TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

2020-ra több lépcsőben összevonják a megmaradt takarékokat és a Takarék Kereskedelmi Bankot, hozzácsapják a Takarékbank hitel- és betétállományát, és egy olyan bankot indítanak, amivel a lakossági és a vállalati piac 10 százalékát vinnék el. A Jelzálogbank marad a tőzsdén, a részjegyeseknek meghagynak egy szövetkezetet, ami közösségi modellben működik majd tovább.

Az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett a Takarék Jelzálogbank részvényeinek árfolyama a budapesti tőzsdén, csütörtökön és pénteken nap közben gyújtották be igazán a rakétákat, nagy forgalom mellett 10 százalék fölött emelkedett az árfolyam. A háttérben a péntek délutáni rendkívüli közgyűlés és sajtótájékoztató állt, amelyre fontos bejelentéseket ígért a bank vezetése.

hvg.hu már előzetesen megszellőztette a tájékoztató részleteit, radikális összevonások bejelentését harangozták be a délutáni tájékoztatóra, amelyek a 13 takarékot illetve a két bankot, a Takarékbankot és a Takarék Kereskedelmi Bankot (lánykori nevén: FHB-t) érinthetik. A tőzsdén forgó Takarék Jelzálog Bank ugyan tagja az integrációnak, de (egyelőre) külön pénzintézetként működik - mindenesetre a tőzsdei befektetők a pletykákra ezen a társaságon keresztül tudtak "rákereskedni".

Ez lett a vége

A péntek délutáni sajtótájékoztatón aztán fellebbentették a fátylat: a Takarék Csoport 2019-2023-as időszakra szóló üzleti stratégiáját fogadták el, amiben valóban szerepel egy országos, univerzális kereskedelmi bank kialakítása a mostani, különálló takarékszövetkezetek helyett. Lapunknak tavaly novemberben adott interjújában Vida József már utalt arra, hogy az átalakítás után csak egy bank maradhat talpon. Akkor a vezérigazgató úgy fogalmazott: "Mint a Hegylakóban: végül csak egy maradhat. Szokták mondani az ismerőseim, hogy biztos én gerjesztem ezeket a pletykákat. Komolyra fordítva a szót, a véleményem szerint lehet, hogy a 12 takarékszövetkezet is sok, de ezt majd a piac eldönti."

A menetrend:

 • 2019 április végéig a főként részvénytársasági formában működő, egymással határos működési területű szövetkezeti hitelintézetek egyesülnek (Mohácsi Takarék + Pannon Takarék + B3 Takarék + Takarékbank hitel-és betétállománya)
 • 2019 őszéig a takarékok fúziójából egy új, egyesült takarékszövetkezet jön létre (az addig megmaradó 11 takarékszövetkezetből)
 • 2020-ig az új kereskedelmi bank és az új egyesült takarékszövetkezet valamint a mostani Takarék Kereskedelmi Bank egyesülésével áll fel a Takarék Csoport új, univerzális kereskedelmi bankja.

A Takarék Jelzálogbank továbbra is szakosított hitelintézetként végzi tisztán jelzáloglevél-kibocsátói és refinanszírozói tevékenységét. A Jelzálogbank tőzsdei jövőjével kapcsolatban Vida József azt mondta: a cég "jó helyen van ott, ahol van" - aki részesedne a sikerekből, az a tőzsdén továbbra is megteheti.

Vida József: Néha úgy érzem magam, mint egy Terminátor filmben Vida József: Néha úgy érzem magam, mint egy Terminátor filmben

A Takarékszövetkezeti Bank (MTB) a csoport központi bankjaként működik tovább, jelenlegi állományait átadja az új kereskedelmi banknak. Az integráció központi szerve továbbra is az SZHISZ lesz, és megmarad a takarékok Garanciaközössége is.

A részjegyesek egyetlen megmaradó szövetkezetben lesznek majd tulajdonosok (ennek munkaneve Omega), befektetésük értéke tízmilliárdos nagyságrendű; ez egyfajta közösségi modellben működik majd, ahol a megtermelt profit felhasználásáról a tulajdonos részjegyesek dönthetnek majd (osztalékkifizetésre vagy helyi értékteremtésre).

A Kinizsi Bank tényleg megszűnik - nem Alfabank lesz, hanem Takarékbank

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón megerősítette: a Kinizsi Bank megszünteti tevékenységét januártól, állományát valóban átruházza.

A piacon régóta forog a hír, hogy Alfabank munkanéven folyik a Takarékbank, a Takarék Kereskedelmi Bank és a takarékok összeolvasztását célzó projekt; Vida József elmondta, hogy a kiszivárgott név csak munkanév, megtartják a Takarékbank nevet a jövőben.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) honlapja szerint az integráció jelenlegi tagjai:

 • 3A Takarékszövetkezet
 • B3 TAKARÉK Szövetkezet
 • Békés Takarék Szövetkezet
 • Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet
 • CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezet
 • Dél TAKARÉK Szövekezet
 • Első Hazai Pénzügyi Szolgáltatásfejlesztési Kft.
 • Fókusz Takarékszövetkezet
 • Hungária Takarék Takarékszövetkezet
 • Kinizsi Bank Zrt.
 • KORONA TAKARÉK Takarékszövetkezet
 • M7 TAKARÉK Szövetkezet
 • Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
 • Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
 • Mohácsi Takarékbank Zrt.
 • Nyugat Takarék Szövetkezet
 • Pannon Takarék Bank Zrt.
 • Pátria Takarékszövetkezet
 • Takarék Jelzálogbank Nyrt.
 • Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.
 • Tiszántúli Takarék Takarékszövetkezet

10 százalékos piaci részesedést céloznak meg - zárhatnak be kirendeltségeket

Az intézkedésekkel a Takarék Csoport 5 év alatt 25-30 milliárd forinttal csökkentené működési költségeit. Arra a kérdésre, hogy ez a fiókok számát hogyan érinti, azt mondta: nem lesz változás - de itt azért nem árt némi "takszöv-nyelvtan" ismeret: fiókot ugyanis valóban nem zárnak be, de kirendeltségek juthatnak erre a sorsra. A nagyjából 1000 egység 30 százaléka minősül jelenleg kirendeltségnek - ezek közül valamennyit az elnök szavai alapján bezárhatnak. A Takarékbuszok, azaz mozgó kirendeltségek / mobilbankfiókok Vida elmondása szerint jól működnek, népszerűek, segítségükkel olyan településekre is eljutnak, ahol nincs jelen pénzintézet.

2023-ra 10 százalékos piaci részesedést szeretnének elérni a a lakossági és a vállalati szegmensben is, és évi 30 milliárd körüli adózott eredmény fenntartható elérését célozzák meg.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.