<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Első körben ugyan egy szerb üzletember vehette meg az eladósorba került hitelintézetet, a hazai bankárberkekből származó információink szerint szinte biztosra vehető, hogy a Magyarországról kivonuló oroszok érdekeltsége egy már most is itt lévő banknál köthet ki. A legtöbbször a Raiffeisen neve hangzik el potenciális vevőként, de arról is hallani, hogy a Sberbank az egyelőre három hitelintézetből – a Budapest Bankból, az MKB-ból és a Takarékbankból – formálódó óriásbankhoz kerül. 

Csütörtökön kürtölte világgá a Sberbank Europe bankcsoport, hogy eladja több közép- és kelet-európai leányvállalatát, köztük a magyarországit is, hogy jobban tudjon összpontosítani a kulcsfontosságú piacaira.

A bécsi központú Sberbank Europe az orosz Sberbank 100 százalékos tulajdonában áll, s közleménye szerint szerdán megállapodott egy szerbiai, egy szlovéniai és egy ciprusi bankkal – az AIK Banka a.d. Beograd, a Gorenjska Banka d.d., Kranj, valamint az Agri Europe Cyprus Ltd nevű pénzügyi társasággal – a magyarországi, bosznia-hercegovinai, horvátországi, szerbiai és szlovéniai leánybankjainak eladásáról. Még az is kiderült, hogy a tranzakció lezárása a nemzeti és nemzetközi szabályozó hatóságok, valamint a nemzeti versenyhatóságok jóváhagyásától függ, és várhatóan 2022-ben megtörténik. 

portfolio.hu értesülése szerint azonban valójában nem három, hanem egy vevőről van szó. Méghozzá a szerb üzleti élet egyik legismertebb figurájáról, a cukorkirályként emlegetett Miodrag Kosticról, ő állhat a szerb, a szlovén és a ciprusi bankok mögött. Kostic karrierjét a 80-as években kezdte, külkereskedelemmel és feldolgozóipari tevékenységekkel foglalkozott, érdekeltségei 1995-re MK Group néven egész cégcsoporttá nőtték ki magukat. Számos vajdasági cukorgyár felvásárlás miatt kapta a „cukorkirály” becenevet.

A bankpiacra 2014-ben tette be a lábát az MK Group, amikor is megvette a legnagyobb tíz szerbiai bank egyike, az AIK Banka többségi részesedését, s Kostic az egykori jugoszláv agrárbank igazgatóságának elnöke lett. De itt nem állt meg, tovább terjeszkedett, s 2019 júniusától a szlovén, 2,2 milliárd eurós mérlegfőösszegű Gorenjska Bankot kebelezte be, s nem tett le a további régiós terjeszkedéséről.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.