4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

A járvány dacára komolyan felpörögtek a beruházások és a gyáravatások. Hány helyen fordult meg Szijjártó Péter?

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac&Profit oldalán jelent meg. 

„...Az új világgazdasági korszak kezdete azonban komoly lehetőségét is tartogat a magyar vállalatok számára. Aki most fejleszt, most vezet be új technológiát, most növeli a kapacitását, komoly versenyelőnyre tesz szert.  Ennek megfelelően indítottunk nagyszabású beruházás-ösztönzési programokat, melyek nyomán elmondhatjuk, hogy soha nem zártunk még ilyen sikeres évet a beruházások szempontjából” - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn egy Facebook-bejegyzésben.

Szijjártó Péter (j2), Hermann Bock, a Bock Hungária Kft. tulajdonosa (b2), Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) és Kovács Zoltán, a Fidesz parlamenti képviselője átvágja a szalagot az új üzem átadásán a Bock Hungária Kft. nemesvámosi telephelyén 2020. december 15-én. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)Szijjártó Péter (j2), Hermann Bock, a Bock Hungária Kft. tulajdonosa (b2), Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) és Kovács Zoltán, a Fidesz parlamenti képviselője átvágja a szalagot az új üzem átadásán a Bock Hungária Kft. nemesvámosi telephelyén 2020. december 15-én. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A miniszter összesítése szerint a kormány a beruházás-ösztönzési programokon keresztül 1433 beruházást segített. Ezek a beruházások 1676 milliárd forint értékben jönnek létre, amelyekhez 472 milliárd forintnyi támogatást adott a kormány. Mindezek összesen 12 603 új munkahely létrehozásához és 264 595 munkahely megtartásához járultak hozzá.

Még a keretet is megemelték 

Nagyvállalati beruházásösztönző programra 71 cég 207 milliárd forintnyi beruházással jelentkezett, 61 ezer munkahelyet vállalva. A befektetésekhez az állam eddig 70 milliárd forintot biztosított a költségvetésből. Az eredetileg 40 milliárd forintos keret 80 milliárd forintra emelték. Utoljára, december 18-án három svéd tulajdonban lévő vállalat (az Autoliv Kft, a Haldex Hungary Kft és a Dometic Zrt.) támogatását jelentették be. Szijjártó Péter közlése szerint a nagyberuházások összesített értékének 48 százaléka keleti országok (Kína, Korea, Japán és India) vállalataihoz köthető, a legtöbb nagyberuházás (összesen 19) német nagyvállalatok jóvoltából érkezik az országba.

Az adatokból valóban úgy tűnik, a koronavírus-járvány ellenére rengeteg beruházást hajtottak végre vagy jelentettek be idén Magyarországon.

„Sűrű napja volt a koronavírusból nemrég felépült miniszternek, aki gyáravatóról gyáravatóra ment hétfőn”

– írta laptársunk, a Privátbankár.hu, miután Szijjártó Péter november 30-án egymás után négy vállalatnál is megfordult.

Ez azt is mutatja, hogy egész évet átölelő összegzést szinte lehetetlen készíteni. Így leszűkítve a kört megnéztük, a koronavírus-járvány második hulláma alatt, vagyis az utolsó negyedévre fókuszálva hány olyan beruházás bejelentése, új gyártóegység avatása történt, amelyen Szijjártó Péter is részt vett. A kormányból természetesen nem csak ő, hanem Varga Mihály pénzügyminiszter is számtalan ilyenen járt, de gyűjtésünk most csak a külgazdasági és külügyminiszter által bejelentettekre terjedt ki.

Bár most nincsen választási kampány, nincsen választási év, a gazdasági visszaesés enyhítése, valamint a munkahelyteremtés miatt nem meglepő, hogy felpörögtek a gyárátadások és -avatások, több mint két tucat ilyen eseményt találtunk október eleje és december vége között. (Azt rögtön tegyük hozzá, hogy ebből néhány nap kiesett, míg koronavírusos volt.)

Csak a miniszter által az utolsó negyedévben közölt beruházások összértéke becslésünk szerint legalább 257 milliárd forintra rúg, ebből a kormányzati támogatás meghaladja az 57 milliárd forintot, vele 3 ezernél is több új munkahelyet. Az utolsó három hónap legnagyobb durranásának minden bizonnyal a kecskeméti Mercedes gyár fejlesztése számított. Itt fogják gyártani azt a tisztán elektromos meghajtású autót, amelynek 2021 utolsó negyedévétől kezdődhet a sorozatgyártása. A több száz új munkahelyet hozó, 50 milliárd forint értékű beruházáshoz a kormány 15 milliárd forintot tett hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.