3p

Nem mindenki szeret olvasni, pedig igazán nagyszerű kikapcsolódásról van szó. De nemcsak a szórakozás miatt érdemes könyvet venni a kezünkbe, hanem azért is, mert számos előnyhöz jutunk általa. Lássuk, melyek ezek!

 

  1. Az olvasás csökkenti a stresszt

Talán ez a legfontosabb előny: a mai rohanó világban igenis megéri elmerülni mások történeteiben, ezáltal eltávolodni életünk stresszforrásaitól, de nemcsak az olvasás a jó erre, hanem a hangoskönyv hallgatása is. Éppen ezért érdemes telepíteni a telefonunkra egy olyan alkalmazást, amely lehetővé teszi, hogy akár futás, főzés vagy sorban állás közben is befelé figyeljünk.

A VOIZ hangoskönyvei között rengeteg művet találunk, kedvünkre válogathatunk, ha regényt, valamilyen gazdasági témájú könyvet vagy épp egy pszichológiai, önfejlesztő írást hallgatnánk meg. Ezek mindegyike hasznos lehet, hiszen elvonja a figyelmünket az ott hallott szöveg a saját problémáinkról.

  1. Az olvasás bővíti az ismereteinket

Ezzel összefüggésben mondhatjuk, hogy amit olvasunk, az beépül a tudástárunkba, ezáltal műveltebbek leszünk, gördülékenyebbé válnak a beszélgetéseink is. Olykor a legváratlanabb szituációkban hasznosíthatjuk a tudást, amit a könyvekből szereztünk.

Nem muszáj regényekkel kezdeni a művelődést, nyugodtan szakkönyveket is beszerezhetünk, ezek is hasznosak. Később pedig kikapcsolódásként jöhetnek a több szálon futó történetek.

  1. Gazdagabb lesz a szókincsünk

Azt se gondoljuk, hogy mindenképpen Jókait vagy Tolsztojt kell olvasnunk ahhoz, hogy a szókincsünk bővüljön. Ha megtaláljuk azt az írót, aki nekünk tetszik, és szívesen forgatjuk a könyveit, az írásait, akkor észrevétlenül is gazdagabb lesz a szókincsünk.

A tudattalanul megtanult szavakat később pedig mi magunk is használhatjuk, ezáltal jobb benyomást kelthetünk az emberekben.

  1. A memóriát is javítja az olvasás

Minél többet olvasunk, annál erősebbé válnak az agysejtek közötti kapcsolatok, ugyanis a történetre emlékeznünk kell. Tudnunk kell, hogy melyik szereplő mit csinált, hol volt, és ezer más apróságot is észben kell tartanunk, hiszen ezek lényegesek lehetnek a cselekmény szempontjából.

Minden új információ új kapcsolatot hoz létre az agysejtek között, ezáltal pedig nemcsak a rövid távú, hanem a hosszú távú memória is javul.

Kutatások is kimutatták, hogy a memóriazavarok ellen az egyik legjobb módszer a könyvolvasás a rejtvényfejtésen kívül. Ha azonban nincs sok időnk olvasni nap mint nap, akkor kiválthatjuk ezt a tevékenységet hangoskönyv hallgatásával is.

  1. Az empátia is nő

A regényekben olvasott helyzetek arra késztetnek bennünket, hogy elgondolkozzunk, mi vajon hogyan cselekednénk az adott szituációban. Lehetőséget kapunk arra, hogy beleképzeljük magunkat a főhős helyzetébe, átéljük érzéseit.

Amikor pedig a való életben is találkozunk hasonló esettel, akkor tudni fogjuk, hogy mi alapján cselekedjünk, és segíteni tudjuk embertársainkat is ebben. Az empatikus készséget is növeli tehát az olvasás: ez is nagy előnye ennek a tevékenységnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!