6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A fizikai makett megmutatja, ha az építészeti tervvel probléma van. Ezért van, hogy a nagyobb ingatlanfejlesztők hajlandók áldozni rá. Egyre jobb üzlet is, mert kevesen értenek ehhez. Bár nem veszi fel a versenyt a 3D és a virtuális valóság adta lehetőségekkel, de jól kiegészíti ezeket. Az egyik legismertebb hazai makettépítő cég már külföldre is dolgozik és érdekesen kombinálja a fizikai és virtuális valóságot.

Terepasztalról már sokan hallottak, egyeseknek volt is gyerekkorában, mások csak álmodoztak ilyenről. Valami ilyesmi az építészeti makett, amit Magyarországon főleg reprezentációs célból használnak és a piacon lévő keveseknek elég jó üzlet is lehet. Hazánkban jelenleg tíznél is kevesebb makettező cég működik, jellemzően 1-3 fős mikrovállalkozások.

A Kodály köröndnél visszaépülő Hübner udvar makettje (forrás: Limes Model)A Kodály köröndnél visszaépülő Hübner udvar makettje (forrás: Limes Model)

Normál esetben az építészeti makett a tervezési folyamat kiemelt eleme. Nem ritka, hogy több is készül, ahogy éppen változik, finomodik az épület vagy a beépítendő, esetleg átváltozásra érett terep koncepciója. Nem véletlen tehát, hogy számos, világszinten jegyzett építészeti irodában – Herzon de Meuron, Renzo Piano Building Workshop, BIG, Peter Zumthor – a tervezési folyamatot végigköveti a munkaközi makettek készítése. Svájcban pedig szinte minden kisvárosban akad egy makettezéssel foglalkozó cég, ott a legkisebb pályázatnál is környezeti makettbe kell beilleszteni a tervet, így azonnal látható, hogy a tervezett épület miként illeszkedik a városrészbe.

Építészeti sorozatunk korábbi részei:

Nem a szívem csücske az amerikai-konyhás nappali – Perényi Tamás

Jönnek a szuperkórházak – Burian Gergő

Mészáros Lőrinc épít majd ilyen egészségplázákat?

Meggyilkolja őket a home office? - Lánczos Áron

A gyár több mint egy doboz, érteni kell a lelkét – Kelemen Caba

A világ legnagyobb építésztervező irodáinak külön makettező üzletága is van. Európa számos országában intézményes keretek között tanítják a makettező szakmát, nálunk csupán az építészeti oktatás kevésbé hangsúlyos része a képzés. Pedig innovációval és kutatás-fejlesztéssel párosulva akár a külföldi piac is nyitva áll a magyar makettkészítők előtt.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.