3p

Feleségével két cégük volt közösen, március közepén a még közös érdekeltségből is kiszállt és átruházta üzletrészét a feleségére, Bonnyai Apolkára.

Hétvégén derült ki, hogy április 22-én elhunyt a Fidesz alapító tagja, ügyvéd, Bajkai István, akit az Orbán-család ügyvédjeként is számon tartottak. Ügyvédi tevékenysége mellett 2018-tól országgyűlési képviselőként is dolgozott, illetve tavaly decemberig ő vezette a Magyar Ökölvívó Szakszövetséget, akkor azonban jelezte, hogy megromlott egészségi állapota miatt nem tudja folytatni a munkát.

Parlamenti, sportszakmai munkája és ügyvédi irodája mellett több vállalkozáshoz is köthető volt a neve:

  • az Archeon Rendezvényszervező Kft.-ben,
  • az Aponius Consulting Kft.-ben,
  • valamint a HiperIT Zrt.-ben volt részesedése.

A rendezvényszervező cégéből még 2021 novemberében szállt ki, tulajdonrészét ajándékozás révén adta át feleségének, Bonnyai Apolka zongoraművésznek. Mindez azt követően történt egyébként, hogy 90 millió forintos támogatást kapott az Archeon Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az összeg nagyságát jól szemlélteti, hogy a cég abban az évben 1,67 millió forintos árbevételt könyvelt el - és az alacsony bevétel nem a koronavírus-járvánnyal függött össze. A társaság ugyanis évente rendre 1-2,5 millió forint közötti bevételhez jut.

A 90 millió forintos támogatás a minisztériumtól a kieső TAO-támogatás ellentételezése volt. Ilyet csak olyan szervezetek igényelhettek, melyek korábban is kaptak TAO-támogatást. Az Archeon támogatásában azonban minden bizonnyal jelentős szerepet játszhatott az a tény, hogy Bajkai István felesége előadóművész.

Az Aponius Consulting egészen a közelmúltig azonban Bajkai István tulajdonában volt. Idén március közepén viszont az ebben lévő üzletrészét is a feleségére ruházta át, így március 16-a óta Bonnyai Apolka az egyedüli tulajdonos. Ugyan a képviselő halálának körülményei nem ismertek, de az, hogy tavaly év végén egészségi állapotára hivatkozva mondott le a Magyar Ökölvívó Szakszövetség éléről, illetve a tény, hogy márciusban az Aponiusban lévő üzletrészét is feleségére ruházta át, azt jelzi, hogy nem váratlan eseménnyel állunk szemben.

A HiperIT Zrt. azonban jó eséllyel hagyatéki eljárás alá fog esni - amennyiben nincs végrendelet. Ebben ugyanis Bajkai István többedmagával volt tulajdonos:

  • az Airbonum Kft.-nek,
  • az E55 Kft.-nek,
  • Bajkai Istvánnak,
  • valamint Nagy Istvánnak is egyaránt 25 százalékos tulajdonrésze volt a 2021 nyarán létrejött társaságban.

Bajkai István halálának körülményei egyelőre nem ismertek. Fotó: MTI
Bajkai István halálának körülményei egyelőre nem ismertek. Fotó: MTI

A cégek mellett azonban egyéb vagyontárgyai is voltak a képviselőnek. Vagyonnyilatkozata alapján harmadrészben tulajdonosa egy gombai erdőnek, amihez még 2002-ben jutott hozzá ajándékozás révén. Emellett 1,25 millió forint értékben részvényekkel is rendelkezett, 97,5 millió forintos egyéb követelése volt volt.

A más vagyontárgyak között feltüntetett 45 millió forint értékben nemesfémeket, 1,2 millió forint értékben 2 darab festményt, egy 3000 darabos könyv-, valamint egy 2700 darabos CD-gyűjteményt is.

Szintén a vagyonnyilatkozatából derül ki, hogy több alapítványnál is szerepet vállalt, így a helyére minden bizonnyal új személyeket kell kijelölni.

  • Kuratóriumi tag volt a Marek József Alapítványnál,
  • a Budapesti Filharmónikus Hangversenybarátok Alapítvány kuratóriumi elnöke volt,
  • ahogy a Munkácsy Alapítványnál is a kuratóriumi elnök tisztséget töltötte be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!