<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Csábító az állami támogatás, ezért nagy a tülekedés a napelemparkos projektcégek körül. Most például Adnan Polat török üzletember adta el egyik társaságát a volt Elios-vezér cégének. Mindketten Tiborcz Istvánhoz köthetők.

Orbán Viktor miniszterelnök még február közepén hirdette meg a mára már szinte teljesen feledésbe merült klímavédelmi akciótervét, amelynek egyik pontja ez volt:

  • A következő 10 évben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását

A klímavédelem ügye a kormányközeli vállalkozóknak is fontos lehet, ugyanis egymás között is adják-veszik a napelemparkos cégeket. 

A Hivatal tudomásul veszi, hogy a Nexteen Zrt., mint befolyásszerző a Tatooine Solarpark Kft.-ben, mint kiserőművi összevont engedélyesben 100 százalékos mértékű közvetlen befolyást szerez

- olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november 18-án publikált határozatában.

A dokumentum tehát arról szól, hogy a Nexteen Zrt. lett a Tatooine Solarpark Kft. tulajdonosa. A határozat indokló részéből pedig kiderül, hogy a felek október 20-án írták alá az adásvételi szerződést. 

Kikről van szó?

Eladó a PolSolar Kft., mint a Tatooine Solarpark eddigi tulajdonosa, a vevő pedig az SRG Invest Kft., mint a Nexteen Zrt. egyedüli részvényes. Az eladó és a vevő személy is érdekes. A PolSolar ugyanis az Amszterdamban bejegyzett HSWE Investments B.V. tulajdonában van, amely Adnan Polat török üzletember érdekeltsége. A PolSolar egyik ügyvezetője pedig a fia, Polat Kerim, akiről a valaszonline.hu írta meg, hogy legalább 2018 óta kettős állampolgár.

A jövő nagy üzlete lehet a napelempark Fotó: PixabayA jövő nagy üzlete lehet a napelempark Fotó: Pixabay

Adnan Polat és Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak közös beruházása volt például a József nádor téri Postabank-székház, amelyet megvásárlása után jelentős haszonnal adtak el. Laptársunk írta meg, hogy VIP-státuszt kapott a kormányfővel barátkozó és a magyar ingatlanpiacon hétmérföldes sebességgel terjeszkedő török üzletember által kezdett óriási ingatlanberuházás a IX. kerületben. Valamint Adnan Polat a vezetője a magyar állam által 2017-ben alapított Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítványnak: a felújított türbét 2018-ban avatta fel Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök Adnan Polat kíséretében.

A Polat-családnak a Tatooine Solarpark eladásától függetlenül még számos napelemparkos cége marad. Csak a PolSolar Kft.-n keresztül öt projekttársaság, valamint a szintén a HSWE Investments által birtokolt és Adnan Polat ügyvezette DNN Solar Partners Kft.-n keresztül további hét projektcég, amelyek főleg Jász-Nagykun-Szolnok megyében aktívak.

A Nexteen Zrt. 2018. decemberében kezdte meg napelemes kiserőművi portfolió kialakítását és fejlesztését, melynek első lépéseként - akvizíció útján - 10 darab 0,499 kWac csatlakozási teljesítményű erőművet vásárolt meg. Kérelmező előadta továbbá, hogy a megkezdett folyamat következő lépéseként meg kívánja vásárolni a Tatooine Solarpark Kft. üzletrészének 100 százalékát. A kérelemben foglaltak szerint a Nexteen Zrt. a megvalósítani tervezett tranzakció lezárását követően - az engedély birtokában - befejezi az erőmű tervezési, engedélyeztetési eljárását, megépíti azt, majd 2022. március végén a közcélú hálózatra kapcsolva megkezdi a termelést és üzemeltetést

- olvasható szintén a MEKH határozat indoklásában.

Ez így igaz, a Nexteen Zrt.-nek valóban 10, Pécsre bejegyzett napelemparkos cége volt eddig. Ez gyarapodott most 11-re a Tatooine megvételével.

Ki áll a Nexteen mögött?

A Nexteen tulajdonosa az SRG Invest Kft, amelynek egyedüli birtokosa Sájer Gábor. Ő szintén kapcsolatba hozható Tiborcz Istvánnal, ugyanis ő volt a vezérigazgatója az egykor Tiborcz-tulajdonú, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által gyanúsnak vélt Elios Zrt.-nek 2016 elejéig. Például Zalaegerszegen 2015 januárban állapodott meg Balaicz Zoltán fideszes polgármester és Sájer Gábor, az Elios Zrt. akkori vezérigazgatója, hogy több mint 1 milliárd forintból 6000 új lámpatestet szerelnek fel városszerte. A költségek 85 százalékát az Európai Kohéziós Alap és a magyar kormány támogatása biztosította. A fennmaradó 15 százalékot a zalai megyeszékhely pedig hitelből finanszírozta.

Az SRG székhelye 2019-ig a Tiborcz István egyik cége által birtokolt Mahart-házban volt. Jól megy Sájer Gábor cégének, ugyanis az SRG 2019-ben 1,4 milliárd forintos forgalmat bonyolított, amiből 833 millió forint profit jött össze, amiből viszont csak 81 millió forint osztalékit vett ki. Szintén az SRG az egyik tulajdonosa a White Energy Kft.-nek, amelyről a 24.hu írta meg, hogy a Veszprém megyei Herend határában, több mint 24,5 hektáron, 42 200 panel telepítésével építene 10,1 megawattos napelemparkot, a napelemekkel termelt villamos energiát pedig az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. fogadná.

Miért éri meg?

Még költséghatékonyabb módon valósulhatnak meg a beruházások a második METÁR-tender alapján

- mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a második megújuló energia támogatási aukcióra beérkezett pályázatok adatait értékelve a minisztérium idén október 27-i közleményében. A technológiasemleges kiírásra beérkezett ajánlatok előzetes sorrendje alapján mintegy 40 új erőmű létesülhet összességében 280 megawatt teljesítménnyel.

A pályázaton mintegy öt és félszeres volt a túljelentkezés. Túlnyomó többségük napelemes erőművet tervez építeni. A nyertes projektek hosszú távon kapnak jelentős ártámogatást az államtól. Az eredményhirdetés 2021. január végén várható. Az első pályázati kiírásra beérkezett ajánlatok száma meghaladta a 160-at, ezek közül 72 pályázat került ki nyertesként, akik 15 éven keresztül kaphatnak villamosenergia-termelési támogatást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.