5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Óriási üzlet keretében 6,6 milliárd dollárért vesz részt a dél-koreai Samsung az amerikai 5G hálózat kiépítésében. A vállalat az egyik nagy mobilcég, a Verizon révén azért kapott lehetőséget, mert az amerikai kormányzat különböző szankciókkal távol tartja a kínai Huaweit.

Az amerikai-kínai vetélkedés egyik fontos területe lett az utóbbi időben az 5G hálózat építése. Az Egyesült Államokban a szélessávú kábeles internet elsősorban a nagyvárosokra koncentrálódik, így a nagysebességű adatátvitel szempontjából Washington számára is fontos lenne, hogy kiépüljön országszerte az 5G hálózat, amely mobilinterneten biztosítana a korábbinál sokkal nagyobb sávszélességet.

A helyzetet viszont erősen bonyolítja, hogy az 5G hálózatépítés meglehetősen koncentrált piac. Ennek elsőszámú szereplője korábban a kínai Huawei volt, amely a világ számos országában közreműködött a rendszer kiépítésében. A kínai cég mellett két észak-európai vállalatról mondták korábban a szakértők, hogy komoly esélyt kaptak az amerikai tiltások miatt. Az egyik a finn Nokia, amely a 2000-es években még a mobilkészülékek királya volt, ám az okostelefonok térhódítása miatt gyorsan süllyesztőbe került. A finn cég némi "küszködés után" el is adta ezt az üzletágát a Microsoftnak, és a hálózati piacon igyekezett megtalálni a számítását. A tálcán kínált lehetőséggel azonban a korábbi vezetés nem igazán tudott élni, így a közelmúltban új menedzsment vette kezébe az irányítást, amely előtt komoly kihívások tornyosulnak. (A közelmúltban írtunk átfogó anyagot a Nokiáról, amelyet itt érhet el.)

Forradalmat indít az 5G? (Forrás: samsung.com)
Forradalmat indít az 5G? (Forrás: samsung.com)

Sokkal jobban reagált a mobilpiac egy másik régi motorosa, a svéd Ericsson, amely világszerte eredményesen tudott az 5G hálózatépítési lehetőségekbe. Ez részben annak is köszönhető, hogy a cég az 5G kutatás-fejlesztés terén a kezdetektől szoros, stratégiai együttműködést folytat a vezető távközlési szolgáltatókkal. Ennek köszönhetően az első 5G partnerségi megállapodását 2014-ben jelentette be, majd évről-évre nőtt a szerződéseik száma. Egy hónapja pedig az Ericsson mérföldkőhöz érkezett az 5G hálózatok elindítása terén, aláírta ugyanis a századik távközlési szolgáltatóval kötött kereskedelmi 5G szerződését. A 100 megkötött szerződés között 56 már üzemelő 5G hálózat található. A társaság a századik szerződést a szlovén Telekom Slovenije távközlési szolgáltatóval írta alá. A svéd vállalat Magyarországon is kötött már hasonló megállapodást, a Magyar Telekom kereskedelmi 5G hálózata az Ericsson harmincadik élő hálózatindítása volt a világon.

Miután a Huawei nemkívánatos lett az Egyesült Államokban, mindkét fent említett vállalat számára óriási lehetőség nyílt meg az ottani piacon. Úgy tűnik azonban, hogy nevető harmadikként a Samsung is zsíros megbízást kapott.

A dél-koreai vállalat hétfőn azt közölte, hogy 6,6 milliárdos szerződést írt alá a Verizonnal vezeték nélküli távközlési berendezések szállításáról. A megállapodás keretében az amerikai szolgáltató számára 2025 végéig biztosítja a megrendelt eszközöket.

A Samsung közleménye ugyan nem említi, de a szakértők szerint ilyen a megállapodás volumenére tekintettel biztos, hogy a Verizon 5G telekommunikációs szolgáltatásaihoz használják majd a Samsung eszközeit.

A bejelentést követően Kim Young-woo, az SK Securities elemzője a Financial Timesnak azzal indokolta az elsőre meglepő tranzakciót, hogy kevés piaci szereplő van az 5G hálózatoknál. A Huawei az amerikai korlátozások miatt nem jön számításba, míg a Nokia kapcsán minőségi problémákról lehetett hallani a szakértő szerint. Így azok a vállalatok, amelyek szeretnének versenyhelyzetet a beszállítók között, az Ericsson mellett a Samsunghoz tudnak fordulni. Ezek alapján nem lenne meglepő, ha a jövőben még több társaság kötne szerződést a Samsunggal. Az elemző arra számít, hogy az Egyesült Államokban, Európában és a Közel-Keleten is több szolgáltatóval fog megállapodást kötni a jövőben, amivel kihasználja a Huawei elleni intézkedést.

A másik oldalról viszont vannak kérdőjelek is a Samsung körül. A vállalat ugyan a készülékek piacán az egyik legnagyobb szereplőnek számít, ám a hálózati eszközök terén "kishal".

Még az ellene hozott korlátozások ellenére is a Huawei ebben a szegmensben 28 százalékos részesedéssel bír, a Nokia 16-tal, míg az Ericsson 14 százalékossal. Ezzel szemben a Samsung a piacnak csak a 3 százalékát viszi.

Hozzá kell azonban tenni, hogy a Samsung nagyon nagy lehetőségeket lát az 5G piacban, illetve azon belül is a hálózati eszközökben, ez a technológia ugyanis olyan sávszélességet kínál, ami a mobiltelefónián kívül más szektorokat is forradalmasíthat. Ennek megfelelően a dél-koreai cég akvizíciós politikáját is ennek vetette alá, és az utóbbi egy évben több felvásárlást is végrehajtott, ami az 5G-s jelenlétének növelését szolgálja. Emellett igen ambiciózus terveik is vannak a területen, a vállalat menedzsmentje korábban közölte, hogy ez év végéig 20 százalékra kívánja növelni piaci részesedését.

Korábban az amerikai piacon már együttműködött nem csak a mostani partnerével, a Verizonnal, hanem az AT&T-nek és a Sprintnek is szállított eszközöket. Emellett az egyik legnagyobb japán szolgáltatóval, az NTT DoCoMo-val is van szerződésük, de a szigetország egy másik nagyvállalata, a KDDI is a partnerük. A Samsung természetesen a számára hazai pályát jelentő koreai piacon is erős pozíciókkal bír, ami már csak a tapasztalatok miatt sem mellékes, hiszen ott indult először el az 5G szolgáltatás a világon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!