<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p


			
		
		


		
		

Valami nagyon félrecsúszhatott, hiszen nincs még két éve sem annak, hogy átadták Kisvárdán az élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzemet. Sok baj halmozódott a cég körül, mely információink szerint a dolgozóinak is többhavi fizetéssel tartozik.

Nem futott be nagy karriert a Kisvárdán megvalósult élő éticsiga-feldolgozó üzem, hiszen 2021. augusztus 31.-én a Nyíregyházi Törvényszék csődeljárást indított a Bourgogne Gastronomie Kft. ellen - vettük észre a cégkivonatban.

A problémák a cégkivonatok és a cégbírósági dokumentumok alapján nem most kezdődtek. Ugyan a koronavírus-járvány okozhatott nehézségeket, már előtte is akadtak gondok. Már az alapkő-letétel évében, 2017-ben megindult egy végrehajtás a cég ellen, amit a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának Hátralékkezelési Osztálya indított el. Majd 2020. januárjában indították el a következő végrehajtást, szintén a NAV. Ez a procedúra fél évvel később, június elején zárult le. Jelenleg is folyamatban vannak végrehajtások a cég ellen. Az egyiket idén februárban indította el a NAV, a másikat pedig augusztus elején egy békéscsabai közjegyző.

Szerettük volna megkérdezni a társaságot, hogy milyen problémák vezettek idáig, mikor kezdődtek a gondok, mi lesz a dolgozókkal és magával a gyárral, ám egyik megkeresésünk sem járt sikerrel. Amennyiben mégis érkezne válasz, beszámolunk róla.

Csőd a csigagyár Kisvárdán (Fotó: MTI)Csőd a csigagyár Kisvárdán (Fotó: MTI)

Hitel hitel hátán

A céget 2015-ben hozták létre, a gyár pedig még nincs két éves sem. A beruházás 6,5 milliárd forintból valósult meg, melyhez az állami Eximbank 4,8 milliárd forintos hitelt biztosított a korábbi tudósítások szerint. Ennek nyoma is van a hitelbiztosítéki nyilvántartásban, ám nem ez az egyetlen bejegyzett zálogjog a cégnél. Összesen ugyanis 15 bejegyzést listázott ki keresésünkre a nyilvántartó. A 2017. júniusában felvett hitelt 2019 tavaszától kezdve újabbak követték:

  • az MKB Bank 2 millió eurót hitelezett, és zálogosították az adott évi és a 2020-as szerződéses bevételeket,
  • majd az Eximbank és az MKB is újabb eszközöket és bevételeket vont zálogjog alá,
  • 2020 februárjában 2,5 millió eurót hitelezett az Eximbank, ekkor a gyár berendezéseire került zálogjog,
  • a legutolsó ilyen bejegyzés 2020 júliusi keltezésű, amit az MKB Bank jegyzett be a következő évekre megkötött szerződéses bevételekre 3,5 millió euró értékben.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.