TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Csábító az állami támogatás, ezért nagy a tülekedés a napelemparkos projektcégek körül. Most például Adnan Polat török üzletember adta el egyik társaságát a volt Elios-vezér cégének. Mindketten Tiborcz Istvánhoz köthetők.

Orbán Viktor miniszterelnök még február közepén hirdette meg a mára már szinte teljesen feledésbe merült klímavédelmi akciótervét, amelynek egyik pontja ez volt:

  • A következő 10 évben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását

A klímavédelem ügye a kormányközeli vállalkozóknak is fontos lehet, ugyanis egymás között is adják-veszik a napelemparkos cégeket. 

A Hivatal tudomásul veszi, hogy a Nexteen Zrt., mint befolyásszerző a Tatooine Solarpark Kft.-ben, mint kiserőművi összevont engedélyesben 100 százalékos mértékű közvetlen befolyást szerez

- olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november 18-án publikált határozatában.

A dokumentum tehát arról szól, hogy a Nexteen Zrt. lett a Tatooine Solarpark Kft. tulajdonosa. A határozat indokló részéből pedig kiderül, hogy a felek október 20-án írták alá az adásvételi szerződést. 

Kikről van szó?

Eladó a PolSolar Kft., mint a Tatooine Solarpark eddigi tulajdonosa, a vevő pedig az SRG Invest Kft., mint a Nexteen Zrt. egyedüli részvényes. Az eladó és a vevő személy is érdekes. A PolSolar ugyanis az Amszterdamban bejegyzett HSWE Investments B.V. tulajdonában van, amely Adnan Polat török üzletember érdekeltsége. A PolSolar egyik ügyvezetője pedig a fia, Polat Kerim, akiről a valaszonline.hu írta meg, hogy legalább 2018 óta kettős állampolgár.

A jövő nagy üzlete lehet a napelempark Fotó: Pixabay A jövő nagy üzlete lehet a napelempark Fotó: Pixabay

Adnan Polat és Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak közös beruházása volt például a József nádor téri Postabank-székház, amelyet megvásárlása után jelentős haszonnal adtak el. Laptársunk írta meg, hogy VIP-státuszt kapott a kormányfővel barátkozó és a magyar ingatlanpiacon hétmérföldes sebességgel terjeszkedő török üzletember által kezdett óriási ingatlanberuházás a IX. kerületben. Valamint Adnan Polat a vezetője a magyar állam által 2017-ben alapított Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítványnak: a felújított türbét 2018-ban avatta fel Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök Adnan Polat kíséretében.

A Polat-családnak a Tatooine Solarpark eladásától függetlenül még számos napelemparkos cége marad. Csak a PolSolar Kft.-n keresztül öt projekttársaság, valamint a szintén a HSWE Investments által birtokolt és Adnan Polat ügyvezette DNN Solar Partners Kft.-n keresztül további hét projektcég, amelyek főleg Jász-Nagykun-Szolnok megyében aktívak.

A Nexteen Zrt. 2018. decemberében kezdte meg napelemes kiserőművi portfolió kialakítását és fejlesztését, melynek első lépéseként - akvizíció útján - 10 darab 0,499 kWac csatlakozási teljesítményű erőművet vásárolt meg. Kérelmező előadta továbbá, hogy a megkezdett folyamat következő lépéseként meg kívánja vásárolni a Tatooine Solarpark Kft. üzletrészének 100 százalékát. A kérelemben foglaltak szerint a Nexteen Zrt. a megvalósítani tervezett tranzakció lezárását követően - az engedély birtokában - befejezi az erőmű tervezési, engedélyeztetési eljárását, megépíti azt, majd 2022. március végén a közcélú hálózatra kapcsolva megkezdi a termelést és üzemeltetést

- olvasható szintén a MEKH határozat indoklásában.

Ez így igaz, a Nexteen Zrt.-nek valóban 10, Pécsre bejegyzett napelemparkos cége volt eddig. Ez gyarapodott most 11-re a Tatooine megvételével.

Ki áll a Nexteen mögött?

A Nexteen tulajdonosa az SRG Invest Kft, amelynek egyedüli birtokosa Sájer Gábor. Ő szintén kapcsolatba hozható Tiborcz Istvánnal, ugyanis ő volt a vezérigazgatója az egykor Tiborcz-tulajdonú, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által gyanúsnak vélt Elios Zrt.-nek 2016 elejéig. Például Zalaegerszegen 2015 januárban állapodott meg Balaicz Zoltán fideszes polgármester és Sájer Gábor, az Elios Zrt. akkori vezérigazgatója, hogy több mint 1 milliárd forintból 6000 új lámpatestet szerelnek fel városszerte. A költségek 85 százalékát az Európai Kohéziós Alap és a magyar kormány támogatása biztosította. A fennmaradó 15 százalékot a zalai megyeszékhely pedig hitelből finanszírozta.

Az SRG székhelye 2019-ig a Tiborcz István egyik cége által birtokolt Mahart-házban volt. Jól megy Sájer Gábor cégének, ugyanis az SRG 2019-ben 1,4 milliárd forintos forgalmat bonyolított, amiből 833 millió forint profit jött össze, amiből viszont csak 81 millió forint osztalékit vett ki. Szintén az SRG az egyik tulajdonosa a White Energy Kft.-nek, amelyről a 24.hu írta meg, hogy a Veszprém megyei Herend határában, több mint 24,5 hektáron, 42 200 panel telepítésével építene 10,1 megawattos napelemparkot, a napelemekkel termelt villamos energiát pedig az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. fogadná.

Miért éri meg?

Még költséghatékonyabb módon valósulhatnak meg a beruházások a második METÁR-tender alapján

- mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a második megújuló energia támogatási aukcióra beérkezett pályázatok adatait értékelve a minisztérium idén október 27-i közleményében. A technológiasemleges kiírásra beérkezett ajánlatok előzetes sorrendje alapján mintegy 40 új erőmű létesülhet összességében 280 megawatt teljesítménnyel.

A pályázaton mintegy öt és félszeres volt a túljelentkezés. Túlnyomó többségük napelemes erőművet tervez építeni. A nyertes projektek hosszú távon kapnak jelentős ártámogatást az államtól. Az eredményhirdetés 2021. január végén várható. Az első pályázati kiírásra beérkezett ajánlatok száma meghaladta a 160-at, ezek közül 72 pályázat került ki nyertesként, akik 15 éven keresztül kaphatnak villamosenergia-termelési támogatást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.