2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A reptér visszavásárlása továbbra is ütemezetten halad, a tranzakció a végső fázisában jár, állítja a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kormány mind a mai napig nem képes pontosan fogalmazni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető céggel, vagyis a Budapest Airporttal (BA) kapcsolatban. A Nemzetgazdasági Minisztérium úgy foglamazott az MTI-n keresztül megjelentetett közleményében, hogy 

Itt akar birtokon belül kerülni a kormány és rajta keresztül egyes vállalatok
Itt akar birtokon belül kerülni a kormány és rajta keresztül egyes vállalatok
Fotó: Budapest Airport

"A 444.hu portálon megjelent, a reptér visszavásárlásával foglalkozó írás több valótlanságot, szándékos ferdítést és fiktív elemet tartalmaz, tovább növelve az ártó szándékú cikkek sorát. Minden hamis híresztelés ellenére a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy helyrehozza a Gyurcsány-kormány bűnét, amely elherdálta a repteret, mint kiemelkedő stratégiai eszközt."

A tényszerűség kedvéért leszögezzük: soha, senki sem adta el magát a repülőteret, annak az üzemeltetési jogát adta el a Gyurcsány kormány 75 évre egy koncessziós szerződés alapján. Az üzemeltetést végzi a BA Zrt, ennek a visszavásárlásáról van szó már évek óta. A szaktárca magyarázkodó kinyilatkoztatása így hangzik:

"A reptér visszavásárlása a rendszerváltás utáni időszak messze legnagyobb tranzakciója, ebből fakadóan bonyolult és komplex feladatot jelent, hiszen a repteret eladni könnyű, visszavásárolni azonban nehéz. Nem ritka, hogy egy ilyen volumenű megállapodás bárhol a világon éveket vesz igénybe. Ezekhez az ügyletekhez képest a jelenlegi tranzakció előrehaladása kifejezetten gyorsnak értékelhető.

A tárgyalások során a hitelezői konzorciummal való megegyezés legalább annyira fontos, mint az eladóval történő megállapodás. Ezért ezekre a tárgyalásokra egymással párhuzamosan került sor, amelynek keretében több tucat bankkal és nemzetközi alappal kellett megállapodni. A nemzetközi befektetői és hitelezői kör mindvégig pozitívan értékelte, hogy a kormány gyors és szakszerű módon történő megállapodásra törekszik.".
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!