<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

Az NSO Group tagadja a kommunikációs alkalmazás vádjait, de a sértett fél nem tágít: pert indított az ügyben.

Beperelte a WhatsApp az NSO Group nevű izraeli megfigyelőcéget, melyet azzal vádol, hogy egy akkor fennálló biztonsági rést kihasználva idén tavasszal egy kéthetes periódusban kémprogramot telepített számos felhasználójának a telefonjára. A WhatsApp állítása szerint a kémkedés áldozatai közt száznál több újságíró, ügyvéd, jogvédő civil és tudós is van.

A WhatsApp szerint az NSO által árusított Pegasus nevű technológiával az április végétől május közepéig húzódó időszakban 20 országban összesen több mint 1400 felhasználót támadtak meg így. A már említettek mellett kémprogram települt számos, korábban cyber-erőszak áldozatává vált nő készülékére, olyan felhasználókéra, akik bérgyilkossági kísérletek túlélői, valamint említettek családtagjainak okostelefonjára.

A Pegasust az NSO hivatalosan a terrorizmus elleni harcra fejlesztette ki kormányok számára, telepítése után megismerhető a kommunikációban hömpölygő adatfolyam, vagyis lehallgathatók a beszélgetések, de hozzáférhetővé válik a telefonok kamerája is. A WhatsApp hiába dolgozik végpontok közötti titkosítással, a Pegasusszal hozzáférhetővé váltak a rajta továbbított adatok.

A pert a Facebook-tulajdonolta kommunikációs cég Kaliforniában indította meg. A kereset azt kéri a bíróságtól, hogy mondja ki: az NSO áthágta az állami és a szövetségi számítógépes csalás elleni törvényeit is, megsértette a WhatsAppal kötött szerződését, valamint megsértette a Facebook tulajdonát.

A WhatsApp a torontói székhelyű Citizen Lab kutatócéggel közösen nyomozott hat hónapig, míg a fentiekre jutott. Amikor a kémkedés tényére májusban fény derült, az NSO azt állította, ők csak kifejlesztették a Pegasust, ahhoz semmi közük, ki mire használja, vagyis igyekeztek eltávolítani magukat a botránytól. A kutatás után azonban a WhatsApp és a Citizen Lab azt állítja, az NSO „számos lépést tett a WhatsApp-szerverek és a WhatsApp-szolgáltatás engedély nélkül felhasználásával, azért, hogy titkokban kártevő szoftvert (rosszindulatú kódot) telepítsen a célzott eszközökre.” Mindezt pedig úgy tették, hogy közben elrejtsék a személyazonosságukat és a nyomaikat.

Az NSO a perindításra továbbra is tagadással reagált. Mint közleményüklben írják, a vádakat a lehető legerősebben tagadják, és harcolni fognak ellenük. Megismételték, hogy programjaikat kizárólag a kormányok bűnözésellenes harcának segítése érdekében fejlesztik, és azokat nem újságírók és civilek megfigyelésére írták. Kijelentik, hogy programjaik felhasználásával az elmúlt években emberek ezreit mentették meg, hiszen a kormányok a törvény betartatása érdekében így mások mellett drogkereskedők és pedofil hálózatok titkos kommunikációs csatornáit hallgathatják le. Szerintük ők tevékenységükkel nem megsértik, hanem épp, hogy megvvédik az emberi jogokat.

(Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.