott, ami az 5G-s jelenlétének növelését szolgálja. Emellett igen ambiciózus terveik is vannak a területen, a vállalat menedzsmentje korábban közölte, hogy ez év végéig 20 százalékra kívánja növelni piaci részesedését.

Korábban az amerikai piacon már együttműködött nem csak a mostani partnerével, a Verizonnal, hanem az AT&T-nek és a Sprintnek is szállított eszközöket. Emellett az egyik legnagyobb japán szolgáltatóval, az NTT DoCoMo-val is van szerződésük, de a szigetország egy másik nagyvállalata, a KDDI is a partnerük. A Samsung természetesen a számára hazai pályát jelentő koreai piacon is erős pozíciókkal bír, ami már csak a tapasztalatok miatt sem mellékes, hiszen ott indult először el az 5G szolgáltatás a világon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.