Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

Igazi élő fák, robotok és nem fáradt, kedves és felkészült orvosok és ápolók. Éttermek, üzletek, fitnesz és hotelminőség. Európában van, ahol már nem álom ez, mert működik. És nem feltétlenül csak a magán egészségügyben. Magyarország is efelé halad, bár nem ilyen tempóban. Az egészségplázákat tervező irodák tudják ezt a legjobban. Az egyik építésziroda szakértője most elmondta, mire figyelnek az ilyen központok megalkotásánál. Nem győztünk csodálkozni.

A járvány harmadik, pusztító hulláma sem feledteti azt  tényt, hogy Magyarországon egy sor vidéki kórházat felújítottak vagy bővítettek az elmúlt években és további felújítások is lesznek. Ám az is vaskos tény, hogy Budapest kimaradt a sorból, rádásul a személyzet erősen fogyatkozik. Apró jó hír viszont, hogy már megvan az állami dél-budai szuperkórház tervezője, elvileg a kivitelezés előkészítése jövőre megindulhat, de az ellátás csak 2024 körül kezdődhet.

Közben viharosan erősödnek a magánegészségügyi szolgáltatók, magánkórházak is nyíltak és még fognak is, munkát adva több tervező irodának is az egészségügyi ingatlanok piacán.

Izgalmas lehet, hogy miként birkóznak meg ezzel a feladattal az építésztervezők. Hogyan kell úgy megtervezni egy kórházat, hogy évtizedekre kiszolgálja a gyorsan változó igényeket, beteg-és dolgozóközpontú megoldásokkal lássák el ezeket az új egészségplázákat. Hogyan érik el, hogy gazdaságos és környezettudatos legyen a megépítése és persze az üzemeltetése is? Erre voltunk kíváncsiak, amikor az egészségügyi épületek tervezésében jártas Paulinyi&Partners tervező irodánál megkerestük Burián Gergő vezető tervezőt, projektigazgatót. 

Burián Gergő (fotó: Paulinyi&Partners)Burián Gergő (fotó: Paulinyi&Partners)

Úgy képzeltük el az ideális helyzetet, hogy az elején, a beruházás indításakor összeáll egy csapat, benne minden érintett ágazat képviselőjével: a beruházón kívül lesz benne orvos, közgazdász, egy építésztervező és egy üzemeltető – ezzel indítottunk a szakértőnél. Rá is bólintott, de hozzáfűzte még a kivitelezőt is, akinek ugyanis konkrét tapasztalatai, számai vannak arról, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban megépíteni az épületszerkezeteket. Illetve azt is, hogy az egészségügyi közgazdász általában a szakmai vagy pénzügyi beruházót képviseli.

Rendben, meg is van a csapat. Hogyan viselkednek akkor, amikor az állam és hogyan, amikor egy magáncég a megrendelő? Mi a különbség azon kívül, hogy az állam köteles közbeszerzésen kiválasztani a partnereit.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.