4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Első körben ugyan egy szerb üzletember vehette meg az eladósorba került hitelintézetet, a hazai bankárberkekből származó információink szerint szinte biztosra vehető, hogy a Magyarországról kivonuló oroszok érdekeltsége egy már most is itt lévő banknál köthet ki. A legtöbbször a Raiffeisen neve hangzik el potenciális vevőként, de arról is hallani, hogy a Sberbank az egyelőre három hitelintézetből – a Budapest Bankból, az MKB-ból és a Takarékbankból – formálódó óriásbankhoz kerül. 

Csütörtökön kürtölte világgá a Sberbank Europe bankcsoport, hogy eladja több közép- és kelet-európai leányvállalatát, köztük a magyarországit is, hogy jobban tudjon összpontosítani a kulcsfontosságú piacaira.

A bécsi központú Sberbank Europe az orosz Sberbank 100 százalékos tulajdonában áll, s közleménye szerint szerdán megállapodott egy szerbiai, egy szlovéniai és egy ciprusi bankkal – az AIK Banka a.d. Beograd, a Gorenjska Banka d.d., Kranj, valamint az Agri Europe Cyprus Ltd nevű pénzügyi társasággal – a magyarországi, bosznia-hercegovinai, horvátországi, szerbiai és szlovéniai leánybankjainak eladásáról. Még az is kiderült, hogy a tranzakció lezárása a nemzeti és nemzetközi szabályozó hatóságok, valamint a nemzeti versenyhatóságok jóváhagyásától függ, és várhatóan 2022-ben megtörténik. 

portfolio.hu értesülése szerint azonban valójában nem három, hanem egy vevőről van szó. Méghozzá a szerb üzleti élet egyik legismertebb figurájáról, a cukorkirályként emlegetett Miodrag Kosticról, ő állhat a szerb, a szlovén és a ciprusi bankok mögött. Kostic karrierjét a 80-as években kezdte, külkereskedelemmel és feldolgozóipari tevékenységekkel foglalkozott, érdekeltségei 1995-re MK Group néven egész cégcsoporttá nőtték ki magukat. Számos vajdasági cukorgyár felvásárlás miatt kapta a „cukorkirály” becenevet.

A bankpiacra 2014-ben tette be a lábát az MK Group, amikor is megvette a legnagyobb tíz szerbiai bank egyike, az AIK Banka többségi részesedését, s Kostic az egykori jugoszláv agrárbank igazgatóságának elnöke lett. De itt nem állt meg, tovább terjeszkedett, s 2019 júniusától a szlovén, 2,2 milliárd eurós mérlegfőösszegű Gorenjska Bankot kebelezte be, s nem tett le a további régiós terjeszkedéséről. Ennek logikus terméke lehet a most bejelentett hármas tranzakció.

Az ügyfeleknek nem kell aggódniuk, csak a név változik: Fotó: Reuters
Az ügyfeleknek nem kell aggódniuk, csak a név változik: Fotó: Reuters

Lapunk azonban hazai bankárberkekből úgy értesült, hogy nem sokáig marad Kosticnál a magyar Sberbank, az már 2022 közepére, őszére új kezekbe kerülhet. Forrásaink szinte biztosra veszik, hogy a magyar piacon már most is jelenlévő másik hitelintézet lesz az új gazda. A legtöbben a Raiffeisen Bankra esküsznek, de emellett szóba került potenciális vevőként a Magyar Bankholding neve is, amely három hitelintézetből, a Budapest Bankból, az MKB Bankból és a Takarékbankból gyúr össze egy bankot, amely mérlegfőösszege alapján az OTP Bank után a második legnagyobb hazai hitelintézet lesz, a kitűzött menetrend szerint 2023 közepén. Hozzájuk csatlakozna tehát a Sberbank, de az sem kizárt, hogy nem ő lesz az egyedüli, hiszen korábban a Duna Takarék Bank kooptálását is szinte kész tényként kezelték a hazai bankpiacon.

Mindenesetre a Sberbank mostani ügyfeleinek nincs okuk az aggodalomra. Ha számlavezető, illetve hitelező bankjuk neve esetleg más is lesz, a tulajdonosváltás nem veszélyezteti a számláikon lévő pénzeiket. Ahogy ez történt már számos esetben, például amikor az Erste vette meg a Citibank lakossági üzletágát. 

Lapunkhoz eljuttatott közleményében a Sberbank Magyarország Zrt. is szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy a november 3-án bejelentett tulajdonosváltás nincs hatással a bank tevékenységére. A hitelintézet marad a hazai piacon, az eddig megszokott módon szolgálja ki az ügyfeleit, ők nem tapasztalnak majd változást a kiszolgálás minőségében és teendőjük sincsen.  A bank folyamatosan tájékoztatni fogja az ügyfeleit a témával kapcsolatban a honlapján, ahol az ügyfelek a leggyakrabban előforduló kérdéseikre is választ kaphatnak.

A Sberbank a lapunk által elkészített rangsor alapján a 2020-ban 28 tagú hazai banki mezőnyben az 511 milliárd forintos mérlegfőösszegével a 17. helyet foglalta el. Más kérdés, hogy a 2019-ben még nyereséges működése tavaly veszteségbe váltott, mínusza meghaladta az 1,1 milliárdot. Ám nem emiatt válnak meg tőle az oroszok, hanem – mint cikkünk elején említettük – azért, hogy a fontosabbnak tartott piacaikra tudjanak koncentrálni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!